Νέες φωνές στην Παράδοση

Συζητήσεις για τα μουσικά τεκταινόμενα εντός και εκτός Ελλάδας. μηνύματα με παράνομο υλικό θα διαγράφονται...

Συντονιστές: greekbytes, Super-Moderators

Απάντηση
book
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 17 Αύγ 2005 16:17

Νέες φωνές στην Παράδοση

Δημοσίευση από book » 12 Σεπ 2005 19:23

Μετά τη Νεκταρία Καραντζή ,για την οποία αφιέρωσα ξεχωριστό topic, θα σας παρουσιάσω σε αυτό το θέμα και μερικές άλλες φωνές νέες του παραδοσιακού μας τραγουδιού αλλά και της βυζαντινής μας μουσικής. Για να μην κουράζω τους αναγνώστες με ξεχωριστά threads, θα εντάξω όλες τις παρουσιάσεις σε αυτό και ασφαλώς όποιος θέλει να κάνει κάποια σχετική παρουσίαση, μπορεί ασφαλώς να βοηθήσει.

Ξεκινώ με μία ακόμη νέα φωνή που ασχολείται άξια με το παραδοσιακό τραγούδι αλλά και τη βυζαντινή μουσική, τη Σοφία Νεοχωρίτου.

Αντιγράφω το βιογραφικό της, από το δίσκο: "Τραγούδια της Ξενιτιάς και του Αποχωρισμού",εκδ. Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης

"Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1973 από Καβαλιώτες γονείς. Σπούδασε δημοσιογραφία την οποία και υπηρέτησε επί οκτώ χρόνια. Η αγάπη της όμως για την παραδοσιακή μουσική την κέρδισε. Από τα παιδικά της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής, κοντά στον πατέρα της ιερέα Χαράλαμπο Νεοχωρίτη, άριστο δάσκαλο της εκκλησιαστικήςμουσικής. Σήμερα μελετά και εργάζεται δίπλα στον αδελφό της, μουσικοδιδάσκαλο και πρωτοψάλτη, Παναγιώτη Νεοχωρίτη, στο σύλλογο μελέτης, ερεύνης, δισώσεως και διαδώσεως της βυζαντινής μουσικής "Ρωμανός ο Μελωδός" στη Θεσ/κη. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους τραγουδιστές του παραδοσιακού τραγουδιού όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, η Γιασεμή Σαραγούδα κ.α., ενώ από το 1997 ανήκει στο συγκρότημα "Λαλητάδες της Ροδόπης"
Το 2001 ξεκίνησε συνεργασία με τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη Kudsi Erguner ερμηνεύοντας παραδοσιακά ελληνικά και τουρκικά τραγούδια, μαζί με το σύζυγό της μουσικό Απόστολο Αθιανό."


Είναι πράγματι μια από τις πολύ καλές φωνές που διαθέτει το παραδοσιακό μας τραγούδι και η ηχογράφησή της στο δίσκο, απ' όπου σας παρέθεσα το βιογραφικό της, είναι εξαιρετική!

Όπως φαίνεται κι απ' το βιογραφικό της, αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι του παραδοσιακού τραγουδιού, όπως ο Χρόνης Αηδονίδης ή η Γιασεμή και ο Νίκος Σαραγούδας δείχνουν αμέριστα την αγάπη τους προς τους νέους και προσπαθούν να τους προωθήσουν με κάθε τρόπο.

Ήδη, βλέπουμε τον Χρόνη Αηδονίδη να διδάσκει και να προτρέπει τους νέους να ακολουθήσουν το παραδοσιακό τραγούδι.
Παραδίδει μεν εξ ολοκλήρου τη σκυτάλη του στη νεαρή μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή (και πολύ καλώς πράττει κατ' εμέ, καθώς η Νεκταρία είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή που μπορεί επάξια να συνεχίσει το έργο του, με τις φωνητικές και ερμηνευτικές της ικανότητες και ειδικά τον ήχο της φωνής της, που την κάνει σαφώς να ξεχωρίζει από κάθε άλλη γυναικεία φωνή στο είδος της, αλλά και την όλη της κατάρτιση, καθώς είναι παράλληλα και δικηγόρος), αλλά δεν παύει να βοηθά παράλληλα και τα άλλα άξια παιδιά, όπως η Σοφία Νεοχωρίτου ή η Κατερίνα Παπαδοπούλου ή η Δόμνα Μέγκα που έχουν μεράκι να ασχοληθούν με αυτόν τον χώρο. Και αυτό είναι το σωστό!

[/list]

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουσική”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες