Η βασική Ιδέα του Source Control Management System

Γενικά θέματα για τις γλώσσες προγραμματισμού που δεν καλύπτονται από τις άλλες περιοχές της κατηγορίας.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27648
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Η βασική Ιδέα του Source Control Management System

Δημοσίευση από cordis » 02 Νοέμ 2002 11:47

Τι οφέλη έχουμε από την χρήση ενός Source Control Management System
Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο δύο developers να πραγματοποιούν ταυτόχρονα αλλαγές πάνω στο ίδιο αντικείμενο της εφαρμογής.

Τα SCMS κρατάει ιστορικό αλλαγών που έχουν υποστεί τα αντικείμενα της εφαρμογής.

Μπορούμε να ανακτήσουμε κάποια παλαιότερη έκδοση ή αναθεώρηση του αντικειμένου ή να συγκρίνουμε δύο εκδόσεις του ίδιου αντικειμένου και να δούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει επάνω του.

Μπορούμε να δούμε για ποιον λόγο χρειάστηκε να γίνει η αναθεώρηση του αντικειμένου μέσω των σχολίων που έχει γράψει ο developer.

Μέσω του SCMS έχουμε πάντα ένα αντίγραφο όλων των εκδόσεων της εφαρμογής που αναπτύσσουμε.

Μπορούμε να πάρουμε οποιαδήποτε έκδοση ή αναθεώρηση των αντικειμένων που απαρτίζουν την εφαρμογή, η οποία θεωρείται σταθερή (stable), και να την αναπαράγουμε (build or deploy), ενώ οι developers συνεχίζουν κανονικά την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης της εφαρμογής.


Πως επηρεάζει την εργασία των developer

Οι βιβλιοθήκες της εφαρμογής υπάρχουν σε έναν κεντρικό server που όλοι οι developers έχουν πρόσβαση (original).

Η εφαρμογή που αναλαμβάνει το SCMS έχει ένα αντίγραφο της τελευταίας έκδοσης των βιβλιοθηκών και των αντικειμένων της εφαρμογής, καθώς κι ένα αντίγραφο όλων των προηγούμενων εκδόσεών της (SCMS Archive). Καλό είναι αυτά τα αντίγραφα να είναι σε διαφορετικό server ώστε να λειτουργούν και ως αντίγραφα ασφαλείας.

Κάθε developer έχει μια βιβλιοθήκη που τοποθετεί προσωρινά τα αντικείμενα (objects) στα οποία θέλει να κάνει αλλαγές (working library). Τα αντικείμενα αυτά τα παίρνει μέσω του SCΜS.

Ο developer κάθε φορά που θέλει να κάνει κάποια αλλαγή, σε ένα αντικείμενο της εφαρμογής, ζητάει την τελευταία έκδοση από το SCMS την οποία τοποθετεί στο working library. Από την στιγμή που κάποιος developer ζητήσει κάποιο αντικείμενο για αλλαγή, αυτό κλειδώνει (locked). Έτσι, εάν άλλος developer να το ζητήσει για αλλαγές θα ενημερωθεί ότι κάποιος το επεξεργάζεται.

Μόλις τελειώσει τις αλλαγές ενημερώνει το SCMS με την τελευταία έκδοση του αντικειμένου βάζοντας κάποια σχόλια και τον αριθμό της έκδοσης (version) ή της αναθεώρησης (revision). Το SCMS ενημερώνει ότι το αντικείμενο είναι ελεύθερο για όποιον developer το ζητήσει (unlocked).

To SCMS αναλαμβάνει να καταγράψει την ημερομηνία και την ώρα που έγιναν οι αλλαγές, καθώς και το ποιος developer τις πραγματοποίησε.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Απάντηση

Επιστροφή στο “γλώσσες προγραμματισμού - γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες