20 Βασικές Ερωταπαντήσεις για τα Εργασιακά σας Δικαιώματα

Εκφράστε την επιχειρηματική σας πλευρά. Μοιραστείτε την εμπειρία σας ή/και τα σχόλιά σας σχετικά με την οργάνωση μιας on-line επιχείρησης. Παρακαλώ όχι διαφημίσεις εδώ!

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

20 Βασικές Ερωταπαντήσεις για τα Εργασιακά σας Δικαιώματα

Δημοσίευση από KGP » 27 Φεβ 2006 20:20

20 Βασικές Ερωταπαντήσεις για τα Εργασιακά σας Δικαιώματα
http://www.myworld.gr/browse/1407


Τι είναι η πλήρης απασχόληση; Τι Είναι η μερική απασχόληση; Τι είναι η εκ περιτροπής εργασία;

1. Τι είναι η πλήρης απασχόληση;
Πλήρης/κανονική απασχόληση υπάρχει όταν συμφωνείται παροχή εργασίας που καλύπτει το ωράριο πλήρους απασχολήσεως που ισχύει στην επιχείρηση.

2. Τι Είναι η μερική απασχόληση;
Μερική απασχόληση υπάρχει όταν συμφωνείται παροχή εργασίας μικρότερης διάρκειας από την πλήρη, με μικρότερη αντίστοιχα αμοιβή.

3. Τι είναι εκ περιτροπής εργασία;
Εκ περιτροπής εργασία υπάρχει όταν ο εργαζόμενος απασχολείται μεν κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο αλλά λιγότερες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση ημέρες εργασίας για την εβδομάδα, το 15ήμερο ή τον μήνα.

4. Ποιες είναι οι τακτικές αποδοχές;
Τακτικές αποδοχές είναι ο βασικός μισθός ή το ημερομίσθιο, όλα τα επιδόματα και κάθε άλλη παροχή (χρηματική ή σε είδος) που δίνει ο εργοδότης σε σταθερή και μόνιμη βάση. Στις τακτικές αποδοχές συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα αδείας, πολυετίας, ανθυγιεινής εργασίας, επικίνδυνης εργασίας, επιστημονικό, διαχειριστικών λαθών, παραγωγής, οικογενειακό, Κυριακής και νυχτερινής εργασίας, νόμιμης τακτικής υπερωριακής απασχόλησης κ.ά.

5. Τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν δεν του πληρώνεται έγκαιρα ο μισθός του;

Α) Να ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερημένους μισθούς του, καθώς και αποζημίωση.

Β) Έχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.

Γ) Να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση, αν είναι έμπορος,

Δ) Να θεωρήσει την καθυστέρηση βλαπτική μεταβολή με τα συναφή δικαιώματα.

Ε) Ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

6. Πόσες ώρες είναι το ανώτατο συμβατικό ωράριο;

Από την 1.1.84, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθιερώνεται το ωράριο των 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα.

7. Πότε δουλεύουμε υπερωρία;
Με το άρθρο 4 του Ν. 2874/00 καταργείται για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συμβατικό ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα η υποχρέωση του μισθωτού για υπερεργασία. Παρέχεται η ευχέρεια στον εργοδότη, ασκώντας το « διευθυντικό » δικαίωμα, να απασχολήσει τον εργαζόμενο για τρεις ώρες πέραν του συμβατικού εβδομαδιαίου ωραρίου.

8. Πώς αμείβονται οι υπερωρίες;
Οι μισθωτοί που απασχολούνται υπερωριακό, σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται, για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης ως τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως, αμοιβής ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%.

9. Επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή;
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από τον νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

10. Μετά από πόσους μήνες εργασίας δικαιούμαι κανονική άδεια;
Με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2002 - 2003 είχε καθιερωθεί το δικαίωμα Λήψης ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει 10 μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Ήδη όμως με νεότερο εργασιακό νόμο καταργείται ο χρόνος αναμονής για τη λήψη της πρώτης άδειας στον ίδιο εργοδότη και ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει από την έναρξη της απασχόλησης του ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας, κατ αναλογία με τον χρόνο εργασίας, που έχει συμπληρώσει στον εργοδότη.

11. Πώς αμείβομαι για τις ήμερες άδειας;
Οι αποδοχές που καταβάλλονται είναι οι συνήθεις, δηλαδή όλα τα χρήματα που θα έπαιρνε ο μισθωτός αν εργαζόταν. Επιπλέον καταβάλλεται επίδομα αδείας

12. Πόσες εβδομάδες διαρκεί η άδεια κυοφορίας και λοχείας;
Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας είναι 17 εβδομάδες. Οι πρώτες οκτώ χορηγούνται πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι εννέα μετά.

13. Τι είναι η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο);
Οι εργαζόμενες μητέρες έχουν δικαίωμα να διακόπτουν την εργασία τους για μια ώρα κάθε μέρα ή να προσέρχονται ή να αποχωρούν από την εργασία τους αντίστοιχα μία ώρα αργότερα ή μία ώρα νωρίτερα για διάστημα 2,5 ετών από την ημερομηνία τοκετού.

14. Πώς γίνεται η απόλυση;
Προϋποθέσεις έγκυρης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας είναι: Η γνωστοποίηση γραπτώς της καταγγελίας στον εργαζόμενο.
Η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνη εργασία. Η αναγγελία της απόλυσης στον ΟΑΕΔ μέσα σε οκτώ ημέρες από την κοινοποίηση του εγγράφου της καταγγελίας στον εργαζόμενο, αλλιώς ο εργοδότης έχει ποινικές συνέπειες. Η γνωστοποίηση του λόγου της καταγγελίας, ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν προσκρούει σε απαγορευτικές διατάξεις ή ότι ασκείται καταχρηστικά.

15. Επιτρέπεται να απολύεται έγκυος γυναίκα;
Η απόλυση εγκύου εργαζομένης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και έναν χρόνο μετά τον τοκετό ή για μεγαλύτερο διάστημα, αν είχε επιπλοκές λόγω του τοκετού, απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο για σπουδαίο λόγο.

16. Τι είναι ομαδικές απολύσεις;
Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων.

17. Ποιες είναι οι διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν για να γίνουν ομαδικές απολύσεις;
Ο εργοδότης οφείλει προτού προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα αποφυγής των απολύσεων ή μείωσης τους. Ειδικότερα, ο εργοδότης υποχρεούται:

Α) Να γνωστοποιήσει εγγράφως στους εκπροσώπους των εργαζομένων τους λόγους για τους οποίους σχεδιάζει να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και να αναφέρει τον αριθμό κατά φύλο, ηλικία και ειδικότητα όσων θέλει να απολύσει.

Β) Να παρέχει κάθε πληροφορία που διευκολύνει στη διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων.

Γ) Να υποβάλει αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων στον νομάρχη ή στον επιθεωρητή εργασίας.

18. Πότε είναι άκυρη η απόλυση;
Σύμφωνα με τον νόμο και τη νομολογία έχει κριθεί ότι η απόλυση είναι άκυρη:

Α) Όταν δεν καταβληθεί η αποζημίωση μαζί με το έγγραφο της απόλυσης ή στην περίπτωση που προβλέπεται η πληρωμή της αποζημίωσης με δόσεις καθυστερήσει η πληρωμή μιας δόσης.

Β) Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.

19. Ποια είναι τα δικαιώματα του εργαζομένου αν η απόλυση του είναι άκυρη;
Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

20. Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση;
Η αποζημίωση του εργαζομένου σε περίπτωση απόλυσης καθορίζεται με βάση την ιδιότητά του, αν δηλαδή είναι υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης, και τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής του σχέσης.
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Επιχείρηση”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης