Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
xmavidis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1217
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 19:59
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από xmavidis » 28 Φεβ 2006 21:13

Παρακάτω υπάρχει ένα κείμενο που έγραψα σχετικά με τη τεχνολογία. Θα ήταν χαρά μου να διαβάσω τα σχόλια μου είτε σε αυτό το topic είτε στο blog μου

Διαβάζω αρκετά συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες και εφημερίδες διάφορα άρθρα, δοκίμια κτλ που αναφέρονται στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας. Σχεδόν στο σύνολο τους καταφέρονται κατά της τεχνολογίας κινδυνολογώντας με κάθε αφορμή.

Ένα βασικό επιχείρημα που χαρακτηρίζει τα κείμενα αυτά είναι ότι η τεχνολογία ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ευθύνεται για τη δημιουργία των πυρηνικών και κάθε είδους σύγχρονων όπλων, εξανδραποδίζει τον άνθρωπο, τον κάνει αντικοινωνικό, τον εθίζει, γενικά στρεβλώνει την προσωπικότητα του. Επίσης μέσα από τα κείμενα αυτά καλλιεργείται εκφράζεται ένα είδος ψευτορομαντισμού και νοσταλγίας της παλιάς εποχής, η οποία εξιδανικεύεται.

Προτού γράψω αυτό το κείμενο, αναρωτήθηκα για κάθε ένα από τα επιχειρήματα αυτά και κατέληξα στο απλό συμπέρασμα ότι η τεχνολογία και γενικά κάθε δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης, δεν ευθύνεται για καμιά επίπτωση του πάνω στη φύση και τον ψυχισμό του ανθρώπου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε. Πώς θα μπορούσαν να φέρουν ευθύνη οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα κινητά τηλέφωνα, κάθε είδους gadget, ελληνιστί «μαραφέτι» και παιχνιδομηχανής να φταίνε για κάθε κακό που συμβαίνει; Ακόμα και τα όπλα, τα κάθε είδους όπλα δεν καταστρέφουν αν δεν τα οπλίσει κάποιος. Αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Έχουμε την τάση να επιρρίπτουμε τις δικές μας ευθύνες στους άλλους και μάλιστα στην περίπτωση αυτή σε πράγματα άψυχα που δεν έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν. Γιατί φοβόμαστε άραγε τόσο; Ή μήπως δεν είναι φόβος αλλά προσπάθεια ικανοποίησης κάποιων συμφερόντων; Δεν υπαινίσσομαι ότι υπάρχει κάποια συνομωσία πίσω από αυτό το σκηνικό, το οποίο, αναμφίβολα, «πουλάει».

Οι απόψεις περί εξανδραποδισμού και αντικοινωνικότητας του σύγχρονου ανθρώπου δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Εφόσον δε λειτουργεί με το σωστό τρόπο η παιδεία και γενικά το ανθρώπινο πρότυπο έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που περνάμε σήμερα υπάρχει πάντοτε αυτός ο κίνδυνος, ο κίνδυνος της υποδούλωσης μας στα ίδια μας τα δημιουργήματα. Αυτό που δε πρέπει να κάνουμε ποτέ ως άνθρωποι, ως λογικά όντα είναι να θεωρήσουμε τη χρήση της τεχνολογίας αυτοσκοπό. Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται σωματικά και πνευματικά.

Η άποψη περί αντικοινωνικότητας του σύγχρονου ανθρώπου δεν ευσταθεί και τόσο πολύ. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι τόσο στενές όσο παλαιότερα. Αιτίες για το φαινόμενο αυτό πολλές όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω του φόρτου εργασίας, η τηλεόραση κτλ. Παλαιότερα θα μπορούσε να θεωρηθεί και η τεχνολογία ως μια αιτία. Όχι όμως πια. Με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος έρχεται όλο και πιο κοντά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Η κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο και πολλοί άλλοι τρόποι αποτελούν πλέον φορείς επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα και αυτών που βρίσκονται σε εκ’ διαμέτρου αντίθετα σημεία του πλανήτη μας.


Το δεύτερο σκέλος των επιχειρημάτων είναι συνάρτηση του πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον κόσμο που μας περιβάλει.Η τάση που έχουμε να εξιδανικεύουμε το παρελθόν κρύβει πολλούς κινδύνους. Η στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στο παρελθόν πρέπει να είναι ο σεβασμός απέναντι στις ιδέες, τα ιδανικά, τις αξίες και τον τρόπο ζωής του μέσου ανθρώπου σε εκείνες τις κοινωνίες. Δε πρέπει να είμαστε ούτε αρχαιολάτρες και αρχαιομανείς αλλά ούτε να απαξιώνουμε τον πολιτισμό των προγόνων μας. Η κριτική ματιά μας απέναντι σ’ αυτόν είναι η βέλτιστη λύση. Οι πρόγονοι μας δε διέθεταν το ηλεκτρικό φως, διότι προφανώς δε διέθεταν την απαιτούμενη τεχνολογία, ούτε τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που εμείς διαθέτουμε και οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Δεν αναφέρομαι, με τον όρο «πολιτισμός των προγόνων μας» αποκλειστικά στους αρχαίους Έλληνες αλλά σε όλο τον κόσμο.

Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθώ να πω ότι η τεχνολογία δεν έχει κανένα ελάττωμα. Φυσικά και έχει και μάλιστα πολλά τα οποία με το πέρασμα του χρόνου πιστεύω ότι μπορούν να εκλείψουν καθώς αμφότεροι άνθρωπος και τεχνολογία εξελίσσονται.

Μαβίδης Χαράλαμπος, Φεβρουάριος 2006
I want to know God’s thoughts; the rest are details.
Albert Einstein

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από ThyClub » 28 Φεβ 2006 21:33

Μου άρεσε πολύ. Καλογραμμένο και πραγματικά πολύ κοντά και στις δικές μου απόψεις όσων αφορά το θέμα.

Weldone harry :wink:

Άβαταρ μέλους
xmavidis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1217
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 19:59
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από xmavidis » 28 Φεβ 2006 23:35

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! :P
Περιμένω τα σχόλια όλων σας.

Υ.Γ. Αμάν ρε Βασίλη!
Μισή ώρα έψαχνα που είναι το topic. Χαμηλά το έψαχνα στον ουρανό το βρήκα!!!! :P :lol:
I want to know God’s thoughts; the rest are details.
Albert Einstein

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 01 Μαρ 2006 03:21

Γεια χαρά,
ωραίο το άρθρο σου φίλε xmavidis :wink:
" Διαβάζω αρκετά συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες και εφημερίδες διάφορα άρθρα, δοκίμια κτλ που αναφέρονται στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας. Σχεδόν στο σύνολο τους καταφέρονται κατά της τεχνολογίας κινδυνολογώντας με κάθε αφορμή. "
Θα ήθελα να πω πως αν κάποιος εκφέρει άποψη για ένα θέμα, πρώτα θα πρέπει να το γνωρίζει . Τέτοια άρθρα, δοκίμια κτλ τα οποία μπορούμε να βρούμε κατά καιρούς σε εφημερίδες,περιοδικά,ιστοσελίδες συνήθως υστερούν της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας και των στοιχείων πάνω στα οποία αντικειμενικά, θα έπρεπε να βασίζονται . Βέβαια πάντα θα υπάρχει και η αντίθετη γνώμη, αλλά αυτος που είναι απ' έξω αλλιώς βλέπει και καταλαβαίνει σε σχέση με κάποιον που είναι μέσα, κάποιον που ξέρει .
Είναι μεγάλο λάθος κάποιος να καταφέρεται κατα της τεχνολογίας και πόσο μάλλον να κινδυνολογεί μιας και η τεχνολογία από μονη της δεν μπορεί να είναι ουτε καλή ουτε κακή, αλλά η χρήση της θα μπορούσε να είναι καλή ή κακή , προς όφελως η όχι, δικό μας και κατ επέκταση όλης της κοινωνίας και της φύσης . 'Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με την χρήση της τεχνολογίας από τον άνθρωπο . Τα όρια λοιπόν δεν τα βάζει - τουλαχιστόν για την ώρα - κάποια μηχανή π.χ αλλά ο άνθρωπος και οι κοινωνίες . 'Ετσι λοιπόν δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να στρεφόμαστε κατά της τεχνολογίας ενώ γνωρίζουμε καλά πώς χάνουμε την "ουσία" του θέματος .
Για τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας λόγω της κακής χρήσης της από τον άνθρωπο, οι οργανωμένες κοινωνίες μπορούν να κάνουν πολλά θέτοντας π.χ όσο το δυνατόν καλύτερα θεσμικά πλαίσια και όρια σχετικά με την-ις χρήσεις αλλά και τους τρόπους άσκησης και εφαρμογής της τεχνολογίας ώστε να διασφαλίζεται η πρόοδος αλλά και οι επιδράσεις και τα αποτελεσματα να είναι θετικά προς τον άνθρωπο και την κοινωνία .
Η τεχνολογία είναι στα χέρια μας για να μας βοηθήσει να λύνουμε προβλήματα όσο το δυνατόν καλύτέρα . Για παράδειγμα στη ερώτηση σχετικά με την ατομική ενέργεια (πυρηνικά κτλ) είναι καλή ή όχι ; ..η απάντηση είναι πως είναι "προβληματική", αυτού του είδους η τεχνολογία δεν μπορούμε να λέμε πως είναι κακή, όταν ξέρουμε πως ακόμα και σήμερα η πυρηνική τεχνολογία εξασφαλίζει τεράστια ποσά ενέργειας σε εκατομμύρια ανθρώπους ανα τον πλανήτη! 'Ομως είναι προβληματική λόγω των ραδιενεργών αποβλήτων της . 'Ετσι ακόμα και εδώ υπάρχει λύση, η έυρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των οποίων οι εκροές δεν είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο την κοινωνία και το περιβάλλον .
'Οσο για την περίπτωση, που αυτού του είδους η τεχνολογία γίνεται όπλο, (ατομική βόμβα) αν σε κάποιον έπρεπε να ρίξουμε τις ευθύνες , αυτός δεν είμαστε άλλος από εμείς οι ίδιοι.

" Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται σωματικά και πνευματικά. "
Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται . Το σωματικά και πνευματικά νομίζω πως είναι λάθος μιας και ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται σωματικά πλέον ( δε γνωρίζω κανέναν Χ-ΜΕΝ επί της γής :oops: ) .'Οσο για το πνευματικά εξαρτάται ( αυτο παίζεται :lol: ) εξαρτάται πώς το βλέπεις .
Η τεχνολογία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του καθώς εξελίσσεται από το προσωπικό στο κοινωνικό επίπεδο και πάντα μέσα στο φυσικό επίπεδο . Η επίλυση των όλο και αυξανόμενων, συνεχόμενων και αλληλένδετων προβλημάτων μέσα σε ένα τέτοιο πολύπλοκο περιβάλλον - (σύστημα) - στο οποίο ο άνθρωπος πρέπει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ικανοποιώντας τις ανάγκες του σε ισορροπία, η τεχνολογία ουσιαστικά είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων .
" Η άποψη περί αντικοινωνικότητας του σύγχρονου ανθρώπου δεν ευσταθεί και τόσο πολύ. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι τόσο στενές όσο παλαιότερα. Αιτίες για το φαινόμενο αυτό πολλές όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω του φόρτου εργασίας, η τηλεόραση κτλ. Παλαιότερα θα μπορούσε να θεωρηθεί και η τεχνολογία ως μια αιτία. Όχι όμως πια. Με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος έρχεται όλο και πιο κοντά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Η κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο και πολλοί άλλοι τρόποι αποτελούν πλέον φορείς επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα και αυτών που βρίσκονται σε εκ’ διαμέτρου αντίθετα σημεία του πλανήτη μας."
Συμφωνώ, η τεχνολογία φέρνει τους ανθρώπους κοντά , μηδενίζει τις αποστάσεις και ενώνει . Η σωστή και υγιείς χρήση της συνάγεται με την κοινωνικότητα , ενώ η παροχή του δικαιώματος της πρόσβασης στις πληροφορίες πρέπει να είναι βασική αξία .

..αυτά απο μένα :roll:
thanks ..(+ sorry για κάνα ορθογραφικό λάθος)

Άβαταρ μέλους
nske
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2002 03:39
Τοποθεσία: Αθήνα

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από nske » 01 Μαρ 2006 19:22

Συμφωνώ κι εγώ. Μερικά επιπλέον σημεία προς αυτή την κατεύθυνση:

Κατ' αρχήν η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι κάτι αναπόφευκτο οπότε μόνο να παρατηρηθεί μπορεί, είναι λάθος όποιος την αντιμετωπίζει σαν κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Και σίγουρα δεν είναι η αιτία των οποιωνδήποτε αρνητικών φαινομένων δε θα συνέβαιναν χωρίς το Α ή το Β τεχνολογικό επίτευγμα -ή χωρίς την ίδια την εξέλιξη, η τεχνολογία τυχαίνει απλά να είναι καθοριστικός παράγοντας όχι η κινητήριος δύναμη. Βέβαια είναι πιο εύκολο -ακριβώς επειδή είναι o μόνος καθοριστικός παράγοντας που είναι κοινός σε τόσα αρνητικά φαινόμενα- να πούμε "αν δεν υπήρχαν οι σύγχρονες τεχνολογίες δε θα υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα", όμως είναι λάθος,

α) επειδή δεν ξέρουμε ότι δε θα υπήρχαν προβλήματα (κάποια προφανώς δε θα υπήρχαν όμως ίσως υπήρχαν άλλα, καθώς η κοινωνία θα συνέχιζε να αναπτύσεται ακόμη και χωρίς την τεχνολογία, δε μπορούμε να γνωρίζουμε)
β) επειδή αν δεχθούμε ότι φταίει πράγματι η τεχνολογία οδηγούμαστε σε αδιέξοδο ως προς τη λύση τους, μιας και η τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορεί να ματαιωθεί.
γ) επειδή ταυτόχρονα είναι η αιτία άλλων τόσων λύσεων σε διαφορετικά προβλήματα (από τα οποία πολλά μάλιστα είναι φυσικά, όπως π.χ. αυτά που αφορούν την υγεία του ανθρώπου).

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε (εσφαλμένα) να καταλογίσουμε τα μύρια όσα προβλήματα μας ταλαιπωρούν καθημερινά στην οικονομία ή στην πολιτική.

Κατά κανόνα τα προβλήματα που αποδίδονται από κάποιους σε τέτοιες αιτίες είναι στην πραγματικότητα κοινωνικά προβλήματα και έτσι πρέπει να αναλύονται με τα μεθοδολογικά εργαλεία των κοινωνικών επιστημών, ενώ όπως στα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα, η λύση θα πρέπει να έχει ως αφετηρία το άτομο.
ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται σωματικά πλέον
Με βάση τα στοιχεία που αντλούμε από το παρελθόν, το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται. Και μόνο το γεγονός της διαρκούς αύξησης του μέσου όρου ύψους (η μόνη ίσως αλλαγή εμφανής σε μικρό βάθος χρόνου) είναι δείγμα εξέλιξης -όχι ότι το συσχετίζω με το θέμα απλά επειδή αναφέρθηκε :)

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 02 Μαρ 2006 02:05

" ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται σωματικά πλέον "
Με βάση τα στοιχεία που αντλούμε από το παρελθόν, το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται. Και μόνο το γεγονός της διαρκούς αύξησης του μέσου όρου ύψους (η μόνη ίσως αλλαγή εμφανής σε μικρό βάθος χρόνου) είναι δείγμα εξέλιξης -όχι ότι το συσχετίζω με το θέμα απλά επειδή αναφέρθηκε
Φίλε nske,
ο άνθρωπος του Νεάντερταλ και ο σημερινός δεν έχουν διαφορά, από τότε περίπου το ανθρώπινο είδος δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, γενετικά παραμενεί ο ίδιος .
Σχετικά με τις διαφοροποιήσεις στο ύψος κλπ που ανέφερες, αυτές δεν συνιστούν κανένα δείγμα εξέλιξης του ανθρωπινού είδους !
Ψηλοί και κοντοι υπήρχαν και θα υπάρχουν...
Γιαυτό και ξαναλέω πώς..
"Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται . Το σωματικά και πνευματικά νομίζω πως είναι λάθος μιας και ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται σωματικά πλέον ( δε γνωρίζω κανέναν Χ-ΜΕΝ επί της γής ) .'Οσο για το πνευματικά εξαρτάται ( αυτο παίζεται ) εξαρτάται πώς το βλέπεις .
Η τεχνολογία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του καθώς εξελίσσεται από το προσωπικό στο κοινωνικό επίπεδο και πάντα μέσα στο φυσικό επίπεδο . Η επίλυση των όλο και αυξανόμενων, συνεχόμενων και αλληλένδετων προβλημάτων μέσα σε ένα τέτοιο πολύπλοκο περιβάλλον - (σύστημα) - στο οποίο ο άνθρωπος πρέπει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ικανοποιώντας τις ανάγκες του σε ισορροπία, η τεχνολογία ουσιαστικά είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων . "

Άβαταρ μέλους
nske
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2002 03:39
Τοποθεσία: Αθήνα

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από nske » 02 Μαρ 2006 06:02

Φίλε Αλκιβιάδη, δε θέλω να μετατοπίσω το θέμα σε μία άσχετη λεπτομέρια αλλά δεν έχεις δίκιο. Εξέλιξη θεωρείταί οποιαδήποτε μεταβολή χαρακτηριστικών ενός είδους σε κάποιο βάθος χρόνου (η οποία προφανώς συμβαίνει λόγω της κληρονομικότητας). Το ύψος συγκαταλέγεται σε αυτά, και οι μελέτες δείχνουν ότι αυξάνεται από γεννιά σε γεννιά -απ' ότι είχα διαβάσει έχει και βιολογική εξήγηση, στην διαστάυρωση ενός ψηλού με ένα κοντό άτομο, το χρωμόσωμα που καθορίζει το ύψος συνήθως κληρονομείται από το ψηλό-. Βέβαια αυτά τα χαρακτηριστικά ή η μεταβολή τους φαίνονται ασήμαντα στο βάθος χρόνου που μπορούμε να εξετάσουμε/προβλέψουμε (και σε σύγκριση με τις μεταλλάξεις των X-men :P) -και οπότε δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εφαρμογή στο θέμα του άρθρου, απλά αναφέρθηκά επειδή η φράση "ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται σωματικά πλέον" τυπικά δεν ισχύει. Επίσης υπάρχουν αρκετές διαφορές στην ανατομία και στο dna του ανθρώπου του Νεάντερταλ για να αποτελεί διαφορετικό είδος κατά τους ανθρωπολόγους.

Στα επί του θέματος συμφωνώ απόλυτα με όσα λες.

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 02 Μαρ 2006 10:58

Φίλε nske,
επιμένω σε ότι είπα, διαφοροποίηση του είδους σημαίνει μετάλλαξη
π.χ χιμπατζής --> άνθρωπος , όμως ώς σήμερα ο άνθρωπος δεν έχει μεταλλαχθεί, σε μια ανώτερη μορφή (ζωής) ,
- είναι η ανώτερη για την ώρα και νοήμων - ,
...όμως έχεις δίκιο καλύτερα ας μην μετατοπίσουμε το θέμα .

Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου και με τον xmavidis . :wink:

Άβαταρ μέλους
nske
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2002 03:39
Τοποθεσία: Αθήνα

Περί τεχνολογίας και κοινωνιολογικών φαινομένων

Δημοσίευση από nske » 02 Μαρ 2006 15:20

Η μετάλλαξη είναι μόνο ένας από τους τρεις βασικούς μηχανισμούς της εξέλιξης (φυσική διαλογή -"natural selection"-, μετάλλαξη "mutation"-, γενετική τροπή -"genetic drift"-).
- Φυσική διαλογή είναι η διαδικασία κατά την οποία χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν την αναπαραγωγή (ή επιβίωσή) τους προβληματική υπό τις εκάστοτε συνθήκες, τελικά εκλείπουν από ένα είδος, ενώ χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν πλεονέκτημα σε αυτήν επικρατούν.
- Μετάλλαξη είναι η επίκτητη (βίαιη) αλλαγή της γενετικής σύνθεσης που καθίσταται κληρονομική.
- Γενετική τροπή είναι η αλλαγή κάποιων χαρακτηριστικών ενός είδους.. κατά τύχη αρχικά και στη συνέχεια επειδή αποκτά τη δική της δυναμική (και τα δύο βάση του τρόπου λειτουργίας της κληρονομικότητας και σε συνάρτηση με τη φυσική διαλογή).

Η μετάβαση σε διαφορετικά γένη (όπως από το γένος αυστραλοπιθήκου στο γένος homo που ανέφερες) δε γίνεται κατά τη μετάβαση από ένα μόνο είδος σε ένα άλλο, αλλά όταν έχουν μεσολαβήσει αρκετά διαδοχικά είδη του ίδιου γένους ώστε να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε πολυάριθμα χαρακτηριστικά. Χρονικά διαστήματα όπως 100-200 χιλ. χρόνια είναι ασήμαντα για την εξέλιξη τόσο πολύπλοκων και πολυπληθών ειδών όπως ο άνθρωπος. Αυτά υποστηρίζει η βιολογία.

Αν εξακολουθείς να επιμένεις μπορούμε να συνεχίσουμε με π.μ. ;)
sorry for the out-topic

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης