Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από dimsis » 27 Ιουν 2006 14:29

Μετά από επώνυμη καταγγελία μου στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για spam από μια εταιρεία που διαφήμιζε τα προϊόντα της σπαμάροντας όλο το .gr domain (στα γνωστά webmaster@[domain].gr, info@[domain].gr) και χωρίς ποτέ να έχω εγγραφεί σε κάποιο newsletter της και αφού πέρασε κάποιος χρόνος μου ήρθε και η παρακάτω απάντηση, που δείχνει πως υπάρχουν και σχετικοί νόμοι στην Ελλάδα για το spam και αρχές στις οποίες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και να διακαιωθεί.

Από την απάντηση βγάζω μόνο τα ονόματα για ευνόητους λόγους:


ΘΕΜΑ: Η υπ' αρ. πρωτ. 3764/02-06-2006 καταγγελία σας

Απαντώντας στην υπ' αρ. πρωτ. 3764/02-06-2006 προσφυγή σας στην Αρχή με την οποία καταγγέλλετε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την εταιρεία "[Εταιρεία που με σπάμαρε]" - η οποία προέβη σε μετάδοση μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από την ηλεκτρονική διεύθυνση "[email account από όπου στέλναν το spam]" στο στοιχείο επαφής σας "dimitris@siskopoulos.gr", με σκοπό την απ' ευθείας εμπορική προώθηση προιόντων ή υπηρεσιών, και συγκεκριμένα για διαφήμιση [προιόν που πουλούσαν] - σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
Τα στοιχεία αναγνώρισης συνδρομητών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επαφής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού αναφέρονται στο υποκείμενο των δεδομένων αυτών και το προσδιορίζουν αμέσως ή εμμέσως, εμπίπτουν στην έννοια των προσωπικών δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων υπόκειται στους όρους των νόμων 2472/1997 (γενικός νόμος) και 2774/1999 (ειδικός νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τηλεπικοινωνιακό τόμέα).
Η αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (γνωστή και ως spam) ρυθμίζεται στη χώρα μας κυρίως από το άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του ν. 2774/1999.

Είτε εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 2774/1999 (η αζήτητη επικοινωνία για την προώθηση υπηρεσιών ή προϊόντων ή για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση συνδρομητών που έχουν δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους) είτε η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του ίδιου νόμου (η αζήτητη επικοινωνία δεν επιτρέπεται εφόσον ο συνδρομητής έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί γενικώς να δέχεται τέτοιες κλήσεις), από την προσφυγή σας προκύπτει ότι, μετά από δική σας διαμαρτυρία, ο υπεύθυνος επεξεργασίας (εν προκειμένω, η εταιρεία "[Εταιρεία που με σπάμαρε]") προέβη σε διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων από τα αρχεία που τηρεί ώστε να μην είναι δυνατή η αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο μέλλον.
Με βάση το περιεχόμενο της αναφοράς σας, κρίνουμε ότι το συγκεκριμένο αίτημά σας έχει ικανοποιηθεί.
Για το λόγο αυτό, η εν λόγω προσφυγή σας θα τεθεί στο αρχείο της Αρχής.
Σάς ενημερώνουμε ωστόσο ότι η Αρχή έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για το θέμα της αζήτητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας και πρόκειται να εκδώσει σχετική Οδηγία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Mε εντολή του Προέδρου

[Ονοματεπώνυμο ελέγκτριας),
Ελέγκτρια

--------------
Έκανα bold όσα θεωρώ και ποιο ουσιαστικά από την απάντηση και το δημοσιεύω ώστε να καταλάβουμε όλοι πως το spam ΕΙΝΑΙ παράνομο και στην χώρα μας και ότι αν όλοι μας λάβουμε τα μέτρα μας, θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε από τους Έλληνες spammers που από ότι βλέπω καθημερινά αυξάνονται.
Μια καταγγελία στο http://www.dpa.gr/ με συνημμένο το spam mail που σας έστειλαν και να δείτε πως βάζουν μυαλό οι spammers. (ΠΡΟΣΟΧΗ SPAM - όχι newlsetters τα οποία πιθανών να είχατε κάνει εγγραφή και το ξεχάσατε ή σας έγραψε κανένα φιλαράκι)

Άβαταρ μέλους
supernet
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 877
Εγγραφή: 22 Μαρ 2001 01:00
Τοποθεσία: Thessaloniki

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από supernet » 27 Ιουν 2006 22:12

Θα παραθέσω και γω κάτι σχετικό. Είναι από μία ακριβώς ίδια υπόθεση, που με απασχόλησε το 2003. Είχα ενημερώσει και γω (οπως και κάποιος άλλος κύριος) την Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το κείμενο απευθύνεται προς τον spammer (ΧΧΧΧ), με κοινοποίηση σε μας τους 2. Τον ΑΑΑΑ και τον ΒΒΒΒ :)

=========================================================

Κύριε XXXX,

Σύμφωνα με την από 8-2-2002 απόφαση της Αρχής, την οποία όπως αναφέρετε στην επιστολή σας είχατε λάβει από την Αρχή, που βασίζεται στο άρθρο 9 του Ν. 2774/99, η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων «για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς» είναι επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση συνδρομητών, οι οποίοι έχουν δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους.

Από την εν λόγω διάταξη προκύπτει ότι:

α) η απαγόρευση καλύπτει όχι μόνο τους σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών αλλά κάθε είδους διαφημιστικό σκοπό

β) ότι προκρίνεται η λεγόμενη λύση opt-in, δηλ. η ρητή συγκατάθεση, η οποία εξάλλου από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων των Ν. 2472/97 (άρθρο 2 ια) και 2774/99 (άρθρο 2 ) δεν μπορεί να είναι τεκμαιρόμενη ή σιωπηρή αλλά ρητή, ειδική, εν πλήρη επιγνώσει και πρέπει να προηγείται πληροφόρηση.

Συνεπώς προσφερόμενη δυνατότητα opt-out (δια του πατήματος του οικείου «κλικ» από όσους δεν επιθυμούν να λαμβάνουν) δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές αλλά και το πνεύμα του νόμου.

Για τους ανωτέρω λόγους σας καλούμε να μας απαντήσετε αμέσως για τα ακόλουθα:


1. Είχατε λάβει τη ρητή συγκατάθεση για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τον κ. AAAAA και από τον κάτοχο της διεύθυνσης του domain AAAAA.gr από την οποία προωθήθηκε μήνυμά σας στον κ. AAAAA; Αν ναι, με ποιο τρόπο λάβατε και πως μπορείτε να αποδείξετε τη συγκατάθεση αυτή;

2. Είχατε λάβει τη ρητή συγκατάθεση του κ. BBBB για την αποστολή σε αυτόν των διαφημιστικών ή ενημερωτικών σας μηνυμάτων; Αν ναι, με ποιο τρόπο είχατε λάβει και πως μπορείτε να αποδείξετε τη συγκατάθεση αυτή;

3. Ποια είναι διαδικασία λήψης ρητής συγκατάθεσης των 12.000 αποδεκτών των ηλεκτρονικών σας μηνυμάτων; Ποια πληροφόρηση προηγήθηκε σχετικά;Κατ΄ εντολή Προέδρου

Το όνομα του Προϊστάμενου Ελεγκτών

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 27 Ιουν 2006 23:03

Τα'χουμε χιλιοσυζητήσει και θα μπλέξουμε πάλι γιατί ξανάμανά θα λέει ο KGP ότι υπάρχουν ντιρεκτίβες της ΕΕ, μετά θα αναφέρουμε κάτι που ακούσαμε από τις ΗΠΑ και πάει λέγοντας. Το θέμα όμως δεν είναι νομικό, τουλάχιστον γι αυτούς που όντως δεν θέλουν ενοχλήσεις γιατί πρέπει να ξέρουν ότι οτιδήποτε χαρακτηρίζεται παράνομο δεν σημαίνει ότι θα παύσει ή θα μειωθεί να συμβαίνει.

Δύο ερωτήσεις από μένα και μπορείτε να απαντήσετε. Δεν επιθυμώ νομική κουβέντα γιατί είναι εντελώς βαρετή. Θα ήθελα να μιλήσουμε ουσιαστικά. Λοιπόν:

1) Για τη μ@λ@κία που δέρνει τον μέσο Έλληνα χρήστη που κάνει το προσωπικό email του φέιγ βολάν έχει προβλέψει η αρχή;
2) Το ότι οι επιχειρήσεις για παράδειγμα αναφέρουν ειδικά το email τους ακόμα και στις προμετωπίδες των καταστημάτων τους ή σε διαφημιστικές καταχωρήσεις, για ποιο λόγο το κάνουν; Δεν λένε εκ των πραγμάτων ότι "είναι ανοιχτοί σε επικοινωνία;". Εγώ έστω ότι πουλάω χαρτί εκτύπωσης που το έχουν ανάγκη και τους προτείνω συνεργασία μέσω email είμαι spammer; Σύμφωνα με τον και καλά νόμο φυσικά είμαι spammer γιατί ο άλλος δεν έχει δηλώσει ρητά ότι θέλει να πάρει email από εμένα τον άγνωστο. Ουσιαστικά όμως είμαι; Όταν η επιχείρηση αναρτά επιδεικτικά δημόσια το email της δεν δίνει τη συγκατάθεσή της σε αλληλογραφία με αγνώστους; (διαφορετικά γιατί το αναρτά, για να το δουν οι φίλοι και οι ήδη υπάρχοντες συνεργάτες τους;) Δεν είναι πρόσκληση αυτό; Και αν είναι πρόσκληση, πώς η αλληλογραφία θα είναι απρόσκλητη;

Αν λάβουμε άλλες 1002 παραμέτρους υπόψη θα καταλήξουμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο όρος "απρόσκλητη αλληλογραφία" είναι πολύ γενικός όπως και το "ανεπιθύμητη αλληλογραφία" γιατί απλούστατα είναι πάρα μα πάρα πολύ σχετικό το τι είναι πρόσκληση και τι επιθυμία και πώς αυτά υποδηλώνονται. Οι αφορισμοί της αρχής του στυλ "αν δε δώσεις ρητά συγκατάθεση, απαγορεύεται" είναι ουσιαστικά γελοίοι γιατί αγνοεί την προφορική ή την εκ των πραγμάτων συγκατάθεση. Γιατί λοιπόν το κάνει; Μα απλά για να δικαιολογήσει τον ρόλο της και τα διορισμένα κομματικά της όργανα.

Και όλα αυτά σας τα λέει κάποιος που ακόμα και όταν ήταν σχολείο και ήθελε να πουλήσει κανά cd με παιχνίδια το θεωρούσε ακόμα και τότε ξεφτίλα να κάνει spam.

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από KGP » 28 Ιουν 2006 00:57

tha sou doso ena poli aplo case
-den chriazete na anaferdo se directives i nomous kathos echoun anaferthei-


pes oti echeis kanei paidi pou ena atiches peristatiko i gia opiodipote logo to chaneis...

kapia stigmi meta apo ena mina ena eksamino ena chrono sou stelnei ena email mia asfalistiki eteria, mia trapeza, mia viotechnia rouchon etc

kai sou diafimizei/proothei proionta gia paidia kai merikes fores kai ligo prosopiimena...px "to paidi sas", "paidi sou" etc

mporeis na mou analiseis, dikaiologiseis i den ksero kai ego ti theleis allo na peis gia auto to case?

btw eiparchoun san kai auto apeira cases.

tha ithela episis tin gnomi sou pos sou fenete to cold email, cold calling etc se sindiasmo me ta genikotera business ethics...
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 28 Ιουν 2006 01:45

Με αυτή τη λογική πρέπει να κλείνεις και την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα και να μην επικοινωνείς με τον κόσμο γενικά γιατί κάθε φορά που βλέπεις κάποια διαφήμιση που πιθανώς απευθύνεται στο χαμένο παιδί σου αισθάνεσαι άσχημα.

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από KGP » 28 Ιουν 2006 01:53

ma einai epilogi sou na anoikseis tin tileorasi i ochi opos gia to an tha vgeis ekso i ochi

den einai epilogi sou an tha dekteis i ochi ena tetio email.

kai den einai mono auto to case pou sou eipa eiparchoun kai alla polla apla auto to thimame charaktiristika

asfalistiki eteria -elliniki- eiche idiotiko sinfonitiko me maieutirio apo opou eperne ta stoichia meta apo ena chroniko diastima eperne tilefono i estelne email -kai email kala diavases- px tha thelate o mikros sas panagiotis na min echei to ena i to allo...i an pathei tipota na min echei kalipsi etc...

kapioi goneis omos eichane chasei ton mikro tous ton panagioti.

sinepithete to thema opos echo ksanapei einai para poli simantiko.

den ksero an echeis pote vrethei se thesei thimatos i thiti kai pos echeis vrethei alla kai mono epichirimatika na to valeis kostizei.

stin diki mou periptosi echo afierosei peripou mia ora imerisios gia ta email mou genikotera, megalo pososto auto einai stin antimetopisi ton "anepithimiton email", "aposkliton email" ? opos theleis parto...

pantos teleutea perno kateuthian tous spammer tilefono kai omologo oti diakrino fovia....

alla toulachiston echei pio grigora apotelesmata apo tin elliniki archi
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 28 Ιουν 2006 01:57

Επιλογή μου είναι να βλέπω τηλεοπτικές εκπομπές και όχι διαφημίσεις.

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από KGP » 28 Ιουν 2006 06:24

kala kaneis gia auto echeis to rimadi to remote control gia na kaneis zapping otan echei diafimiseis
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από dimsis » 28 Ιουν 2006 10:42

Για κάτσε ρε φίλε cdhyper, και η διεύθυνση μας στα σπίτια μας εμφανής είναι και με μεγάλη ευκολία όποιος θέλει την βρίσκει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δέχομαι αλληλογραφία και μάλιστα διαφημιστική αλληλογραφία με σκοπό δηλαδή την προώθηση προϊόντων από την κάθε άσχετη εταιρεία;

Το ίδιο ισχύει και με το τηλέφωνο σου. Όποιος θέλει το βρίσκει αν ψάξει σε ένα τηλεφωνικό κατάλογο ή στο internet, αυτό δίνει το δικαίωμα να παίρνουν 50 άτομα την μέρα για να σου πουλήσουν την σαβούρα τους; Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ πληροφορία όπως είναι και τα email accounts.

Η την βρίσκεις με τα διαφημιστικά φυλάδια που σου πετάνε στην πόρτα σου από τα super market και τα φαγάδικα κλπ; Δηλαδή για να αποφύγεις και αυτό του είδος "spamming" τι πρέπει να κάνεις; να κρατάς κρυφή και την διεύθυνση σου;

Οι επιχειρήσεις δίνουν τα email τους κυρίως για επαφές με μελλοντικούς ή υπάρχοντες πελάτες και όχι προς αναζήτηση προμηθευτών! Με αυτούς συνήθως συνεργάζονται με το που ανοίγουν και αν θέλουν νέους, ψάχνουν μόνοι τους και κάνουν τις επαφές. (που μπορεί να είναι με email στον προμηθευτή που και αυτός ψάχνει στην ουσία πελάτες για αυτό δίνει το email του.)

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 28 Ιουν 2006 11:11

Δεν αναφέρθηκα σε περιπτώσεις σπιτιών/τηλ. καταλόγων.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από dimsis » 28 Ιουν 2006 11:30

Αναφέρθηκα εγώ και σου έγραψα πως όπως είναι η διεύθυνση του σπιτιού μου και το τηλέφωνο μου προσωπικά δεδομένα και όχι προς "χρήση" από οποιονδήποτε άσχετο για αποστολή διαφημίσεων, έτσι είναι και το email μου.

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 28 Ιουν 2006 11:35

Αναφέρομαι πιο πάνω σε ποιες περιπτώσεις το email σου ή οποιοδήποτε όπως το λες "προσωπικό δεδομένο" μπορεί να αποτελέσει πρόσκληση ή να συμμετέχει στην εκδήλωση επιθυμίας. Αν θες προσωπικά δεδομένα, πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι και ως τέτοια.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από dimsis » 28 Ιουν 2006 11:54

Αν θες προσωπικά δεδομένα, πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι και ως τέτοια.
Κάπου μπερδεύεσε μου φαίνεται, "προσωπικά δεδομένά" δεν σημαίνει κράτα τα μυστικά και μόνο για την πάρτυ σου.
http://www.dpa.gr/faq.htm

Σου έφερα ως παράδειγμα την διαφημιστική αλληλογραφία που σου στέλνουν στο σπίτι σου και το τηλέφωνο σου (spam μέσω sms, τηλεφωνικές κλήσεις για να αγοράσεις ΧΨ υπηρεσίες), για τα οποία δεν απάντησες τίποτε. Μήπως τα θεωρείς διαφορετική περίπτωση από αυτήν των spam emails και αν ναι, γιατί;

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από usercd80 » 28 Ιουν 2006 12:24

Μη μου στέλνεις link από dpa για να δικαιολογήσεις την άποψή σου. Η dpa είναι η δουλειά της να σου τα λέει και να στα γράφει αυτά. Γι αυτό πληρώνεται. Δεν θα μιλήσω νομικά όπως σου είπα.

Η άποψή μου είναι ότι ο όρος προσωπικά δεδομένα πρέπει να είναι όντως ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεδομένα. Κάτι το προσωπικό δεν το βάζεις ούτε σε καταλόγους ούτε σε οποιουδήποτε είδους δημόσιες καταχωρήσεις. Για ποιο λόγο καταχωρείς το τηλέφωνό σου σε καταλόγους; Δεν σε ξέρουν οι φίλοι και οι γνωστοί σου; Τότε για ποιούς κάνεις την καταχώρηση και με ποια κοινώς αποδεκτά κριτήρια θα ορίσεις κάτι ως ανεπιθύμητο; Η όμορφη συμμαθήτριά σου από το γυνάσιο που θέλει να ακούσει νέα σου για παράδειγμα είναι επιθυμητή (πέστην spammer αν θες :lol: ). Ο άσπονδος φίλος σου από το λύκειο όμως που σου είχε φάει γκόμενα είναι ανεπιθύμητος. Αν σε πάρουν από εταιρεία για να σου χαρίσουν κάτι (πραγματικά να σου χαρίσουν και όχι δήθεν, λέμε τώρα αν) είναι επιθυμητοί. Διαφορετικά, αν θέλουν να σου πουλήσουν κάτι που δεν χρειάζεσαι είναι ανεπιθύμητοι.

Η επιθυμία διαφέρει από περίσταση σε περίσταση και δεν μπορεί να οριστεί. Αν θες προσωπικά δεδομένα μην καταχωρείσαι. Αν καταχωρηθείς, δεν πρέπει να περιμένεις μόνο τα "επιθυμητά" από την κοινωνία αλλά και τα "ανεπιθύμητα" για τον απλούστατο λόγο ότι η κοινωνία δεν ξέρει τι πραγματικά επιθυμείς και τι όχι.

Σου αναδιατύπωσα με λίγα λόγια την παραπάνω άποψη για να γίνει περισσότερο κατανοητή.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Περί spam - σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και προστασία

Δημοσίευση από dimsis » 28 Ιουν 2006 13:25

Όπου και να διαβάσεις τι εννοούμε όταν λέμε προσωπικά δεδομένα αυτό που γράφει και στο dpa θα γράφει.

SPAM (γιατί είναι διαφορετικό το επιθυμητό και ανεπιθύμητο όπως τα αναφέρεις στα παραδείγματα σου) email, sms, mms, φυλλάδιο κλπ είναι οτιδήποτε έρχεται από ΑΓΝΩΣΤΟ προς εσένα αποστολέα, που δεν του έχεις δώσει εσύ τα στοιχεία σου, ούτε ασφαλώς την έγκριση να σου στέλνει οτιδήποτε. Εννοείτε πως δεν είναι spam τα email πιθανών πελατών που ζητάνε πληροφορίες για προιόντα και υπηρεσίες σε εταιρικό email καθώς και τα newsletters στα οποία έχεις κάνει εγγραφή (και δεν σε έχουν κάνει από μόνοι τους).
Αν σε πάρουν από εταιρεία για να σου χαρίσουν κάτι (πραγματικά να σου χαρίσουν και όχι δήθεν, λέμε τώρα αν) είναι επιθυμητοί.
Σαφώς και είναι επιθυμητό, αλλά δεν παύει να είναι spam!

Στο είχα ξαναγράψει και σε άλλο thread, δεν είναι λύση το να κρύβεσαι για να μη σε βρίσκουν, δηλαδή να μη καταχωρείς τα νούμερα των τηλεφώνων σου σε καταλόγους, ή να δίνεις το email σου μόνο σε φίλους και γνωστούς και να τους βάζεις να υπογράφουν και κάνα συμβόλαιο εχεμύθειας μη τυχών και διαρρεύσει :) ...
Καλώς ή κακώς υπάρχουν και νόμοι που οφείλουν να τηρούνται.

Δεν το συνεχίζω άλλο γιατί δεν βγαίνει άκρη από την στιγμή που ο καθένας μας έχει την δική του, διαφορετική άποψη, για το θέμα. Ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους όσοι διαβάζουν το thread και ακόμα καλύτερα ας γράψουν και οι υπόλοιποι τις δικές τους απόψεις.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης