fweb & osCommerce

Μια περιοχή όπου τα μέλη μας μπορούν να βάζουν τα PHP scripts που έχουν φτιάξει και θέλουν να τα μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από cpulse » 01 Μάιος 2006 16:37

Αγαπητοί συνάδελφοι προγραμματιστές και γραφίστες, εκ μέρους της Creative Pulse, σας παρουσιάζω το fweb. Το fweb είναι ένα PHP script που δημιουργεί δυναμικές φόρμες (templates) για ιστοσελίδες. Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις front web, και είναι εμπνευσμένο από λογοπαίγνιο με τις έννοιες front-end design που ενδιαφέρει τους σχεδιαστές ιστοσελίδων και back-end design που ενδιαφέρει τους προγραμματιστές. Σε σχέση με άλλα template engines έχει φτιαχτεί για να παρέχει πολύ περισσότερο αυτοματισμό και ευκολία χρήσης.

Η πρώτη εφαρμογή του fweb με δημοφιλή συστήματα είναι για το γνωστό CMS osCommerce. Η ανάγκη για να βγει αυτό το script πρώτα σε osCommerce είναι η φοβερή δυσκολία να φτιάξει κανείς μια αυθαίρετη σελίδα σε αυτό το CMS. Με το fweb δημιουργείτε μια HTML σελίδα όπως την θέλει η φαντασία σας κι όχι τα InfoBoxes του osCommerce.

Αν έχει την απήχηση που υπολογίζω να έχει, θα ακολουθήσουν κι άλλα add-ons για Joomla, Mambo, forums, XML, file systems, file databases, photo-galleries κα.

Ευκολία χρήσης
Η σχεδίαση του fweb είναι τέτοια που να επιτρέπει όλες τις εντολές να γράφονται σε απλά HTML comments. Το μόνο που χρειάζεται ένας ικανός HTML designer είναι το Quick Manual και δημιουργικές ιδέες.

Για παράδειγμα το:
<!--==PRODUCT {pat_cnt:Product: %name%, Quantity: %quantity%}-->
παράγει:
Product: Matrox G200 MMS, Quantity: 32

Ειδικά σε θέματα που μόνο ικανοί προγραμματιστές μπορούν να φέρουν σε πέρας έχω φροντίσει να απλοποιήσω πολύ τα πράγματα. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν ειδικοί παράμετροι που ορίζουν τη φόρμα (pattern) για κάθε επίπεδο από categories. Έτσι μπορεί για παράδειγμα οι γενικές κατηγορίες να βγαίνουν με μια δικιά τους μορφή, οι πρώτες υποκατηγορίες να έχουν indent και δικό τους χρωματισμό, οι δεύτερες πάλι δικά τους χαρακτηριστικά κτλ. Άλλο παράδειγμα είναι οι φόρμες για τις σελίδες, που και πάλι είναι πλήρως παραμετροποιήσημες και μάλιστα με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως το binomial search. Δηλαδή αν υπάρχουν πολλές σελίδες συνήθως τις βλέπουμε να χωρίζονται κάπως έτσι: 1, 2, 3 ... 99, 100. Με μια απλή ρύθμιση αυτό μπορεί να γίνει 1, 2, 3 ... 50 ... 99, 100, ώστε να δίνει τρόπο στον χρήστη να κόβει δρόμο και με ελάχιστα βήματα να βρίσκει την σελίδα που ψάχνει.

Απαιτήσεις από τον χρήστη
Το fweb δεν έχει κάποιο interface, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η δημιουργία μιας σελίδας με το fweb γίνεται με απλούς text editors, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε αρκετά καλά HTML.

Ταχύτητα
Από πλευράς ταχύτητας υπάρχει αρκετός σχεδιασμός στην υποδομή των add-ons για αποτελεσματικό caching και ελαχιστοποίηση χρήσης των βάσεων δεδομένων.

Ασφάλεια
- Μέχρι στιγμής οι υπάρχουσες εφαρμογές δεν δημιουργούν-διαγράφουν-αλλάζουν την βάση δεδομένων. Η μόνη διαδραστικότητα βρίσκεται στην ανάγνωση και δημιουργία ενός και μόνο αρχείου για cache. Στην παρούσα του μορφή το fweb απλά διαβάζει και παρουσιάζει μορφοποιημένα δεδομένα.
- Δεν απαιτείται χρήση του register globals, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ελλείμματα ασφάλειας σε συνεργαζόμενα scripts.
- Υπάρχει εσωτερικό σύστημα anti-flood.
- Από πλευράς διαχείρισης λαθών το fweb σταματάει την λειτουργία του για κάθε σφάλμα και εμφανίζει μηνύματα λαθών. Αυτό για να αναγκάσει τον σχεδιαστή να δημιουργεί σελίδες χωρίς λάθη.

Υψηλές προγραμματιστικές απαιτήσεις
Συνήθως η υπέρ-αυτοματοποίηση συνεπάγεται και μείωση προγραμματιστικού ελέγχου. Στο fweb υπάρχει πρόβλεψη σε καίρια σημεία του για πρόσβαση σε callback functions και σε GET, POST, SESSION και COOKIE μεταβλητές. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης μεταβλητών από global variables και arguments (argv), για να μπορείτε να εκτελείτε τα templates και σε περιβάλλον γραμμής εντολών (CLI).

Αυτή την στιγμή το fweb βρίσκεται σε beta έκδοση. Όσοι από εσάς έχουν την περιέργεια ή το ενδιαφέρον να το εξερευνήσετε είστε ευπρόσδεκτοι. Η ιστοσελίδα του fweb είναι η: http://www.creativepulse.eu/fweb_osc/ . Εκεί θα βρείτε manuals και παραδείγματα (δυστυχώς ακόμα μόνο στα αγγλικά). Με τον καιρό θα προστεθούν πολλά περισσότερα παραδείγματα και επίσης ένα πολύ εμπεριστατωμένο manual και forum. Προς το παρόν όσοι από εσάς χρειαστείτε άμεση βοήθεια μέσω IRC ελάτε στο #fweb του GRNet ( irc://srv.irc.gr/fweb ).

Η τιμολογιακή πολιτική για αυτό το script δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Προς το παρόν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς κανένα κόστος.

Προτίμησα να δημοσιεύσω αυτό το script πρώτα σε ελληνικά forums, μιας που πιστεύω ότι θα γίνει επιτυχία και με την ευκαιρία να του δώσουμε λίγο χρώμα Ελλάδας.

Είναι ευπρόσδεκτα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας, καλές και κακές.

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από ThyClub » 01 Μάιος 2006 17:53

Αν και δεν το μελέτησα και πολύ, μου φαίνεται σαν κάτι καλό (αν και beta ακόμη).

Μερικές απορίες:

1. Υπάρχει δυνατότητα να εμφανίζω loops? Πχ με το smarty υπάρχει το {section} & το {foreach}. Θα υπάρξει κάτι ανάλογο? (Τώρα που είδα λίγο κώδικα είδα οτι υπάρχει :) )

2. Κάτι που είπες για κατηγορίες και υποκατηγορίες. Θα πρότινα όλα αυτά να γίνουν addons κάτι σαν pluggins.

Διαβάζω λίγο ακόμη και επανέρχομαι.

edit:
Ίσως αν έβαζες και μια λειτουργία display για να εμφανίζει το template.

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από cpulse » 01 Μάιος 2006 18:00

Υπάρχουν και είναι εφαρμόσιμα στα loops του osCommerce. Δηλαδή λίστες με προϊόντα (PRDLIST) και λίστες με κατηγορίες (CATLIST).

Αντι για add-ons υπάρχουν call back functions.

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από ThyClub » 01 Μάιος 2006 18:03

Θα το δοκιμάσω σπίτι που θα περάσω το oscommerce και θα σου πώ εντυπώσεις. :wink:

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από cpulse » 01 Μάιος 2006 18:05

OK! :)

Άβαταρ μέλους
Marinos Stergiou
Δημοσιεύσεις: 741
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2006 14:49
Τοποθεσία: Τριτοκοσμική

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από Marinos Stergiou » 19 Νοέμ 2006 13:10

cpulse έγραψε:Αν έχει την απήχηση που υπολογίζω να έχει, θα ακολουθήσουν κι άλλα add-ons για Joomla, Mambo, forums, XML, file systems, file databases, photo-galleries κα.
Εχεις σκεφτεί να το αξιοποιήσεις και για το Zen Cart ;
Δείχνει αρκετά ενδιαφέρον !!!

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

fweb & osCommerce

Δημοσίευση από cpulse » 19 Νοέμ 2006 13:21

Σε ευχαριστώ, πράγματι είναι ενδιαφέρον αλλά έχει πολύ κώδικα και μάλλον φοβίζει τον κόσμο.

Θα εξετάσουμε και το Zen Cart, γιατί όχι. Αυτό τον καιρό προσπαθώ να ανεβάσω κάτι άλλα μεγαλούτσικα projects και θα ξανασχοληθώ με το fweb ακόμα ποιο εντατικά. Από τον Μάιο που πρωτοκυκλοφόρησε μαζεύω ιδέες για το πως μπορώ να το κάνω πιο φιλικό προς τους designers και developers.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP τα δικά μας scripts”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες