Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Πληροφορίες σχετικές με τα τοπικά δίκτυα, WiFi, τον εξοπλισμό, τις εφαρμογές τους και σχετικό λογισμικό.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από liberostelios » 01 Απρ 2006 17:16

Χαίρεται,

Όπως λέω και στον τίτλο του θέματος έχω το πρόβλημα ότι πήρα μία σύνδεση DSL 512k και θέλω να τη μοιράσω σε δύο υπολογιστές, έναν desktop και ένα laptop.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο υπολογιστές βρίσκονται στα άκρα του σπιτιού το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και στενό μακρο με αποτέλεσμα η απόσταση μεταξύ τους να είναι περίπου 20μ. και να μεσολαβούν 4 τοίχοι μεταξύ τους. Έχω ήδη ένα router από το πακέτο DSLcube το οποίο όμως δεν υποστηρίζει wi-fi. Το να τραβήξω καλώδιο από το μπαλκόνι δεν είναι εύκολη λύση καθώς θα πρέπει να τρυπήσουν τοίχοι και να περάσει το καλώδιο από όλο το μπαλκόνι.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να πάρω ένα access point και μία pcmcia ασύρματη κάρτα και να συνδέσω το laptop με το router μέσω wi-fi. Αλλά η πιο οικονομική λύση είναι ένα δίκτυο wireless-B δηλαδή με ταχύτητα 11Mbps. Το ερώτημά μου είναι: Θα λειτουργεί σε τέτοια απόσταση και με 4 (ή αν χρειαστεί 3) τοίχους ενδιάμεσα; Και αν ναι, το μοίρασμα της σύνδεσης θα γίνεται φυσιολογικά ή θα φτάνει ένα πολύ μικρό μέρος της στο laptop;

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από EneMe » 01 Απρ 2006 17:48

Το να τραβήξω καλώδιο από το μπαλκόνι δεν είναι εύκολη λύση καθώς θα πρέπει να τρυπήσουν τοίχοι και να περάσει το καλώδιο από όλο το μπαλκόνι.
Δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα... Ειδικά αν σε κάνει να αποφύγεις τα έξοδα...

liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από liberostelios » 03 Απρ 2006 01:39

Τα έξοδα αυτής της λύσης είναι περίπου 10€ η αγορά ενός καλωδίου 25μ., περίπου (διότι είναι και οι γωνίες που κάνει), και οι τρύπες που θα κάνει ένας τεχνικός στο σπίτι (διότι πρόκειται για εξωτερικούς τοίχους και δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοις μας μία τέτοια δουλειά).

Συν τοις άλλοις, οι τρύπες θα είναι αρκετά μεγάλες για να περάσει το βίσμα του δικτύου (που είναι αρκετά πιο χοντρό από το καλώδιο) και γενικά θα πρέπει να καρφωθούν και τα διάφορα πλαστικά που κρατάνε το καλώδιο στον τοίχο. Όλα αυτά, προκαλούν ζημιές στους εξωτερικούς τοίχους του μπαλκονιού και άλλα πολλά προβλήματα λειτουργικότητας.

Αν, λοιπόν, είναι να δώσουμε γύρω στα 30-40€ (δεν αποκλείεται και παραπάνω) για το καλώδιο και τον τεχνικό, δεν είναι καλύτερο να δώσουμε κάτι παραπάνω για το wi-fi και ούτε τρυπάνια, ούτε καλώδια, ούτε... μανάδες που να φωνάζουν; :-)

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από Cha0s » 03 Απρ 2006 11:12

Τα πάντα ξεκινάνε από τις ανάγκες σου.

Αν θες να μοιράζεις απλά 512k από τα 5.5mbit που θα έχεις καθαρά (τόσο είναι τα 11mbit ονομαστική ταχύτητα) τότε ίσως και να παίξει.

Δεν μπορείς να το ξέρεις αυτό, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να κόψει το σήμα ανάμεσα στους 4 τοίχους.

Αν πάλι θες να περνάς πολλά data το wifi είναι μάλλον λάθος λύση.

Περνάς ένα UTP (μπορεί να σου περάσει ένας ηλεκτρολόγος ένα όμορφο καναλάκι και να περάσεις και άλλα καλώδια μετά μέσα αν χρειαστεί) και καθάρισες και εξασφαλίζεις παράλληλα ταχύτητες και μέχρι 1gbit αν ποτέ σου χρειαστεί.

Γενικότερα σε τέτοιες εγκαταστάσεις καλό είναι να προβλέπεται και το μέλλον.


Επίσης το βύσμα του UTP θα μπει αφού περαστεί.
Δεν θα το πάρεις έτοιμο.

Οι ηλεκτρολόγοι έχουν ειδική πρέσσα να σου βάλουν το βύσμα (RJ-45) στο καλώδιο.

liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από liberostelios » 03 Απρ 2006 12:43

Η βασική μου ανάγκη είναι το μοίρασμα της σύνδεσης. Από εκεί και πέρα, αν μπορεί ένα ηλεκτρολόγος να κάνει την εγκατάσταση χωρίς πολλά καλώδια και τρύπες στους τοίχους, τότε είναι μία καλή λύση. Αλλά πόσο, περίπου, θα κοστίσει κάτι τέτοιο;

Vag_Megatron
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 27 Απρ 2005 19:09

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από Vag_Megatron » 13 Απρ 2006 15:47

liberostelios έγραψε:Η βασική μου ανάγκη είναι το μοίρασμα της σύνδεσης. Από εκεί και πέρα, αν μπορεί ένα ηλεκτρολόγος να κάνει την εγκατάσταση χωρίς πολλά καλώδια και τρύπες στους τοίχους, τότε είναι μία καλή λύση. Αλλά πόσο, περίπου, θα κοστίσει κάτι τέτοιο;
Έχεις 3-4 τοίχους οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στους 2 Η/Υ .

Τα ασύρματα δίκτυα έχουν ως προϋπόθεση την οπτική επαφή των σημείων 2 η περισσοτέρων . Δεν είναι ούτε η εύκολη λύση ούτε η πιο οικονομική ιδιαίτερα στη περίπτωση σου δεν είναι καν λύση διότι για να έχεις ικανοποιητικό σήμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις 2 επιπλέον access point με indoor (εσωτερικές ) κεραίες η οποίες αυξάνουν το κόστος σου περίπου κατά 500 € και από ότι βλέπω κυρίως σε ενδιαφέρει το οικονομικό γι αυτό συμφωνώ και εγώ στην χρήση του καλωδίου. Σαφώς οικονομικότερη λύση. :wink:

liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από liberostelios » 13 Απρ 2006 17:27

Αν με ενδιέφερε το πλέον οικονομικό τότε θα στρεφόμουν κατευθείαν στο καλώδιο διότι το κόστος του (ελπίζω ότι) δε θα ξεπεράσει τα 30-40€ (αγορά και εγκατάσταση).

Το ζήτημα που θέτω είναι κατά πόσο αξίζει ή όχι (και αν θα λειτουργήσει) να δώσω 30-40€ παραπάνω για να αγοράσω τον wi-fi εξοπλισμό και να μην καταστρέψω τους εξωτερικούς τοίχους ή κάνω μεγάλες παρεμβάσεις, εν πάσει περιπτώσει, και να έχω μία καλύτερη λειτουργικότητα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω, εν τέλει, είναι αν τα εμπόδια μετράνε ή όχι! Γιατί άλλος μου λέει ότι δεν παίζει κανένα ρόλο, άλλος ότι απλά ρίχνει το σήμα και τώρα ακούω και ότι τα ασύρματα δίκτυα έχουν ως προϋπόθεση την οπτική επαφή! Τελικά τι από αυτά είναι το σωστό;

Τελικά μάλλον με βλέπω να βάζω καλώδιο για να ησυχάσει το κεφάλι μου, αλλά αν μπορώ να γλιτώσω αυτή την ταλαιπωρία και τις επεμβάσεις σε εξωτερικούς τοίχους με λίγο παραπάνω κόστος τότε το προτιμώ!

id12586
στις καρδιές μας
Δημοσιεύσεις: 8387
Εγγραφή: 23 Ιουν 2003 23:28
Τοποθεσία: Far away
Επικοινωνία:

Ένα δίκτυο wireless B κάνει;

Δημοσίευση από id12586 » 14 Απρ 2006 14:03

Εξαρτάται απο τα εμπόδια... :wink:

Δεν μπορείς να μάθεις, παρα μόνο αν δοκιμάσεις..

Γενικότερα, πάντως και εγώ θα σου πρότεινα ενσύρματο δίκτυο..

Θα σου πώ τιμές λιανικής που αγοράζω, εγώ εξοπλισμό:

0.7 € /μέτρο UTP Cat.5 καλώδιο
ΝΙC LAN 1 Gbit : 29.00 € /τεμ. link
Βύσματα LAN ~= 0.1 € /τεμ.
Chris at your Services
ΕικόναSacame de Aqui

Απάντηση

Επιστροφή στο “Δίκτυα, WiFi και εφαρμογές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες