Τα βήματα του web design

Σχόλια από τον χώρο του Web Design, Web Development.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kainourios
Ruby Moderator
Δημοσιεύσεις: 504
Εγγραφή: 18 Μάιος 2005 16:20
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Επικοινωνία:

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από Kainourios » 07 Οκτ 2007 14:01

Έστω ένα site το οποίο κάποιος έχει πληρώσει για την δημιουργία του. Ποιος αναλαμβάνει τι; Πρώτα πρώτα ο γραφίστας το σχεδιάζει και το φτιάχνει στο photoshop το βασικό template, όπως νομίζει και έπειτα κάποιος αναλαμβάνει να το κόψει και να το κάνει ιστοσελίδα. Εγώ συνήθως είμαι το 2ο άτομο και το κάνω για να μάθω, όμως έχω κάποιες ερωτήσεις πάνω στο θέμα... εδώ τι έχω κάνει και θα χρησιμοποιήσω ως βάση για να εξηγήσω (ο δεξιότερος της φώτο είμαι εγώ). Αυτά που σχεδιάζει ο γραφίστας μερικές φορές είναι αρκετά περίεργα για να μπορέσω να τα κόψω και να τα ενσωματώσω... και έχω τις εξής απορίες:

Μου έρχεται σαν pdf το template, δηλαδή σαν φωτογραφία, αλλά έχει επάνω και το κείμενο. Εγώ προφανώς για να το κάνω κανονικό site σβήνω το κείμενο και έπειτα πάω και το βάζω από πάνω. Σωστή η πρακτική που ακολουθώ;

Που δυσκολεύομαι; Ότι δε ξέρω πρώτον τη γραμματοσειρά ακριβώς και 2ον το κείμενο είναι συνήθως πάνω σε χρώμα (π.χ. στο μπλε κάτω δεξιά), οπότε σκέφτομαι είτε να κόψω και να έχω το μπλε σαν φώτο στο background και να βάλω από πάνω τα γράμματα είτε να του βάλω το χρώμα κανονικά σε rgb μορφή και τα γράμματα κανονικά, αλλά σκέφτομαι στο 2ο τρόπο ότι τα ίδια χρώματα δεν εμφανίζονται ίδια σε όλους τους browsers. Ποια τακτική θεωρείται καλύτερη; Το εξήγησα λίγο περίεργα ελπίζω όμως να έγινα κατανοητός, αν όχι θα προσπαθήσω να το εξηγήσω πάλι.

Άλλο, η αρχική φώτο είχε σαν εφέ κυματισμό γύρω γύρω και ήταν κάπως πλάγια (είχε μια μικρή γωνία). Αυτό δε γίνεται να το φτιάξω έτσι ώστε να βάζεις μια φώτο και να μπαίνει αυτόματα (όπως το έχω κάνει τώρα όμως η φώτο δεν έχει το κυματισμό και το εφέ που γέρνει λίγο πλάγια στα αριστερά). Για να το κάνω πρέπει να το φτιάχνω αυτό κάθε φορά στο photoshop βάζοντας άλλη φωτογραφία.

Δε ξέρω μου φαίνεται λίγο βουνό το όλο εγχείρημα, μήπως σκέφτομαι κάτι λάθος και το δε το προσσεγίζω όπως πρέπει ή απλά είμαι αρχάριος ακόμα και γι'αυτό; Την άλλη φορά μου στείλανε ένα pdf με ένα template όπου άλλαζε κάποια πράγματα σχεδιαστικά σε κάθε σελίδα και είχε 4-5 διαφορετικές σελίδες, όμως το εφέ είχε να κάνει και με τα γράμματα και δεν ήξερα πως να το κόψω και να το βάλω... Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από cdhyper » 07 Οκτ 2007 17:03

Δεν το προσεγγίζεις σωστά. Απλά έχεις κάνει slice την περιοχή που πρόκειται να μπει το κείμενο και το έχεις αφαιρέσει σε έναν htmleditor και έχεις βάλει το κείμενο. Δεν πάει έτσι. Αν το κείμενό σου γίνει πολύ μεγάλο σε ύψος τότε θα σπάσει το design σου και θα αναγκαστείς να βάλεις iframes και divs/layers με κυλιόμενη μπάρα. Πρέπει να σκέφτεσαι το πώς θα κάνεις "ρευστό" σε ύψος το design σου ώστε να μην σπάει ανεξαρτήτως περιεχομένου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία στο slicing. Πρέπει να παίξεις με backgrounds και να τα έχεις υπολογισμένα όλα και στο παραμικρό pixel.

Εκτός των παραπάνω, το design που βλέπω είναι επιεικώς απαράδεκτο. Έχει εξαχθεί σε πολύ χαμηλή ποιότητα και κάνει νερά και κυλίδες παντού. Δεν είναι καθαρό. Όπου υπάρχουν λίγα χρώματα καλό είναι να εξάγονται σε gifs και όχι σε jpgs. Jpgs να προτιμάς όταν υπάρχουν πολυχρωμίες και φωτογραφίες και πάντα σε ποιότητα πάνω από 50-60%.

Άβαταρ μέλους
ArchangelX
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2430
Εγγραφή: 24 Μαρ 2004 13:33
Τοποθεσία: 7ος Ουρανός
Επικοινωνία:

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από ArchangelX » 07 Οκτ 2007 18:43

Αυτός που σχεδιάζει το site θα πρέπει να είναι αυτός που θα το κόβει και θα το ράβει κιολας. Αλλιώς δεν έχει νόημα και τα λάθη του είδους που αναφέρει ο cdhyper είναι μαθηματικά δεδομένο οτι θα συμβούν.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Kainourios
Ruby Moderator
Δημοσιεύσεις: 504
Εγγραφή: 18 Μάιος 2005 16:20
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Επικοινωνία:

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από Kainourios » 08 Οκτ 2007 01:40

Πολύ χρήσιμες συμβουλές παιδιά και σας ευχαριστώ, γενικά το template θα μπορούσε να γίνει site; Δεν αναφέρατε με τη φωτογραφία αν μπορώ να κάνω κάτι. Το ύψος θα το κάνω με y-scroll σε css μάλλον αν και έχει πολύ δουλειά το να κάνεις κάτι τέτοιο και φυσικά δε το τελείωσα απλά έδωσα μια ιδέα. Νιώθω κάπως πως αν το έφτιαχνα μόνος μου θα το έκανα και πιο ωραίο το design και θα μου έπαιρνε και πιο λίγο χρόνο από το να προσαρμόσω αυτό εδώ... τέσπα και πάλι σας ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
Banavas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 21 Νοέμ 2004 20:25
Επικοινωνία:

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από Banavas » 08 Οκτ 2007 20:00

Για την φωτογραφία μπορείς να κάνεις ένα μικρό τρικ. Κόψε και βάλε την φωτογραφία σε ένα πίνακα που να περιλαμβάνει και το border. Κάνε το λοξό τμήμα της φωτογραφίας χωρίς το borber transparent. Βάλε την φωτογραφία στον πίνακα σαν background-image.

Πρακτικά η φωτογραφία του border θα λειτουργήσει σαν μια μάσκα για την φωτογραφία και θα φαίνεται μόνο ότι υπάρχει εντός της τρύπας. η φωτογραφία θα είναι οριζόντια αλλά σε μικρή κλίση όπως αυτή δεν θα είναι αντιληπτό και θα δώσει το οπτικό αποτέλεσμα που ζητάς.

Το γεγονός οτι η εικόνα θα είναι background-image από μόνο του θα φροντίζει να μην φαίνεται ότι εξέχει απο το μέγεθος του frame αλλα καλό είναι να προσέχεις όλες οι φωτογραφίες να έχουν το ίδιο μέγεθος ίσο με το μέγεθος του πίνακα.
Happy coding....
Μάρκος
http://lasernet.gr

anideos
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2007 00:58

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από anideos » 22 Νοέμ 2007 23:32

Πολύ ωραία ερώτηση
Εμένα παιδιά με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με το σχεδιαστικό μέρος
Θα ήθελα λοιπόν να με διαφωτήσετε τι να λέω αν ποτέ θέλω να πιάσω κάπου δουλειά για να μη πω βλακεία
Αν θέλω να δουλέψω ως σχεδιαστής ιστοσελίδας που σταματά η δική μου δουλειά ?
Πχ φτιάχνω μια ιστοσελίδα σε κάποιο πρόγραμμα είτε με html είτε με flash
Τους δίνω index ? ή τους δίνω pdf ?

Εστω ότι πρέπει να φτιάξω πχ μια σελίδα σαν αυτή του Freestuff ( υποθετικά , ξέρω ότι είναι php )
Σχεδιάζω τη σελίδα και μπορώ να τους δώσω αντί για έτοιμη φόρμα login και register μια φωτογραφία που να γράφει login ? αλλά χωρίς να κάνει τίποτα αν ο άλλος πατήσει πάνω ;

Εγινα κατανοητός ή όχι ; :o

Που λες "αυτό δεν είναι δική μου δουλειά" και που λες "Αυτό είναι δική μου δουλειά" ;

Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
Αλέξης
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: 23 Απρ 2004 14:50

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από Αλέξης » 25 Νοέμ 2007 14:16

Να φτιάξεις φτιάξεις μια σελίδα σε html ή flash και να την παραδόσεις σε pdf?? Λίγο άκυρο!
Κατ' αρχήν πρέπει να διευκρινιστεί τι θεωρείται Web design.
O σωστός Web designer κατά τη γνώμη μου:
Σχεδιάζει με πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών όλο το εικαστικό (layout)
Πρέπει να κάνει το slicing και στην συνέχεια να στήσει την html, css ώστε να μπορέσει ο developer να κάνει τη δική του δουλειά.
Αν απλώς σχεδιάσει κάποιος τη σελίδα στο photoshop θεωρείται γραφίστας.
Αν κάθε εταιρία είχε ένα γραφίστα για να σχεδιάζει, έναν να κάνει το slicing, έναν να κάνει την html, έναν flasher, έναν actionscripter, έναν την php κοκ, δεν νομίζω να είχε πολλά χρόνια ζωή!

Άβαταρ μέλους
billt
Δημοσιεύσεις: 1175
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 16:17
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Τα βήματα του web design

Δημοσίευση από billt » 25 Νοέμ 2007 15:05

anideos έγραψε:
Που λες "αυτό δεν είναι δική μου δουλειά" και που λες "Αυτό είναι δική μου δουλειά" ;
Αν θέλεις να βρεις δουλειά δεν λες τίποτε από αυτά. Στην εποχή μας υπάρχει ναι μεν ο διαχωρισμός :

- web designer: photoshop template + html σε ΑΡΙΣΤΟ επίπεδο
- web developer : php, mysql ktl σε ΑΡΙΣΤΟ επίπεδο

αλλά και, ας το πούμε webmaster :

- web master : όλατα παραπάνω σε καλό ως πολύ καλό επίπεδο.

Δεν είναι και καμιά επιστήμη να ξέρεις να κάνεις ένα επαγγελματικό template, να στήσεις μια βάση δεδομένων και να κάνεις έστω μια master - detail δυναμική σελίδα με dreamweaver

Απάντηση

Επιστροφή στο “Web Usability & Accessibility”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες