Οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης κινητού τηλεφώνου!!

Απόψεις, σχόλια και συζητήσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις συσκευές.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
simosz
Δημοσιεύσεις: 558
Εγγραφή: 29 Ιαν 2005 03:33
Τοποθεσία: Βόλος
Επικοινωνία:

Οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης κινητού τηλεφώνου!!

Δημοσίευση από simosz » 05 Φεβ 2006 05:24

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να διατηρείτε το κινητό σας καθαρό, περιποιημένο και, γενικά, στη μορφή που είχε όταν το αγοράσατε, δεν είναι δύσκολες, πλην όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ορισμένα ευαίσθητα σημεία.

Καθαρισμός

Αποφύγετε τα χημικά καθαριστικά. Προτιμήστε ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί για τον καθαρισμό της συσκευής εξωτερικά. Για τον καθαρισμό του πληκτρολογίου ή του joystick του κινητού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μπατονέτα ελαφρώς βουτηγμένη σε οινόπνευμα. Αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο μηχανισμό του κινητού, μπορείτε να το ανοίξετε, να αφαιρέσετε την μπαταρία και να ξεβιδώσετε τις βίδες που συγκρατούν το καπάκι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας σπρέι πεπιεσμένου αέρα(πωλείται στα καταστήματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κοστίζει περίπου €9), ψεκάστε στο εσωτερικό του κινητού, ώστε να απομακρύνετε τη σκόνη. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό των εσωτερικών μερών της συσκευής, όχι όμως και για το εξωτερικό περίβλημά της, διότι ενδέχεται να προκληθούν γρατσουνιές.


Προστασία από το κρύο και τη ζέστη

Η πολύωρη έκθεση του κινητού σε ακραίες θερμοκρασίες είναι εχθρική για τη συσκευή σας. Θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τους θερινούς μήνες μέσα στα αυτοκίνητα κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, είναι σε θέση να μειώσουν στο ήμισυ την απόδοση μίας μπαταρίας τύπου NiCd. Εξίσου επιβλαβής είναι και η επίδραση ενός περιβάλλοντος με αυξημένα ποσοστά υγρασίας.

Έχετε, ωστόσο, κατά νου ότι και το κρύο είναι ένας εχθρικός παράγοντας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ο χρόνος ομιλίας και stand-by μίας συσκευής μειώνεται ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επιδρούν σε αυτή. Σε παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει ακόμα και με την οθόνη LCD. Για να προστατεύσετε τη συσκευή σας από το έντονο κρύο, τοποθετήστε τη σε μία ειδική θήκη (μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας) που θα σας επιτρέπει να την περνάτε στη ζώνη ή να την κρεμάτε στο λαιμό σας, ώστε να είναι κοντά στο σώμα σας.

Τέλος, αποφεύγετε να φορτίζετε την μπαταρία όταν είναι κρύα, διότι η ενεργειακή απόδοσή της μειώνεται. Όσο για τους οπαδούς των χιονοδρομιών αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα σχεδιασμένα ειδικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως το νέο μοντέλο 5100 της Nokia.


Περιποίηση μπαταρίας

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι μπαταρίας που χρησιμοποιούνται προς το παρόν. Οι μπαταρίες NiMH (Nickel MetalHybrid, μεταλλικών υβριδίων νικελίου) είναι ευαίσθητες στο λεγόμενο Lazy Battery Effect, το οποίο εκδηλώνεται με μία αργή μείωση της ενεργειακής χωρητικότητάς τους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εμφανίζεται στις έως και τρεις φορές ελαφρύτερες μπαταρίες Li-Ion (Lithium Ion, ιόντων λιθίου), οι οποίες μπορούν να επαναφορτιστούν περισσότερες φορές. Οι πλέον σύγχρονες μπαταρίες είναι οι ιδιαίτερα ελαφριές Λιθίου-Πολυμερών, με ενεργειακή πυκνότητα περίπου 20% μεγαλύτερη από εκείνη των Li-Ion. Οι μπαταρίες αυτές, που αντί υγρού περιέχουν ένα είδος πλαστικού ζελέ, επαναφορτίζονται όπως και οι μπαταρίες Li-Ion.Ανεξάρτητα από τον τύπο της μπαταρίας [εικ. 4] που διαθέτετε, αν θέλετε να τη διατηρήσετε επί μακρό χρονικό διάστημα και σε πλήρη ενεργειακή ισχύ, πρέπει να την περιποιείστε. Ένας τρόπος να φρεσκάρετε την μπαταρία σας είναι να την αφήσετε να αποφορτιστεί πλήρως ενώ το κινητό είναι ανοιχτό και στη συνέχεια να την επαναφορτίσετε πλήρως. Ζημιά στην μπαταρία προκαλεί η υπερφόρτωσή της, αν και στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού συνήθως είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς που διακόπτουν τη φόρτιση μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Για την άνετη ροή του ρεύματος από την μπαταρία προς τη συσκευή καλό είναι να καθαρίζετε από καιρό σε καιρό τις επαφές της με το κινητό χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μία γομολάστιχα.

Αν σκοπεύετε να μη χρησιμοποιήσετε το κινητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίστε να αποφορτίσετε εντελώς την μπαταρία και στη συνέχεια να τη βγάλετε από τη συσκευή, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος "βαθιάς" εκφόρτισης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ενεργειακή απόδοσή της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδέχεται η μπαταρία να αδυνατεί να τροφοδοτήσει το κινητό με ενέργεια για αρκετά λεπτά και έτσι το τελευταίο να δείχνει χαλασμένο.

Τέλος, όταν αφαιρείτε την μπαταρία από το κινητό, μην τοποθετείτε τους ακροδέκτες της πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, διότι υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματός της.


Νερό στο κινητό

Αν, ο μη γένοιτο, έρθετε αντιμέτωποι με την ατυχή συγκυρία να πέσει νερό στη συσκευή σας, κλείστε την αμέσως. Στη συνέχεια βγάλτε την μπαταρία και την κάρτα SIM και προσπαθήστε να σκουπίσετε το νερό με μια πετσέτα. Τέλος, στεγνώστε το εσωτερικό της συσκευής, χωρίς όμως να την υποβάλετε σε θερμοκρασιακά σοκ για να στεγνώσει γρήγορα (χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, πιστολάκι μαλλιών). Είναι προτιμότερο να την αφήσετε για λίγες μέρες σε ένα ζεστό μέρος, ώστε να μη μείνει ίχνος υγρασίας. Αν αφήσετε το νερό στη συσκευή και παραμελήσετε να τη στεγνώσετε, υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της κύριας πλακέτας του κινητού, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Αν πέσουν στο κινητό άλλα υγρά (π.χ. Coca-Cola, θαλασσινό νερό ή ποτό), καθαρίστε τα χρησιμοποιώντας ισοπροπυλική αλκοόλη, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο. Την κάρτα, όπως και την μπαταρία, μπορείτε να την επανατοποθετήσετε στο κινητό μόνο όταν αυτό στεγνώσει εντελώς.


Γρατζουνιές

Η οθόνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ως εκ τούτου ευάλωτη στις γρατzουνιές. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας της είναι η τοποθέτηση του κινητού σε μία ειδικά σχεδιασμένη θήκη. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, βέβαια, ότι οι θήκες μπορεί να προστατεύουν τα κινητά από τις γρατζουνιές, δεν καταφέρνουν το ίδιο όμως με τις πτώσεις ή τα χτυπήματα. Αποφεύγετε να τοποθετείτε "γυμνό" το κινητό σας στην τσέπη μαζί με άλλα σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα, αφού έτσι είναι μάλλον απίθανο να αποφύγετε τις γρατσουνιές στην επιφάνειά του. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν αποφύγετε τις γρατζουνιές, υπάρχει τρόπος να τις αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας την ειδική γυαλιστική κρέμα Displex , την οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας (κοστίζει περίπου €4). Απλώστε λίγη κρέμα πάνω στην οθόνη, τρίψτε την ελαφρά με ένα μαλακό πανί για δύο-τρία λεπτά και... είστε έτοιμοι. Ο καθαρισμός και η συντήρηση ενός κινητού, αν και γενικά δεν επιλύουν τα διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του, μπορούν να το προστατεύσουν από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος, αυξάνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής του.

Πηγή:
PC Magazine

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κινητή & Σταθερή Τηλεφωνία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες