1.203 μηνύσεις μέσα στο 2004 από την B.s.a. στην ΕΜΕΑ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Specom
Δημοσιεύσεις: 1315
Εγγραφή: 05 Οκτ 2004 14:20
Τοποθεσία: London - Edinburgh - Athens
Επικοινωνία:

1.203 μηνύσεις μέσα στο 2004 από την B.s.a. στην ΕΜΕΑ

Δημοσίευση από Specom » 10 Μαρ 2005 13:01

Η Business Software Alliance (B.S.A.) ανακοίνωσε λεπτομέρειες για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά της παράνομης χρήσης επαγγελματικού λογισμικού στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) το 2004. Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό το οποίο απαιτήθηκε να πληρώσουν επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες εντοπίστηκαν να έχουν εγκατεστημένο λογισμικό για το οποίο δεν κατείχαν νόμιμη άδεια χρήσης, ανήλθε σχεδόν στα 4 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση σχεδόν 10% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι έρευνες της B.S.A. έδειξαν ότι ανάμεσα στις εταιρείες με τις περισσότερες παραβάσεις ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δημιουργικό κλάδο, την υψηλή τεχνολογία και τις υπηρεσίες, καθώς αυτές στηρίζονται κατεξοχήν στα προϊόντα επαγγελματικού λογισμικού. Έτσι, ενώ μερικές επιχειρήσεις δεν έκαναν σωστή διαχείριση των χρησιμοποιούμενων πόρων λογισμικού, άλλες που είχαν διεξάγει ελέγχους δεν είχαν λάβει στη συνέχεια τα κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνουν νόμιμες. Οι ζημίες των εταιρειών κατασκευής λογισμικού αποτιμήθηκαν τόσο με βάση το μέγεθος της παράβασης, όσο και την προθυμία των επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες νόμους, καταλήγοντας σε πρόστιμα ύψους 10.000 έως και 300.000 ευρώ, ποσό που κατέβαλε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο για την εκτενή παράνομη χρήση λογισμικού, κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Η B.S.A. διεκδικεί τα συμφέροντα των μελών της μέσα από ελέγχους για την τήρηση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το 2004, τα δικαστήρια ενέκριναν 1.372 εφόδους-ελέγχους σε επιχειρήσεις που ήταν ύποπτες για παράνομη χρήση λογισμικού και η B.S.A. κίνησε επιπλέον 1.203 νομικές ενέργειες ενάντια σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς, και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντικές δαπάνες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, η B.S.A. ξεκίνησε περισσότερους από 30 ελέγχους σε εταιρείες διαφόρων κλάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται τεχνικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και εκδοτικοί οργανισμοί. Οι εταιρείες που δεν είχαν στην κατοχή τους τις αντίστοιχες άδειες χρήσης για τα προγράμματα που χρησιμοποιούσαν κλήθηκαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας που τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο του 1993 (Ν.2121/93) προστατεύει ρητά το λογισμικό και το προπαρασκευαστικό υλικό του.


Flash.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες