ΔΕΗ Οταν η Αλητεια δεν εχει Ορια

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14099
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

ΔΕΗ Οταν η Αλητεια δεν εχει Ορια

Δημοσίευση από fiskilis » 26 Μάιος 2006 02:17

Hλεκτροσόκ από τη ΔEH

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν με αυξήσεις τη μείωση των κερδών της

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Τσουχτερές αυξήσεις, έως και διπλασιασμό, στα τιμολόγια, ζητεί η ΔΕΗ ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ρήτρας πετρελαίου στα τιμολόγια. H ηγεσία της εταιρείας επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η τιμή του ρεύματος είναι διπλάσια απ' ό,τι στην Ελλάδα.Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους αμέσως επόμενους μήνες και όλα δείχνουν ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν - στο όνομα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου - την πτώση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, που οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης κατά την τελευταία διετία όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

Το αίτημα για «γενναίες» αυξήσεις στα τιμολόγια επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες, αυτήν τη φορά από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της επιχείρησης, ο διευθύνων της σύμβουλος κ. Δημήτρης Μανιατάκης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Νίκος Πιλαλίδης, απείλησε με μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, εάν οι συνδικαλιστές δεν τα βρουν με τη διοίκηση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επικαλούμενος τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κερδών της επιχείρησης (μειώθηκαν κατά 22,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους) και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το αίτημα της ΔΕΗ το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, ο κ. Μανιατάκης έφερε ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά τιμολόγια που είναι κατά πολύ υψηλότερα ενώ, όπως είπε, οι αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα ήταν από τις χαμηλότερες στην E.E.

Παραδείγματα...

Ο κ. Μανιατάκης ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας όπου όπως είπε «παρότι έχει παρόμοια οικονομικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διπλάσιες». Επικαλέσθηκε επίσης τα παραδείγματα της Βρετανίας όπου τα τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν έως και κατά 73%, της Σουηδίας (αύξηση κατά 33%) και της Ολλανδίας (μέχρι και 32%), χώρες ωστόσο όπου το κόστος παραγωγής του ηλεκτρισμού είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι το αντίστοιχο στην Ελλάδα, αφού δεν διαθέτουν τον «φθηνό» λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ. Δεν παρέλειψε επίσης να θίξει για μία ακόμη φορά και το θέμα της αύξησης των παγίων στα τιμολόγια, σημειώνοντας ότι το 70% των οικιακών καταναλωτών πληρώνει μόνο 1,7 ευρώ τον μήνα, όταν στον ΟΤΕ το αντίστοιχο ποσό είναι 12 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό το βάρος της επιδείνωσης των οικονομικών της μεγεθών, θέτει θέμα αύξησης στα τιμολόγιά της. H χρονική στιγμή ωστόσο κατά την οποία επαναδιατυπώνεται το αίτημα αυτό δεν είναι τυχαία, καθώς αυτήν την περίοδο το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκρίνει την επιβολή ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το υπουργείο μάλιστα προγραμματίζει να επιβάλει το μέτρο αυτό προς τα τέλη του καλοκαιριού, μαζί με την ετήσια αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας.


ΓΕΝΟΠ
«Έχουν χάσει κάθε έλεγχο»
«ΕΠΙΛΕΓΕΙ την εύκολη λύση της αύξησης των τιμολογίων, όταν θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από τη συγκράτηση των δαπανών όπου έχει χάσει τον έλεγχο», κατηγόρησε χθες τη διοίκηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Πιλαλίδης. Δεν είναι μόνο η ΓΕΝΟΠ που κατά το τελευταίο διάστημα ασκεί σκληρή κριτική για αποτυχία τής διοίκησης να συγκρατήσει το κόστος από την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια αναλυτών, που διαφωνούν με την άποψη της ΔΕΗ ότι η βουτιά 22,5% των κερδών του τριμήνου οφείλεται μόνο στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αφού όπως λένε, οι ποσότητες καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν φέτος ήταν μικρότερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής.ΤΑ ΝΕΑ , 25/05/2006 , Σελ.: N53

http://www.tanea.gr/print_article.php?e ... m=N53&aa=1

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης