Εντοπίστηκε o πρώτος ιός που μεταδίδεται μέσω MMS

Απόψεις, σχόλια και συζητήσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις συσκευές.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Specom
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 05 Οκτ 2004 14:20
Τοποθεσία: London - Edinburgh - Athens
Επικοινωνία:

Εντοπίστηκε o πρώτος ιός που μεταδίδεται μέσω MMS

Δημοσίευση από Specom » 27 Μαρ 2005 19:35

Πρόσφατα ανιχνεύτηκε ο ιός Commwarrior, ο πρώτος ιός που μεταδίδεται σε κινητά τηλέφωνα μέσω μηνυμάτων ΜΜS και της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth. Σύμφωνα με την InterEngineering, oι απειλές εναντίων των κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν με την κυκλοφορία του.


Οι απειλές εναντίων των κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν με την αποκάλυψη του Commwarrior, ενός ιού για κινητά τηλέφωνα που έχει την δυνατότητα να διαδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω MMS (Multimedia Messaging Service). Επιπρόσθετα, ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth - τρόπος μετάδοσης που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα οι ιοί κινητών τηλεφώνων όπως ο Cabir και οι παραλλαγές του. Ο τρόπος αυτός επιταχύνει το άδειασμα της μπαταρίας του τηλεφώνου.

Η πρώτη αναφορά στον Commwarrior έγινε τον Ιανουάριο σε κάποιο Σερβικό forum, προειδοποιώντας για έναν ιό που θα μεταδίδεται σε πλατφόρμες τηλεφώνων της σειράς Symbian 60, στέλνοντας μηνύματα MMS στην λίστα επαφών του μολυσμένου τηλεφώνου. Τα μηνύματα MMS μπορεί να συμπεριλαμβάνουν εικόνα, ήχο ή βίντεο. Ο Commwarrior στέλνει μηνύματα MMS από το ένα τηλέφωνο στο άλλο ή στις επαφές που βρίσκονται στο μολυσμένο τηλέφωνο.

Mε αυτό τον τρόπο ο ιός έχει την δυνατότητα να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει και η μετάδοσή του είναι αργή – οι λόγοι ερευνούνται προσεκτικά από την ομάδα έρευνας της F-Secure. Oι πρώτες ενδείξεις υπονοούν ότι ο ιός έρχεται από την Ρωσία, γιατί περιλαμβάνει το κείμενο OTMOP03KAM HET! που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Όχι στους ανεγκέφαλους”.

Σχετικά με νέα μορφή απειλών προς τα κινητά τηλέφωνα, ο Antti Vihavainen, Mobile Operator Solutions Director της F-Secure, σχολιάζει: «Η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη μια και δεν έχουμε πάρει αρκετές αναφορές από τους πελάτες μας. Εν τούτοις ο CommWarrior δημιουργεί αθέμιτες χρεώσεις προς τους κατόχους των μολυσμένων τηλεφώνων, αφού στέλνει MMS μηνύματα χωρίς να παρεμβληθεί ο χρήστης» και προσθέτει: «Τα τηλέφωνα μπορούν πολύ εύκολα να προστατευτούν με την απλή λογική. Κανείς από τους σημερινούς ιούς για τηλέφωνα δεν μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς να αποδεχτεί πριν ο χρήστης την τυπική προειδοποίηση ασφαλείας».

Το F-Secure Mobile AntiVirus ανιχνεύει τον Commwarrior από τις πρώτες δύο ώρες της εύρεσής του. Εάν κάποιος χρήστης με τηλέφωνο της σειράς Symbian 60 δεν έχει το προϊόν της F-Secure, συνιστούμε να μην εγκαθιστά άγνωστες εφαρμογές που λαμβάνει με MMS και να έχει το Bluetooth απενεργοποιημένο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: http://www.f-secure.com

tech.flash.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κινητή & Σταθερή Τηλεφωνία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες