«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
HeRu
Flash Moderator
Δημοσιεύσεις: 800
Εγγραφή: 16 Αύγ 2004 10:49
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από HeRu » 25 Ιαν 2005 14:26

So it begins...

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

Περίμενα ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η καινοτομία στον χώρο τις τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν περίμενα με τίποτα να ακούσω είδηση δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος τόσο γρήγορα. Ο τομέας τις πληροφορικής καλπάζει με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς από αυτούς που μπορεί να αντιλαμβανόμαστε και αυτός ο ανεξέλεγκτος καλπασμός το πιο πιθανόν είναι ότι θα αφήσει ένα μονοπάτι γεμάτο λάθη και «βιαστικές κινήσεις».

Οι δρόμοι που δημιουργούνται από την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογία είναι ατελείωτη, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί κάποιος να μην σκεφτεί τις καταστροφικές συνέπειες τις χρήσης μια τέτοιας τεχνολογίας σε ένα περιβάλλων ανεξέλεγκτης εφαρμογής και αξιοποίησης που μπορεί να οδηγήσει σε τερατώδη προβλήματα και αδιέξοδα.

Σχόλια ?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος HeRu την 26 Ιαν 2005 11:11, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
suckis
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 11 Αύγ 2002 18:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από suckis » 26 Ιαν 2005 02:03

Κατ' αρχήν ονομάζεται τεχνητή και όχι τεχνική νοημοσύνη.

Στη συνέχεια να αναφέρω πως ο άνθρωπος έφτιαξε το αυτοκίνητο για διευκόλυνσή του. Σκοτώνεται όμως ο άνθρωπος, αγχώνεται όταν βρίσκεται σε κίνηση και εκνευρίζεται και γενικότερα βιάζεται να φτάσει στον προορισμό του. Αυτό σημαίνει ή αφαίρεση ή μείωση διάρκειας ζωής.

Ο άνθρωπος έφτιαξε το ραδιόφωνο. Η επικοινωνία όμως δεν έμεινε εκεί και μεταβήκαμε στην κινητή και δορυφορική τηλεφωνία. Μικροκύματα, ηλεκτρισμός, μαγνητισμός, καρκίνος μείωση διάρκειας ζωής.

Μιλώντας για μικροκύματα, εφευρέθηκε και ο φούρνος μικροκυμάτων ο οποίος μαζί με την ευκολία σημαίνει και γρήγορη τροφή μη σωστά μαγειρεμένη. Λιγότερο υγιεινή διατροφή περισσότερες πιθανότητες για νόσους.

Μιλώντας για γρήγορη τροφή, ας αναφέρω και τις αμέτρητες εταιρίες παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων. Έτοιμο φαγητό, περισσότερο ανθεκτικό στο χρόνο, περισσότερα συντηριτικά, λιγότερο υγιεινή διατροφή, μείωση διάρκειας ζωής.

Φαγητό συσκευασμένο. Πού; Σε πλαστκό. Μεγάλη εφεύρεση το πλαστικό αλλά παντελώς ανθυγιεινό. Νερό σε πλαστικό, τάπερ από πλαστικό, παιχνίδια από πλαστικό ... . Αίσχος πλαστικό.

Ας αναφέρω και καυσαέρια, χημικές ουσίες στα τρόφιμα κατά την παραγωγή τους, στα τσιγάρα, στα χρώματα και δε ξέρω και 'γώ που αλλού. Σπρέϋ, τρύπα του όζοντος, βλαβερές ακτίνες ηλίου στα μάτια μας και στο δέρμα μας, αρρώστιες, αρρώστιες, φάρμακα, φάρμακα για να κονομάνε και οι φαρμακευτικές και γενικά πάμε κατά διαόλου.

Αυτή είναι η τεχνολογία και το πως επιδρά στον άνθρωπο, μην αγνοώντα βέβαια και τη φύση η οποία με τη σειρά της έχει κι αυτή επίπτωση στη ζωή του ανθρώπου.

Και αν εν τέλει προσθέσουμε όλες τις προαναφερθείσες μειώσεις διάρκειας ζωής και τις αφαιρέσουμε από τη συνολική φυσιολογική μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου, πόσο ζει ο άνθρωπος και ποιο είναι το ποσοστό της ζωής που εκμεταλεύεται ένας μέσος άνθρωπος αν ιδανικά ζούσε χωρίς όλα αυτά που προανέφερα;

Ελπίζω να έγινα σαφής και κατανοητός.
Σας ευχαριστώ.
_________________
Υ.Γ.: Δεν είμαι τρελός. Προβληματίζομαι.

Άβαταρ μέλους
geraki
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1404
Εγγραφή: 26 Ιαν 2004 20:10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από geraki » 26 Ιαν 2005 03:35

suckis έγραψε: Και αν εν τέλει προσθέσουμε όλες τις προαναφερθείσες μειώσεις διάρκειας ζωής και τις αφαιρέσουμε από τη συνολική φυσιολογική μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου, πόσο ζει ο άνθρωπος και ποιο είναι το ποσοστό της ζωής που εκμεταλεύεται ένας μέσος άνθρωπος αν ιδανικά ζούσε χωρίς όλα αυτά που προανέφερα;
Τεράστιο. Πριν από όλα αυτά δεν υπήρχαν και πολλά ακόμη.
Ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 45 χρόνια, συνήθως με 16 ώρες δουλειά την ημέρα.

Με το κινητό τηλέφωνο παίρνεις για να έρθει ασθενοφόρο όταν ο διπλανός σου χαροπαλεύει. Ασθενοφόρο που βγάζει καυσαέριο βέβαια. Έτοιμο φαγητό, κονσέρβα με συντηρητικά σώζει ζωές σε Αφρική και Ασία. Νερό σε πλαστικό μπουκάλι, αντί σε δερμάτινο παγούρι γεμάτο βακτήρια. Φάρμακα και αντιβιοτικά για να μην πεθαίνουν τα μωρά στο πρώτο εξάμηνο. (Ρώτα κάποια μεγάλη γιαγιά σε χωριό, πόσα παιδιά γεννούσαν κάποτε και πόσα τους έμεναν).

Όπως βλέπεις υπάρχουν και καλά, υπάρχουν και κακά. Γενικά είμαστε όμως κερδισμένοι.
Εικόνα ← Αυτό το έκλεψα απ'τον Eneme.

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από ThyClub » 26 Ιαν 2005 04:11

geraki rules :D

Και για το αρχικό θέμα:

Πάντα μα πάντα την ευθύνη την έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Κανένα μηχάνημα δεν πρόκειτε να αναπτύξει την δικιά του νοημοσύνη τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια.

Θα στηρίζεται σε υποθέσεις που εμείς του δώσαμε. Άρα οτιδήποτε και αν κάνει ένα μηχάνημα θα είναι πράξη δικιά μας και όχι δικιά του. Άρα αποκλείουμε την προοπτική ενός Terminator που τον ελέγχει ενας υπερ-υπολογιστής που έχει την δικιά του νοημοσύνη.

Βέβαια όπως είπες κι εσύ:
...και αυτός ο ανεξέλεγκτος καλπασμός το πιο πιθανόν είναι ότι θα αφήσει ένα μονοπάτι γεμάτο λάθη και «βιαστικές κινήσεις».
τίποτα δεν είναι απίθανο αλλά δεν θα φταίνε τα μηχανήματα αλλά τα δικά μας λάθη.

Άβαταρ μέλους
suckis
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 11 Αύγ 2002 18:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από suckis » 29 Ιαν 2005 00:22

geraki έγραψε:Με το κινητό τηλέφωνο παίρνεις για να έρθει ασθενοφόρο όταν ο διπλανός σου χαροπαλεύει. Ασθενοφόρο που βγάζει καυσαέριο βέβαια.
Και που είναι το σταθερό τηλέφωνο; Κι αν το ασθενοφ'ορο ήταν ηλεκτρικό;
geraki έγραψε:Έτοιμο φαγητό, κονσέρβα με συντηρητικά σώζει ζωές σε Αφρική και Ασία.
Αν οι λαοί δε ξόδευαν τα χρήματά τους για να κατασκευάσουν όπλα και να πολεμούν αλλά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, πολλά θα είχαν καταφέρει.[/quote]
geraki έγραψε:Νερό σε πλαστικό μπουκάλι, αντί σε δερμάτινο παγούρι γεμάτο βακτήρια.
Το γυαλί δεν ανακαλύφθηκε ακόμη;
geraki έγραψε:Φάρμακα και αντιβιοτικά για να μην πεθαίνουν τα μωρά στο πρώτο εξάμηνο. (Ρώτα κάποια μεγάλη γιαγιά σε χωριό, πόσα παιδιά γεννούσαν κάποτε και πόσα τους έμεναν).
Φάρμακα για αυτό το λόγο ναι. Όχι για ψύλλου πήδημα! Και μια και το ανέφερες: η γιαγιά μου είχε άλλα 10 αδέρφια αλλά στην εφηβική της ηλικία έμεινε η μόνη.

Άβαταρ μέλους
geraki
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1404
Εγγραφή: 26 Ιαν 2004 20:10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από geraki » 29 Ιαν 2005 11:29

Δεν πρέπει να τα κοιτάς μεμονωμένα, αφού παραπονιέσαι γενικά για την χρήση της τεχνολογίας.
Μεμονωμένα θα μπορούσα να σου πω ότι σταθερά τηλέφωνα δεν υπάρχουν στην εθνική ή πάνω στα βουνά, και το ασθενοφόρο αν ήταν ηλεκτρικό θα έκανε το διπλό χρόνο για να σε πάει στο νοσοκομείο.

Η χρήση της κάθε τεχνολογίας είναι συνήθως η πιό συμφέρουσα για την ευρύτερη χρήση της. Μπορεί κάτι όντως να είναι καλύτερο και ασφαλέστερο από κάτι άλλο, αλλά όταν η διαφορά κόστους είναι μεγάλη, επικρατεί αυτή που δίνει την μεγαλύτερη διάδοση.

Ο πολιτισμός μας βασίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Φυσικά αυτή η ανάπτυξη φέρνει και κακά εκτός από καλά. Το θέμα είναι επαναλαμβάνω, όταν τα βάζεις στην ζυγαριά προς τα που γέρνει. Η δική μου άποψη είναι ότι είμαστε καλύτερα από ότι είμασταν πριν από εκατό χρόνια, και ακόμη καλύτερα από ότι είμασταν πριν από χίλια.

Και μια που το έθεσες ως επιχείρημα, για να κατασκευαστεί ένα γυάλινο μπουκάλι, χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια ίση με όση ξοδεύει ένα σπίτι σε ένα 24ωρο. Πιό είναι πιό κακό λοιπόν;
Εικόνα ← Αυτό το έκλεψα απ'τον Eneme.

Άβαταρ μέλους
suckis
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 11 Αύγ 2002 18:04
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

«Μηχάνημα» μαθαίνει παιχνίδια σαν άνθρωπος

Δημοσίευση από suckis » 30 Ιαν 2005 16:49

Καλέ μου φίλε, όλα όσα λέω δεν τα λέω τόσο για το περιεχόμενό τους αλλά για να δείξω το πόσο μπορεί να προβληματιστεί κάποιος. Εξάλλου είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας γι αυτό και επέλεξα να ασχοληθώ με αυτήν ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Το θέμα είναι να μην το παρακάνουμε.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης