Gpl 3

Είναι δωρεάν, είναι σταθερό, είναι γρήγορο.. ας το γνωρίσουμε και λίγο καλύτερα..

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

Gpl 3

Δημοσίευση από ThyClub » 20 Ιαν 2006 20:37

Αν και δεν είναι στην πιο σωστή κατηγορία δεν μπόρεσα να βρώ κάτι που να ταιριάζει περισσότερο:
Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ένα προσχέδιο της τρίτης έκδοσης της άδειας χρήσης ελεύθερου λογισμικού GPL (GNU General Public License) η οποία θίγει δύο "καυτά" προβλήματα στο software: τις πατέντες και τις μεθόδους κλειδώματος περιεχομένου με συστήματα DRM (digital rights management). H εφαρμογή της νέας άδειας αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στις τιμές, όσο και στο περιεχόμενο, τόσο στα πακέτα software (π.χ. στις διανομές LINUX) όσο και στο hardware (π.χ. MP3 players) που πωλείται διεθνώς, σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Το προσχέδιο της άδειας GPL v.3 την οποία συντάσσει και εκδίδει το ίδρυμα Free Software Foundation (FSF), ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ωστόσο η τελική του μορφή θα αργήσει ακόμη να παγιωθεί και αναμένεται αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μπορεί και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2007. Ωστόσο, με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή, η άδεια GPL (της οποίας το πλήρες κείμενο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://gplv3.fsf.org/draft), είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζονται, έστω και ακροθιγώς, ορισμένα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή τη βιομηχανία software: κυρίως το θέμα της κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών καθώς και την προστασία DRM, η οποία εφαρμόζεται, με διάφορες εκφάνσεις, κατά κόρον στα εμπορικά προγράμματα διαχείρισης, κωδικοποίησης και αναπαραγωγής multimedia περιεχομένου.

Το κείμενο του προσχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε στη διημερίδα στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη GPLv3 στη Μασαχουσέτη, είναι η πρώτη μεγάλη αναθεώρηση της άδειας GPL μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Με την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθεί από τις εταιρείες παραγωγής και ανάπτυξης software, αναμένεται ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο και επιπτώσεις ορατές από τον τελικό καταναλωτή, ιδίως σε προγράμματα που βασίζονται κατά κόρον σε ελεύθερο λογισμικό όπως το Linux, η Samba, η MySQL κλπ.

Το επίμαχο εδάφιο του κειμένου αναφέρει ότι οι διανομείς λογισμικού (software distributors) οφείλουν να "προασπίσουν" τους χρήστες εναντίον των ενεργειών καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και επίσης απαγορεύει τη χρήση λογισμικού GPL ως τμήμα εμπορικών προγραμμάτων τα οποία κλειδώνονται με συστήματα DRM.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου, ένα παράδειγμα κατάχρησης ελεύθερου λογισμικού GPL είναι η χρήση του σε φτηνούς media players, τους οποίους ο χρήστης αγοράζει ακριβώς επειδή είναι φτηνοί (λόγω του ότι ο κατασκευαστής δεν πλήρωσε τίποτα για το software), αλλά μετά η μουσική και το βίντεο δεν μπορεί να αναπαραχθεί ελεύθερα σε όλες τις συσκευές λόγω των DRM περιορισμών.

Επίσης η νέα έκδοση της άδειας GPL στοχεύει στον περιορισμό των φαινομένων όπως την πολύκροτη προστασία XCP (extended copy protection), την οποία εφήρμοσε η Sony BMG Music Entertainment στα μουσικά της CD, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει, μετά από έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή το κείμενο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές και σαφές ως προς αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, καθώς αυτή τη στιγμή οι εταιρείες φαίνεται να επωμίζονται ένα τεράστιο έργο. Ήδη καταρτίζεται νέο βελτιωμένο κείμενο, το οποίο θα είναι περισσότερο ακριβές και το οποίο θα αντιμετωπίζει καλύτερα και σε πιο πρακτικό επίπεδο τα θέματα.

Όταν ολοκληρωθεί, προβλέπεται ότι θα αλλάξει το χάρτη του software διεθνώς, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο τον κώδικα που χρησιμοποιούν, θα αλλάξει πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται συστήματα DRM και θα υπάρξουν τιμολογιακές αναπροσαρμογές τόσο σε software όσο και σε hardware, από βάσεις δεδομένων, μέχρι προγράμματα μουσικής και βίντεο, και από routers μέχρι MP3 players.
πηγή: pathfinder.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Linux Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες