Πώς παρακολουθούν το Ιντερνετ, πώς στήνουν αυτί στα κινητά

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14098
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Πώς παρακολουθούν το Ιντερνετ, πώς στήνουν αυτί στα κινητά

Δημοσίευση από fiskilis » 14 Ιούλ 2005 15:23

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Πώς παρακολουθούν το Ιντερνετ, πώς στήνουν αυτί στα κινητά


Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ηταν Ιούλιος του 2000, 24 του μηνός για την ακρίβεια, όταν πράκτορες του FBI ίσιωσαν τα πέτα και τις γραβάτες τους μπροστά στην επιτροπή του Κογκρέσου και άρχισαν να ξεδιπλώνουν επιχειρήματα για τη χρήση ενός προγράμματος που μόλις είχαν αναπτύξει. Ηταν το Carnivore (σαρκοφάγος), που μπορούσε και μπορεί να παρακολουθεί και να κάνει φύλλο και φτερό το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χιλιάδων χρηστών του Ιντερνετ.Ηταν η εποχή που μόλις είχε αρχίσει να καταρρίπτεται ο μύθος της «μοναξιάς του χρήστη». Το σύνθημα «δεν είσαι μόνος σου στο Δίκτυο» δεν δηλώνει το γεγονός ότι όσο μοναχικός και αν είσαι μπορεί να βρεις δικτυωμένους φίλους και παρέες, αλλά και το ότι τα μάτια των υπηρεσιών, αν θέλουν, μπορούν να καρφωθούν πάνω σου και να παρακολουθήσουν κάθε σου βήμα στο Ιντερνετ όσο χαώδες και αν είναι. Οι πράκτορες του FBI υποστήριξαν τότε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κλέβει μόνο τα ηλεκτρονικά μηνύματα του χρήστη που βρίσκεται υπό παρακολούθηση και ότι δεν είναι σύστημα μαζικής παρακολούθησης των e-mails. Από τεχνικής άποψης, το Carnivore σαρώνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα με τη χρήση λέξεων ή φράσεων-κλειδιών του χρήστη που έχει χαρακτηριστεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα. Ελεγαν, τότε, ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές. Από τότε μέχρι σήμερα είναι βέβαιο ότι οι χειριστές του Carnivore κουράζονται πολύ, έχουν πολλαπλασιαστεί και αν εργάζονταν στην Ελλάδα θα διεκδικούσαν στα σίγουρα επίδομα βαρέος και ανθυγιεινού...

Δύο είδη παρακολουθήσεων

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατηρηθεί δύο βασικά είδη ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων. Στο Διαδίκτυο και στα συστήματα κινητής τηλεφωνίας. Επισήμως και στα δύο παρακολουθούνται μόνο τα «εξωγενή» στοιχεία των επικοινωνιών. Οσον αφορά το Ιντερνετ, από τη στιγμή που οι διωκτικοί μηχανισμοί εντοπίσουν κάποιον ύποπτο και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, θέτουν υπό παρακολούθηση τα «ηλεκτρονικά» του ίχνη. Μοναδικά στοιχεία που αφήνει πίσω του κάθε υπολογιστής, και τα οποία προδίδουν τη θέση του, είναι το τηλέφωνο από το οποίο συνδέεται, τα sites που επισκέφθηκε, οι δουλειές που έκανε, τα mail που έστειλε. Κυριότερο εργαλείο είναι ο εντοπισμός της μοναδικής ταυτότητας που αποκτά κάθε υπολογιστής από τη στιγμή που συνδέεται στο δίκτυο (ΙΡ address). Δεν παρακολουθείται, λένε, το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των άλλων επικοινωνιών που έκανε ο χρήστης καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η δυνατότητα. Πάνω-κάτω, τα ίδια ισχύουν και για τις παρακολουθήσεις της κινητής τηλεφωνίας. Η «ταυτότητα» κάθε κινητού τηλεφώνου (ΙΜΕΙ) τίθεται υπό παρακολούθηση και διαπιστώνεται η γεωγραφική θέση, οι εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, οι κλήσεις που είναι σε αναμονή, οι αριθμοί των κινητών όπου ο υπό παρακολούθηση έστειλε γραπτά μηνύματα ή αυτά από όπου έλαβε. Και σ' αυτή την περίπτωση, λένε, δεν παρακολουθείται το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Εδώ και ακριβώς ένα χρόνο έχει συσταθεί το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. «Ο μόνος τρόπος για να γίνει παρακολούθηση στην Ελλάδα σε τηλέφωνα ή δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι η παράνομη δραστηριότητα να περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 47/2005 που ορίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», θα πει ο προϊστάμενος του Τμήματος, αστυνόμος Α', Μανόλης Σφακιανάκης. «Ετσι, άμεσα ο εισαγγελέας θα προωθήσει με διάταξη το αίτημα που θα παραλάβει από τη διωκτική αρχή προς το δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος. Τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να προσαρμοστούν στη διάταξη για την άρση του απορρήτου μέσα σε 48 ώρες. Οι φορείς αυτοί είναι κυρίως οι εταιρείες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, δορυφορικών επικοινωνιών, Internet Service Providers». Ο κ. Σφακιανάκης τονίζει ότι δεν παρακολουθείται το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρά μόνο τα ίχνη τους. Και ποια είναι, όμως, τα συνηθέστερα ηλεκτρονικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται Ελληνες;

«Σε διάστημα ενός έτους έχουν συλληφθεί περίπου εξήντα Ελληνες με την κατηγορία της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μερικοί δε από αυτούς έχουν προβεί σε σεξουαλικές πράξεις με ανήλικους τις οποίες έχουν απαθανατίσει και διακινήσει στο Ιντερνετ άλλοτε με πληρωμή κι άλλοτε χωρίς». Ακολουθούν οι απάτες με πιστωτικές κάρτες, γενικώς οι απάτες με χρήση υπολογιστή, η κρυφή αποστολή και αυτόματη εγκατάσταση dialers (προγράμματα που συνδέουν εν αγνοία του κατόχου του υπολογιστή σε servers του εξωτερικού φουσκώνοντας απίστευτα τους λογαριασμούς), οι συκοφαντικές δυσφημήσεις μέσω του Ιντερνετ, η σωματεμπορία, η διακίνηση όπλων, τα «χτυπήματα» σε πελάτες τραπεζών που χρησιμοποιούν το Δίκτυο για τις συναλλαγές τους και άλλα.

Τα όρια

Ποια είναι τα όρια στα οποία νομικά, δεοντολογικά αλλά και ηθικά μπορούν να κινηθούν οι διωκτικοί μηχανισμοί στους δρόμους του κυβερνοχώρου; Ασαφή, θα πει κάποιος, όπως ασαφής και απέραντος είναι ο κόσμος της διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι ράγες, όμως, πάνω στις οποίες κινούνται οι μηχανισμοί είναι νομικά, τουλάχιστον, προκαθορισμένες από τις εθνικές νομοθεσίες των σύγχρονων κρατών.

Αλλά είναι το Ιντερνετ κάτι που μπορεί να μπει σε αστυνομικό μικροσκόπιο; «Επαφίεμαι στην απεραντοσύνη και πολυπλοκότητα του Ιντερνετ. Κάθε φορά που κάποια εξουσία προσπαθεί να το ελέγξει, να το υποτάξει, να το τιθασεύσει, το Διαδίκτυο βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει. Είναι από τη φύση του αναρχικό, ελευθεριακό και αποκεντρωμένο. Οι δυνατότητες να αποφύγεις τον εντοπισμό είναι πάρα πολλές (γι' αυτό και οι χάκερ πιάνονται συνήθως με κάρφωμα...). Αλλά και τα τηλέφωνα (ιδίως τα κινητά) έχουν πολλές δυνατότητες παραλλαγής», θα πει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου. «Γράφω αυτά επειδή σαν ελεύθερος άνθρωπος είμαι εναντίον της κάθε προληπτικής παρακολούθησης των πολιτών. Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε στα συνταγματικά καθιερωμένα (μόνο για ύποπτους και με εισαγγελική απόφαση)».

Ο καθηγητής Πληροφορικής Γιάννης Κοροβέσης θα εκφράσει την άποψη ότι «οι διωκτικοί μηχανισμοί έχουν κάθε λόγο για να επεκτείνουν τις παρακολουθήσεις ενώ από την άλλη πλευρά η κοινωνία αναμένει μέτρα και πολιτικές προστασίας ώστε να μην εκτραπούν σε ανεξέλεγκτα φαινόμενα. Λύσεις είναι ο έλεγχος του ελεγκτή για να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα καθώς και η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και ο ξεκάθαρος και όχι ο αδιαφανής ρόλος των υπηρεσιών».
kkyr@enet.gr

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=38184512
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/07/2005

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Πώς παρακολουθούν το Ιντερνετ, πώς στήνουν αυτί στα κινητά

Δημοσίευση από smiley » 17 Ιούλ 2005 15:28

keep your loving brother happy

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης