Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Δημοσίευση από cdhyper » 31 Μάιος 2007 05:56

Θα σας πω κάτι που ακούγεται απίστευτο, αλλά μου συμβαίνει. Έχω δει πολλά απίστευτα αλλά αυτό συγκαταλέγεται στα πιο απίστευτα.

2 λέξεις και ένα url: Eduserv Athens http://www.athensams.net/

Τι είναι αυτό το σύστημα; Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στον κόσμο γίνεται έρευνα. Σε όλες τις επιστήμες, από τη φιλολογία μέχρι την πληροφορική. Όταν λέμε έρευνα εννοούμε επιστημονική αρθρογραφία στην οποία διαβάζουμε τη θεωρία αλλά και τα αποτελέσματα των πειραματικών ερευνών όπου υπάρχουν, από στατιστική μέχρι πυρηνική φυσική. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να λέγεται σοβαρός επιστήμων ή σοβαρός αρθρογράφος δεν νοείται να μην έχει πρόβαση στην επιστημονική αρθρογραφία.

Η επιστημονική αρθρογραφία δεν είναι κάτι ενιαίο. Διασπάται σε πολλούς εκδοτικούς οίκους, όπως η Ingentaconnect, Springerlink, JStor κλπ. Όλοι αυτοί οι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν τα άρθρα online. Τα άρθρα όπως εξήγησα για έναν επιστήμονα είναι ΘΗΣΑΥΡΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης. Να σας δώσω να καταλάβετε, ο Einstein τις θεωρίες του τις δημοσίευε στο physical review της εποχής, ένα επιστημονικό περιοδικό που ακόμα υπάρχει και διανέμεται μέσω της APS Journals. Πριν οι επιστήμονες βγάλουν ένα βιβλίο, συνήθως πάντα δημοσιεύουν την ουσία του σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Κάθε άρθρο κατά μέσο όρο κοστίζει από 20-40 ευρώ και αποτελείται περίπου απο 5-6.000 λέξεις με την ανάλογη βιβλιογραφία. Εδώ και κάποια χρόνια, ασχολούμαι με την συγγραφή επιστημονικής αθρογραφίας στη θεματική της επιχειρησιακής και τεχνολογικής ηθικής αλλά και της ηθικής και της εφαρμοσμένης φιλοσοφίας γενικότερα. Αυτός ο κλάδος έχει ιδιαίτερη άνθιση σε όλο τον κόσμο και είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αυτή τη στιγμή καθώς κάθε σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη συνοδεύεται πάντοτε από ένα φιλοσοφικό/ηθικό μέρος. Όταν για παράδειγμα η Cynthia Breazeal φτιάχνει τον Kismet http://www.iwaswondering.org/cynthia_homepage.html ένα ρομπότ με συναισθηματική νοημοσύνη, αναπτύσσει εκατοντάδες σελίδες φιλοσοφίας και παιδαγωγικής σχετικά με το πώς τελικά καταφέρνει αυτή η μηχανή να σκέφτεται. Χιλιάδες έρευνες σε πανεπιστήμια όπως το MIT πάντοτε έχουν και το φιλοσοφικό τους μέρος που με ενδιαφέρει άμεσα.

Όπως καταλαβαίνετε, για κάθε άρθρο μου χρειαζόμουν πηγές, πολλές πηγές, πάνω από 40. Εδώ βέβαια στην Ελλάδα γράφουν διδακτορικές διατριβές με 40 πηγές όλες κι όλες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Για να βρω αυτές τις πηγές μέχρι σήμερα είχα τη βοήθεια μιας πρόσβασης στο σύστημα Eduserv Athens που γράφω πιο πάνω. Τι είναι αυτό το σύστημα; Αντί να πληρώνεις 40 ευρώ για το κάθε άρθρο, το Eduserv Athens κάνει σύμβαση με το Πανεπιστήμιό σου και σου χορηγεί πρόσβαση ΔΩΡΕΑΝ. Έχουν συμβληθεί με αυτό πάρα πολλά ιδρύματα και οργανισμοί μέχρι και στην Αλβανία και την Τουρκία. Η δική μου πρόβαση ήταν "προνόμιο" που το απέκτησα χάρη στον επιβλέποντα καθηγητή μου ο οποίος ανήκε στο διδακτικό προσωπικό ενός γνωστού πανεπιστημίου της Αγγλίας. Κάποια στιγμή όμως (πριν μερικές ημέρες) του έκοψαν την πρόσβαση καθώς θεωρήθηκε καταχρηστική από την άποψη ότι πλέον δεν αποτελούσε ο καθηγητής ενεργό μέλος της διδακτικής κοινότητας του αγγλικού αυτού πανεπιστημίου (είχε έρθει εδώ, στο Καποδιστριακό).

Η πρώτη μου κίνηση ήταν να απευθυνθώ στους δικούς μου ανθρώπους, στο ελληνικό μου Πανεπιστήμιο. Έκπληκτος παρατήρησα ότι σε ερευνητικό επίπεδο, το ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το μόνο που προσφέρει είναι η βιβλιοθήκη της σχολής (φυσική παρουσία) η οποία περιέχει ελάχιστα και ετεροχρονισμένα άρθρα από τους εκδοτικούς οίκους. Ούτε οι υποψήφιοι διδάκτορες, ούτε οι καθηγητές δεν έχουν εύκολη, έγκαιρη και έγκυρη πρόσβαση στη διεθνή αρθρογραφία. Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι κανείς, ποτέ δεν επεδίωξε κάτι τέτοιο!!!

Τις προάλλες μου λέει ένας καθηγητής: Α ναι; Athens το είπες; Χρήσιμο θα ήταν. Για κοίτα κάνε τα κονέ σου μπας και πάρουμε πρόσβαση. Εγώ ο αφελής ρωτάω "ποιοι να πάρουμε πρόσβαση;" Και παίρνω την απάντηση: "Μα το Πανεπιστήμιο φυσικά!"

ΕΛΕΟΣ!!! ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ATHENS; Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΔΗΛ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;

Μπορεί να σας ακούγονται παράλογα αλλά έτσι είναι. Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Α!

Από όλη την Ελλάδα μόνο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έχει αυτή τη στιγμή έναν δοκιμαστικό λογαριασμό στο Athens!!!! Μετά από επικοινωνία μου μαζί τους ούτε ήξεραν τι δοκιμάζουν και ούτε σκέφτηκαν ποτέ ότι μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον πέραν της γραμματέως που το δοκιμάζει!

Με λίγα λόγια: Εγώ θα συνεχίσω την έρευνά μου με δικά μου έξοδα. Πλέον το κάθε άρθρο που θα γράφω θα μου κοστίζει όμως γύρω στα 500-700 ευρώ. Και όλα αυτά γιατί; Απλά επειδή γουστάρω, την ίδια στιγμή που κάποιοι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να ερευνούν και ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ.

Ελάτε και πείτε μου εσείς τώρα ότι γίνεται έρευνα στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε ίδρυμα. Οποιαδήποτε "έρευνα" γίνεται είναι βασισμένη σε απαρχαιωμένες πηγές και σε κιτρινισμένα βιβλία καθηγητών. Η, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιο χρήσιμο τεύχος περιοδικού της τελευταίας δεκαετίας από τη βιβλιοθήκη της εκάστοτε σχολής.

ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΞΑΛΑΦΡΩΣΑ.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

lakritidis
Δημοσιεύσεις: 401
Εγγραφή: 04 Αύγ 2005 14:35
Τοποθεσία: Katerini
Επικοινωνία:

Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Δημοσίευση από lakritidis » 31 Μάιος 2007 07:54

Το ότι δε γίνεται έρευνα στη ελληνικά Πανεπιστήμια είναι γνωστό και αναμενόμενο απο τη στιγμή που η λέξη έρευνα συνοδεύεται από τη λέξη επένδυση. Ποιο ίδρυμα επενδύει; Πλάκα κάνουμε; Όλοι περιμένουν το χρήμα από την ΕΕ.

Μόνο κάτι ιδιωτικά ερευνητικά ινστιτούτα κάνουν κάτι και μερικές εταιρίες όπως η Intracom.

Προφανώς ο καθηγητής σου είναι ομότιμος και όχι αναπληρωτής ή επίκουρος. Αν ήταν θα σκιζότανε να βοηθήσει για να προβληθεί και ο ίδιος. Και προφανώς δεν υπάρχει πλέον ακαδημαϊκή εξέλιξη γι' αυτόν και σε αντιμετώπισε έτσι. Σου λέει εγώ ότι έκανα το έκανα. Άσε να κάνουν και τίποτα οι άλλοι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των διδακτορικών αναμασούν παλιότερες εργασίες, ή αντιγράφουν, ή κάνουν ασήμαντες προσθήκες. Όπως είπες και εσύ 40 paper είναι πολλά για μία διατριβή. Και οι καθηγητές έχουν την απαίτηση από τους φοιτητές να ανακαλύψουν την Αμερική με τα πενιχρά μέσα που τους παρέχουν. Ψάξε στο Google σου λένε. Οι πιο πολλοί καθηγητές δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε κατευθύνσεις να δώσουν.

Ποια έρευνα; Η ΙΒΜ επενδύει 1 δισ $ για έρευνα, για να βρει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης των υπερυπολογιστών της. Για κάθε 1€ που πληρώνει ο πελάτης για hardware, πληρώνει επιπλέον 0,5€ για ρεύμα. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό; Βάλε 1500 μηχανικούς να ψάχνουν.

Ξέρεις ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ένας αναπληρωτής Καθηγητής προβιβάζεται σε ομότιμο; Όχι με το επιστημονικό του έργο. Όχι με τις δημοσιεύσεις. Όχι με την παρουσία του στην επιστημονική κοινότητα. Αλλά με το πόσο χρήμα φέρνει στο εκάστοτε Τμήμα. Μάλιστα κύριε. Εσύ μπορεί να είσαι super επιστήμονας, αλλά να μη μου φέρνεις φράγκα. Τι να σε κάνω;

Και μετά λέμε για έρευνα. Το ΙΕΕΕ είναι το παγκόσμιο ινστιτούτο ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών. Υπάρχει καμιά σχολή που να έχει full access στα άρθρα του ΙΕΕΕ; 80 χιλιάδες $ το χρόνο είναι η συνδρομή. Να πληρώσετε ρε. Να μορφωθούν οι φοιτητές σας.

Εσύ τους υπέδειξες και τζάμπα τρόπο. Και σε γράψανε.

Ποια έρευνα; Απο ποιον; Όλοι κοιτάνε να αρπάξουν καμιά επιδότηση από ΕΕ (μιλάμε για ΠΟΛΥ χοντρά πακέτα) και να γεμίσουν τα βιογραφικά τους.

Αντε ρε κοτάξτε να κρατήσετε τις σχολές σας ανοιχτές.

Άβαταρ μέλους
PanosIlio
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: 20 Σεπ 2005 14:21
Τοποθεσία: Δραπετσώνα
Επικοινωνία:

Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Δημοσίευση από PanosIlio » 31 Μάιος 2007 13:06

cdhyper έγραψε: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΔΗΛ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;
Ναι πρέπει, και τύψεις και ντροπή και πραγματικά αισθάνομαι πως είσαι εγωιστής. Εγωιστής ναι φίλε μου, ΕΣΥ φταις για όλα. Πως ΕΣΥ τολμάς να κάνεις έρευνα με τέτοιες μεθόδους και αφήνεις στο σκοτάδι και την ημιμάθεια ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα? Ε?

ΥΓ: Για να σοβαρευτούμε τώρα, πότε θα παίξουμε κανένα pro γιατί πραγματικά θέλω μια φιλοσοφική εξήγηση γιατί οι σχεδιαστές του αποφάσισαν στο 6 την αλλαγή πορείας να την κάνουν με συνδιασμό 2 κουμπιών αντί να μείνει απλά στα πλήκτρα πορείας που ήταν στο 5. Εδώ σε θέλω μάστορα. :wink: :lol:
Εικόνα

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.

Άβαταρ μέλους
georgemakaronis
Δημοσιεύσεις: 1518
Εγγραφή: 10 Φεβ 2006 04:05
Τοποθεσία: Παλαιό Φάληρο

Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Δημοσίευση από georgemakaronis » 31 Μάιος 2007 16:10

φίλε cdhyper εχω εγώ πρόσβαση στο athens. στειλε μου pm για να σου στειλω τους κωδικους μου. έτσι κι αλλιώς δεν είμαι όλη την ώρα στο διαδικτυο και ποσο μαλλον στο athens οπότε το να τους μοιράζομαι με καποιον που κανει ουσιαστική έρευνα θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα.
Those who educate children well are more to be honored than they who produce them; for these only gave them life, those the art of living well.
Aristotle

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ έρευνα

Δημοσίευση από cdhyper » 31 Μάιος 2007 17:07

Σώπα! ρε τι βρίσκει κανείς. Στέλνω pm.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες