Θύμα παράλυσης «ξαναπερπατά έπειτα από 20 χρόνια»

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
chrisos
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 05 Ιουν 2004 23:27
Επικοινωνία:

Θύμα παράλυσης «ξαναπερπατά έπειτα από 20 χρόνια»

Δημοσίευση από chrisos » 01 Δεκ 2004 00:57

Σεούλ


Μια Νοτιοκορεάτισα που έμεινε παράλυτη πριν από 20 χρόνια λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήλη μπόρεσε να ξαναπερπατήσει έπειτα από θεραπεία με βλαστικά κύτταρα τα οποία προήλθαν από τράπεζα κατάψυξης ομφάλιων λώρων.

Οι γιατροί της 37χρονης Χουάνγκ Μι-Σουν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Chosun στη νοτιοδυτική πόλη του Κουανγκτζού υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση που δημοσιοποιείται.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, την οποία παρακολούθησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μι-Σουν σηκώθηκε από το αναπηρικό της αμαξίδιο και προχώρησε μερικά βήματα μπρος και πίσω με τη βοήθεια ενός πλαισίου βάδισης «πι». «Είναι ήδη ένα θαύμα για μένα. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ξανασηκωνόμουν στα πόδια μου» δήλωσε συγκινημένη.

Οι ομφάλιοι λώροι είναι γνωστό ότι περιέχουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, κύτταρα που μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν μια ποικιλία διαφορετικών ιστών.

Όταν τα καλλιεργημένα κύτταρα χορηγήθηκαν με ένεση απευθείας στη σπονδυλική στήλη της ασθενούς, εγκαταστάθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές και αναπτύχθηκαν σε λειτουργικούς νευρώνες.

Βλαστικά κύτταρα μπορούν επίσης να απομονωθούν από αναπτυσσόμενα έμβρυα, και είναι μάλιστα «ολοδύναμα», δηλαδή μπορούν να διαφοροποιηθούν προς οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες η χρήση ανθρώπινων εμβρύων στην έρευνα προκαλεί αντιδράσεις, ενώ τα ίδια τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα ορισμένες φορές δημιουργούν καρκινικούς όγκους στο σώμα του δέκτη.


Η Νότιος Κορέα παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις στην έρευνα που αφορά τα βλαστικά κύτταρα. Ερευνητές στη Σεούλ είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι δημιούργησαν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, από τα οποία μπορούν να απομονωθούν βλαστικά κύτταρα.

Οι γιατροί του Πανεπιστημίου Chosun τονίζουν πάντως ότι η ανακοίνωσή τους θα πρέπει να επιβαιωθεί από ανεξάρτητους ερευνητές, καθώς και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού τα βλαστικά κύτταρα από ομφάλιους λώρους περάσουν στην ιατρική πρακτική.

«Τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν ακόμα στην απομόνωση βλαστικών κυττάρων από κατεψυγμένο αίμα ομφάλιων λώρων, στην αναγνώριση κυττάρων με γονίδια που ταιριάζουν με το λήπτη και στην επιλογή του κατάλληλου σημείου στο σώμα όπου όπου θα χορηγηθούν τα κύτταρα αυτά» σχολίασε ο Χαν Χουν, πρόεδρος της Histosem, της τράπεζας ομφάλιων λώρων στη Σεούλ που συνεργάστηκε με τους ερευνητές.

Η περίπτωση της Μι-Σουν «είναι μόνο μια περίπτωση και χρειαζόμαστε και άλλα πειράματα» σχολίασε ο Ο Ιλ-Χουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Πιστεύω ότι ειδικοί σε άλλες χώρες πραγματοποιούν παρόμοια πειράματα και συγκεντρώνουν δεδομένα πριν δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα» προσθέτει.

Η νοτιοκορεατική ομάδα δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει σε επιστημονική επιθεώρηση λεπτομέρειες για τη μέθοδο που ακολούθησε.

news.in.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες