Το Ευρ. Κοινοβούλιο λέει όχι στις ευρεσιτεχνίες λογισμικού.

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
RADICAL
Δημοσιεύσεις: 386
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2004 01:07
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Το Ευρ. Κοινοβούλιο λέει όχι στις ευρεσιτεχνίες λογισμικού.

Δημοσίευση από RADICAL » 07 Ιούλ 2005 14:27

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει όχι στις ευρεσιτεχνίες λογισμικού, ναί στην καινοτομία

Στρασβούργο, 6 Ιουλίου 2005 — Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία να απορρίψει την Οδηγία για τις ευρεσιτεχνίες λογισμικού. Η απόρριψη ήταν η λογική απάντηση στην άρνηση της Επιτροπής να επανακινήσει τη νομοθετική διαδικασία τον Φεβρουάριο, και στην απροθυμία του Συμβουλίου να εισέλθει σε οποιουδήποτε είδους διάλογο με το Κοινοβούλιο. Το FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure, Οργανισμός για μια Ελεύθερη Πληροφοριακή Υποδομή) συγχαίρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ξεκάθαρο "όχι" που απηύθυνε στις κακές νομοθετικές προτάσεις και πρακτικές.

Αυτή είναι μιά μεγάλη νίκη για εκείνους που εκστράτευσαν για να εξασφαλίσουν την προστασία της Ευρωπαϊκής καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας από τις απειλές των ευρεσιτεχνιών λογισμικού και επιχειρηματικών πρακτικών. Σημειώνει το τέλος αυτής της προσπάθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κωδικοποιήσει σε νόμο τις αμερικανικού τύπου πρακτικές του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών. Πιστεύουμε ότι η δουλειά του Κοινοβουλίου, και συγκεκριμένα οι 21 συναινετικές τροποποιήσεις, παρέχουν μιά καλή βάση για το χτίσιμο των μελλοντικών νομοθετικών έργων.

Η απόρριψη χαρίζει μιά ανάπαυλα για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, βασισμένων στο σύνολο της γνώσης που κερδήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλοι οι οργανισμοί έχουν λάβει πλέον πλήρη γνώση των ανησυχιών των εμπλεκόμενων μελών. Εντούτοις, το γεγονός ότι η Κοινή Θέση του Συμβουλίου χρειάζεται 21 τροποποιήσεις προκειμένου να μετασχηματιστεί σε συνεκτική νομοθεσία καταδεικνύει ότι το κείμενο ήταν απλά ανέτοιμο για να έλθει σε Συμβιβασμό προ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα απαντήσουν τουλάχιστον στις ανησυχίες που εγέρθηκαν από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αναταραχές στο μέλλον.

Σχόλια του Jonas Maebe, μέλους του Συμβουλίου του FFII, για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας:

"Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει καθαρά ότι η ενδελεχής ανάλυση, η συμμετοχή των γνήσια ενδιαφερόμενων πολιτών και η αντικειμενική πληροφόρηση έχουν περισσότερο αντίκτυπο από το δωρεάν παγωτό, τις καραβιές των μισθωμένων λόμπι και τις απειλές για εξαγωγή της απασχόλησης. Ελπίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα εμπνεύσει στους πολίτες ανανεωμένη πίστη στην ευρωπαίκή δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ελπίζω επίσης ότι θα προτρέψει το Συμβούλιο και την Επιτροπή να μιμηθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα διαφάνειας και δυνατότητας των εμπλεκομένων μερών να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, ασχέτως του μεγέθους τους."

Το FFII επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που διέθεσαν το χρόνο για να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους. Ευχαριστούμε επίσης τους πολυάριθμους εθελοντές που πρόσφεραν τόσο γενναιόδωρα το χρόνο και την ενέργειά τους. Αυτή η νίκη είναι τόσο δική σας, όσο και του Κοινοβουλίου.

Μετάφραση του δελτίου τύπου του FFII. Μόνιμος σύνδεσμος στην αγγλική έκδοση αυτού του ανακοινωθέντος: http://wiki.ffii.org/PrReject050706En)

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Περί παγωτών και ευρεσιτεχνιών http://wiki.ffii.org/CampIcecream050601En

Τα λόμπι των πατεντών λογισμικού προσθέτουν βάρκες στο οπλοστάσιό τους http://lists.ffii.org/pipermail/news/20 ... 00297.html

Φωτογραφίες απ’ την βαρκάδα http://gallery.ffii.org/Strasbourg050705

Μόνιμος σύνδεσμος στην αγγλική έκδοση αυτού του ανακοινωθέντος http://wiki.ffii.org/PrReject050706En

Πηγή: http://epatents.hellug.gr/
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες