Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας τα Windows και τα προγράμματά τους. Νέα & ειδήσεις.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από fmayakos » 30 Αύγ 2005 01:26

Πρόσφατα, επισκεπτόμενος ένα μεγάλο Internet café της Θεσσαλονίκης βρέθηκα προ τεράστιας εκπλήξεως όταν μου επιτράπηκε να εγκαταστήσω όποιο πρόγραμμα χρειάστηκα και όποιο plug-in θέλησα στον Internet Explorer. Μετά από λίγο όμως σκέφτηκα, «Αν έβαζα κανέναν ιό; Δεν θα κατέστρεφα την λειτουργικότητα του υπολογιστή για τον επόμενο χρήστη που θα καθόταν εκεί;».
Συζητώντας με τους υπεύθυνους του καταστήματος, έμαθα την απάντηση στο ερώτημα που μου δημιουργήθηκε και ομολογώ ξαφνιάστηκα με την όλη ιδέα. Γιατί αφ’ ενός ήταν τόσο απλή και αφ’ ετέρου καθόλου διαδεδομένη.
Οι υπολογιστές του εν λόγω Internet café ήταν αυτό-επιδιορθούμενοι. Και όλη η δουλειά γινόταν από ένα πάρα πολύ μικρό (~500ΚΒ setup file) και φθηνό προγραμματάκι, το WinRollBack.
Η λειτουργία του WinRollBack είναι σχετικά απλή και αποδεικνύεται σωτήρια: ύστερα από δική μας επιλογή θέτει «υπο επιτήρηση» έναν ή περισσότερους σκληρούς και καταγράφει τις αλλαγές που γίνονται. Την επόμενη φορά που θα κάνουμε restart φροντίζει να «ξεκάνει» αυτές τις αλλαγές και να φέρει τον σκληρό στην πρότερή του κατάσταση. Μας απαλλάσσει λοιπόν από όλα τα σκουπίδια που αφήνει μια επίσκεψη στο Internet, η εγκατάσταση και απεγκατάσταση των προγραμμάτων που τελικά δεν χρειαζόμαστε κτλ.
Ας το δούμε όμως με ένα παράδειγμα: Έχοντας ενεργοποιημένο το WinRollBack να προστατεύει τον σκληρό C, μπαίνουμε στο Internet. Επισκεπτόμενοι, ένα αμφιβόλου νομιμότητας site, μας κολλάει ένα dialer που δημιουργεί ένα dialer.exe στον φάκελο C:\Windows και παράλληλα αλλάζει κάποια ζωτικά αρχεία των Windows. Το WRB έχοντας καταγράψει όλες αυτές τις αλλαγές κάνοντας επανεκκίνηση τον υπολογιστή, σβήνει το αρχείο που δημιουργήθηκε και επαναφέρει τα υπόλοιπα αρχεία που αλλοιώθηκαν στην κατάσταση που ήταν.
Αυτό αν το σκεφτείτε καλύτερα, μπορεί να σημάνει τέλος στην διαδικασία του format. (ή τουλάχιστον αραίωσή της συχνότητας που κάνουμε format) Το πρόγραμμα, δεν επιβαρύνει την λειτουργία του υπολογιστή και η επαναφορά γίνεται σχεδόν χωρίς καμία καθυστέρηση.
Η ερώτηση που θα μου θέσετε, βέβαια, είναι: και τι γίνεται με τα updates προγραμμάτων ή αν ξαφνικά συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα που είχα ξεχάσει. Πολύ απλό: Με ελάχιστα κλικ του ποντικιού, «ξεκλειδώνετε» τον σκληρό, κάνετε τα updates ή όποια μόνιμη αλλαγή θέλετε στο σύστημά σας, και τον «ξανακλειδώνετε» μόλις τελειώσετε!

Πως θα κάνουμε λοιπόν τον υπολογιστή μας αυτό-επιδιορθούμενο στην πράξη;
  • Εάν έχετε δύο σκληρούς, μεταφέρετε όλα τα έγγραφα, δεδομένα, mp3s, αγαπημένα, savegames και ότι άλλο χρειάζεστε από τον σκληρό που φιλοξενεί τα Windows στον 2ο σκληρό. Από εδώ και πέρα, θα βρίσκονται μόνιμα σ’ αυτό τον σκληρό.
Και αν δεν έχω δεύτερο σκληρό;
Κανένα πρόβλημα. Απλώς θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο με το partitioning. Να «σπάσετε», κατά κάποιον τρόπο τον σκληρό σας σε δύο μικρότερους σκληρούς. Επιλέξτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα για δημιουργία partitions (προσωπικά, PartitionMagic), και σπάστε τον σε 2 κομμάτια. Αν αναρωτιέστε σε τι κομμάτια θα ήταν καλύτερο να τον χωρίσετε η λογική είναι η εξής: Υπολογίστε το τρέχον μέγεθος του φακέλου Windows συν το μέγεθος του Program Files και δώστε 5-10 GB «αέρα» για το πρώτο partition, ενώ για το δεύτερο δώστε όλα τα gigabytes που υπολείπονται. (πριν κάνετε βέβαια όλη την διαδικασία περιττό να πω πως πρέπει να έχετε κάνει back-up των δεδομένων σας καθώς, αν όχι πάντα, πολύ συχνά μετά το partitioning απαιτείται format) Μόλις τελειώσετε επιτυχώς την διαδικασία, έχετε έναν 2ο σκληρό!
  • Έχοντας μεταφέρει όλα τα προσωπικά δεδομένα στον 2ο σκληρό, μπορούμε να κάνουμε format στον πρώτο, απρόσκοπτα. Κάνουμε λοιπόν format, setup των windows και εγκατάσταση όλων των προγραμμάτων που χρειαζόμαστε απαραιτήτως.
Και τι θα γίνει με τα προγράμματα, που αποθηκεύουν δεδομένα στον σκληρό δίσκο που είναι εγκατεστημένα; Τα παιχνίδια που έχουν τα saves τους στο C:\Program Files\Game_Tade\saves, ή οι browsers με τα αγαπημένα τους ή οι e-mail clients με τα e-mail μας, οι media players με τις media libraries που ανανεώνονται συνέχεια;
Ένα-ένα:
Για τους browsers και e-mail clients, μία πολύ έξυπνη και πρακτική λύση είναι να δημιουργήσετε στον 2ο σκληρό ένα φάκελο Program Files. Εκεί θα εγκαταστήσετε το Mozilla Firefox Portable και Mozilla Thunderbird Portable. Είναι οι γνωστές σε όλους μας εφαρμογές αλλά σε portable εκδόσεις, που αποθηκεύουν τοπικά τα e-mails, cookies, ρυθμίσεις και μπορείτε να τα πάρετε και μαζί σας στο USB flash disk σας.
Τώρα για άλλους browsers δεν ξέρω τι μπορείτε να κάνετε, αλλά δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να μην χρησιμοποιήσετε τις κλάσεων ανώτερες εφαρμογές της Mozilla Foundation!
Τώρα, για τους media players και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν libraries που ανανεώνονται, η λύση είναι παρόμοια. Θα τα εγκαταστήσετε στον 2ο σκληρό (στο Program Files που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα) αλλά αφού ξεκλειδώσετε προσωρινά τον 1ο σκληρό καθώς κατά την εγκατάσταση ενδεχομένως να γίνουν αλλαγές στην registry που απαιτούνται για την λειτουργία του προγράμματος. Έτσι θα έχετε και σωστή εγκατάσταση και ελευθερία αλλαγών στο library file.
Τέλος, για τα παιχνίδια και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή κάνει κάποια αλλαγή στον πρώτο σκληρό, οι λύσεις είναι δύο και εξίσου εύκολες: α) να ξεκλειδώνετε τον σκληρό πριν χρησιμοποιήσετε τα εν λόγω προγράμματα/παιχνίδια β) να κάνετε ένα πρόχειρο αρχείο bat το οποίο θα αντιγράφει στον δεύτερο σκληρό όλους τους φακέλους με τα saves και θα το τρέχετε πριν κλείσετε τον υπολογιστή και αφού κάνετε επανεκκίνηση ένα δεύτερο bat θα αναλαμβάνει την επαναφορά στον πρώτο σκληρό.
  • Αφού τρέξουμε όλα τα προγράμματα από μία τουλάχιστον φορά και κάνουμε κάποιες λειτουργίες συντήρησης (όπως ένα defragmentation και ένα γενικό optimization του υπολογιστή με τα εργαλεία της επιλογής σας – προσωπικά O&O Defrag και TuneUp Utilities 2004) ο υπολογιστής θα είναι σε άψογη κατάσταση, την κατάσταση στην οποία θα θέλουμε να τον διατηρήσουμε μόνιμα.
  • Επόμενο βήμα είναι να κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο «Τα έγγραφά μου» και να αλλάξουμε τον προορισμό του φακέλου ώστε να οδηγεί στον αντίστοιχο φάκελο στον 2ο σκληρό.
  • Εγκαθιστούμε το WRB και επανεκκινούμε τον υπολογιστή. Έπειτα, «κλειδώνουμε» τον πρώτο σκληρό.
Ο υπολογιστής μας τώρα είναι πλέον αυτό-διορθούμενος. Με κάθε restart θα είστε βέβαιοι, ότι ο υπολογιστής σας είναι φρέσκος, ακριβώς «όπως όταν τον κάνατε format»!
Καλή επιτυχία!

Οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να την θέσετε στο παρόν θέμα.

Σχετικά links:
WinRollBack http://www.winrollback.com/
PartitionMagic http://www.symantec.com/
Firefox Portable http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_firefox/
Thunderbird Portable http://johnhaller.com/jh/mozilla/portable_thunderbird/
O&O Defrag http://www.oo-software.com/
TuneUp Utilities http://www.tune-up.com/

Υ.Γ. Παρακαλώ να γίνει βοήθημα!

Άβαταρ μέλους
xultimatex
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2505
Εγγραφή: 26 Ιούλ 2003 13:02
Τοποθεσία: Ξάνθη
Επικοινωνία:

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από xultimatex » 30 Αύγ 2005 01:53

Λοιπόν, χρήσιμο tut αν και εγώ δε θα εντυπωσιαζόμου τόσο καθώς αυτό γίνεται σε όλα τα εμγάλα internet cafes. Κάνεις ότι γουστάρεις και μετά εξαφανίζεται.

Πάντα είχα την απορία σε τί χρησιμεύει το defragment και το optimization. Μήπως μπορείς να μου τη λύσεις;
:arrow: Αν προσπαθείς πολύ για να πετύχεις κάτι, ίσως το κάνεις με λάθος τρόπο...

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από fmayakos » 30 Αύγ 2005 03:17

Ο δίσκος δεν γραφει στην συνέχεια όπως γράφεις εσυ σ'
ένα τετράδιο. Καθώς κάποια αρχεια αλλάζουν και μεγαλώ-
νουν ή μικραίνουν μεταφέρονται σε άλλο σημείο της μαγνι-
τικής επιφάνειας του δίσκου. Πολλά αρχεία μάλιστα είναι
και "σπασμένα" σε διάφορα κομμάτια. Αυτό το φαινόμενο
λέγεται κατακερματισμός του δίσκου.
Το defragmentation φροντίζει να τακτοποιήσει τα δεδο-
μένα του σκληρού στη σειρά ώστε ο υπολογιστής να τα
βρίσκει γρήγορα και να μην χρειάζεται να χάνει χρόνο
στο να "ψάχνει" την συνέχεια του αρχείου, αυξάνοντας
κατακόρυφα τις επιδόσεις του σκληρού.
Αυτός ήταν ένας πολύ πρόχειρος ορισμός του αποκατα-
κερματισμού... Για πιο αναλυτικά ψάξε στον Γούγλη.

Τώρα το optimization είναι συνήθως μια σειρά από ενέ-
ργειες που βελτιστοποιούν το σύστημα. Διαγραφή άχρη-
στων αρχείων, διαγραφή άχρηστων καταχωρήσεων στη
registry, βελτιστοποίηση αυτής και άλλα πολλά ανάλο-
γα με το εργαλείο που χρησιμοποιείς.

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27647
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από cordis » 30 Αύγ 2005 12:43

Πάρα πολύ ωραίο και χρήσιμο.. ;)
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από Cmg__ » 30 Αύγ 2005 17:23

Χρησιμο αλλα δεν παίζει να το χρησιμοπιήσω για το προσωπικό μου.
Πάντως είναι η τέλεια λύση για τα net-cafez

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από fmayakos » 30 Αύγ 2005 17:38

απο περιέργεια και μόνον, γιατί όχι;

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από Cmg__ » 31 Αύγ 2005 02:00

μανουριτσα ειναι
αλλα δεν ξερω, ψινομαι

Άβαταρ μέλους
agrippas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 14:52
Τοποθεσία: Υπερπέραν
Επικοινωνία:

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από agrippas » 31 Αύγ 2005 07:11

Όντως χρήσιμο αλλά για όσους έχουν Windows. Επειδή όμως μερικοί δε θέλουμε ούτε να τα βλέπουμε, ας προσφέρω κι εγώ τον οβολό μου στο θαυμαστό τουτόριαλ του fmayakos μετατρέποντάς το για Λινουξάδες.

1. Το Linux δε χρειάζεται defrag. Όσο οι μαύροι κακομοίρηδες που έχουνε Windows βλέπουνε απεγνωσμένοι το σκληρό τους να ιδρώνει και να ζορίζεται, εμείς αράζουμε και βλέπουμε dvd με dolby surround ήχο.

2. Οι ιοί δε μπορούν να μας κάνουν τίποτα, οπότε να μας κι αν κατέβασε ιούς, σκουλήκια ή dialers ο x y z χρήστης. Κουνιούνται τα Καλάβρυτα.

3. Καθαρισμός των temporary αρχείων. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η ανωτερότητα του λειτουργικού.

Κώδικας: Επιλογή όλων

find / -name *~ 2>/dev/null | awk '{print "rm "$1}' | sh
(Code by Agrippas)

Bite me on that.

Ψτ: Και για 100% καθαρισμό: rm -rf /

MAKISKAN
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 25 Μάιος 2004 09:59

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από MAKISKAN » 31 Αύγ 2005 12:05

Την ίδια ακριβώς δουλειά κάνει και το deep freeze. Μάλιστα πρέπει να ξέρετε ότι σε όλα πλέον τα net cafe υπάρχουν τέτοιου είδους προγράμματα που με το restart επαναφέρουν το pc στην αρχική του κατάσταση!

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από Cha0s » 31 Αύγ 2005 13:00

agrippas έγραψε:

Κώδικας: Επιλογή όλων

find / -name *~ 2>/dev/null | awk '{print "rm "$1}' | sh
(Code by Agrippas)

Bite me on that.

Ψτ: Και για 100% καθαρισμό: rm -rf /
Τι έγινε παρατήσαμε την ASP και τα Windows; :kaloe: :kaloe: :kaloe:

Το σωστό είναι rm -rf / ; init 6 αν έχεις έστω και λίγο φιλοσοφία windows.
Πάντα μετά από την αλλαγή ρίχνεις και ένα reboot για το καλό :kaloe: :kaloe: :lol:

Άβαταρ μέλους
agrippas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 14:52
Τοποθεσία: Υπερπέραν
Επικοινωνία:

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από agrippas » 31 Αύγ 2005 16:08

Την ASP όχι γιατί ξέρω να μην την αφήνω να με ελέγχει αυτή. Τα Windows όμως τα ξήλωσα καιρό τώρα από όλα τα pc που πέσανε στα χέρια μου και δεν παρέχω πλέον την παραμικρή υποστήριξη.

@fmayakos αύριο μεθαύριο γιαβρί μου θα βγει κάποιος dialer που να ξέρει να διαγράφει το αρχείο του WinRollBack ή να τερματίζει το proggie και τότε θα την πιούνε πανηγυρικά και τα νετκαφέ που τα χρησιμοποιούν.

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από fmayakos » 31 Αύγ 2005 16:24

φίλε agrippas, μην το παίρνεις τόσο προσωπικά το όλο θέ-
μα... φαίνεται να είσαι χρόνια στο κουρμπέτι και θα ξέρεις
καλύτερα κι από μένα ότι το επίπεδο ασφάλειας ενός προγ-
ράμματος ή λειτουργικού συστήματος οφείλεται, μεν σε πρώ-
το λόγο στην ποιότητα του κώδικα αλλά εξίσου σημαντική
είναι και η διάδοση του εν λόγω προγράμματος/OS...
Δεν θέλω να πω σε καμία περίπτωση ότι τα Windows εί-
ναι πιο ασφαλή από κάποιο Unix λειτουργικό. Αλλά μην
ξεχνάς ότι αυτό οφείλεται και στο ότι 99% των home users
χρησιμοποιούν Windows και είναι αυτονόητο ότι αυτοί είναι
ο στόχος των επίδοξων hackers...
Μπορεί να βγει και κάποιος ιός για Linux που να φορμά-
ρει στο restart τον σκληρό. Θα πάψει να είναι από τα πιο
ασφαλή λειτουργικά; Όχι.
Εξάλλου, ο σπουδαίος μαθηματικός Bergofsky μας επι-
βεβαιώνει πως "ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει". Η απόλυτη
ασφάλεια είναι κάτι ουτοπικό λοιπόν.

Άβαταρ μέλους
agrippas
Script Master
Δημοσιεύσεις: 494
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 14:52
Τοποθεσία: Υπερπέραν
Επικοινωνία:

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από agrippas » 31 Αύγ 2005 16:47

fmayakos έγραψε:αυτό οφείλεται και στο ότι 99% των home users
χρησιμοποιούν Windows και είναι αυτονόητο ότι αυτοί είναι
ο στόχος των επίδοξων hackers...
Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι αλλά είναι μύθος. Ο πραγματικός λόγος είναι οι άδειες: Ο ιός δε μπορεί να βλάψει το λειτουργικό γιατί δεν έχει άδειες "administrator" όπως στα windows! Γι' αυτό παρόλο που υπάρχουν ιοί και malware για Linux, κανένα δε μπόρεσε ποτέ ούτε να επεκταθεί ούτε να κάνει ζημιά παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που έφταιγε ο ίδιος ο root του μηχανήματος.

Άβαταρ μέλους
Pavel
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1046
Εγγραφή: 08 Αύγ 2003 00:05
Τοποθεσία: UK

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από Pavel » 02 Σεπ 2005 10:16

Kalimera,

na pw k gw tin gnwmi mou panw sto 8ema :P. Douleuw se internet cafe ta teleutaia 2.5 xronia, kai dilwnw katigorimatika oti to Winrollback einai MAPA. Alla otan lew mapa, ennow mapa se sxesi me to legomeno DeepFreeze. ( http://www.faronics.com/index.asp ).
To DeepFreeze einai pio grigoro, den emfanizei banners ktl (opws kanei to winrollback) kai edw kai xronia upostirizei na elegxeis tous clients mesw tou server (e den 8a ksekleidwneis 50 pc me to xeri...). To winrollback to ekane auto prosfata (an to ekane).
To Support tou DeepFreeze einai safws kalutero, kai auto fainete apo tis ekdoseis tou (den evgale mia ekdosi kai "geia sas") :)

Telos, auto pou les gia to WinrollBack kai ta USB Sticks, gia dokimase na grapseis kati me to Winrollback energopoiimeno, kai pane diavase to se allo PC. 8a deis oti to USB Stick einai adeio! (9/10 etsi ginete).

Me liga logia paidia, makrua apo to winrollback, sas milaw apo empeiria. DeepFreeze kai ksero pswmi :P (oute pososta na eperna)

Cheers
Εσύ είσαι τρελός.

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10250
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Κάντε το Pc σας αυτό-επιδιορθούμενο

Δημοσίευση από Cha0s » 02 Σεπ 2005 10:37

Βασικά υπάρχει HW λύση η οποία είχε εφαρμοστεί στους Η/Υ του σχολείου που πήγαινα και ήταν μακράν πιο safe αλλά για Home use όλα τα παραπάνω μου κάνουν λίγο άχρηστα :D

Απάντηση

Επιστροφή στο “Windows Software Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης