[Review] Mambo Portal

Βοήθεια λύσεις και νέα από τον χώρο των open source ή έτοιμων εφαρμογών που έχουν φτιαχτεί με την PHP όπως oscommerce, κ.α.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Nikolaoupan
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 12 Απρ 2003 14:58

[Review] Mambo Portal

Δημοσίευση από Nikolaoupan » 27 Οκτ 2004 17:41

Mambo Review


Μετά από προτροπή του ThyClub, αποφάσισα να γράψω ένα review για ένα από τα δημοφιλέστερα open source content management systems (CMS).

Στο review θα ασχοληθούμε με την αναφορά των δυνατοτήτων, των πλεονεκτημάτων, των ιδιαιτεροτήτων και των μειονεκτημάτων του mambo έναντι άλλων CMS τόσο open source όσο και εμπορικών.

Τα CMS απευθύνονται αποκλειστικά σε όλους αυτούς που θέλουν να μεταφέρουν ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών (κειμένων, φωτογραφιών, υπηρεσιών) σε οργανωμένη και ομοιόμορφη δομή για παρουσίαση στο Διαδίκτυο ή ακόμα και offline.
Αν το σχεδιαζόμενο site σας αποτελείται μονάχα από 5 σελίδες απλώς μην κάνετε τον κόπο. Ο χρόνος εγκατάστασης, ρύθμισης και ανεβάσματος του στον server είναι μεγαλύτερος από την εκ μηδενός δημιουργία του site σας.

Το mambo ξεκίνησε ως εμπορική εφαρμογή, αλλά κατέληξε ως open source και εκεί γνώρισε την αποθέωση.

Γιατί το mambo θεωρείτε από τους περισσότερους ως το καλύτερο cms; Αποκλειστικά για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι, ότι όποιος αφιερώσει ένα μικρό χρονικό διάστημα στην εκμάθησή του είναι δυνατόν να κατασκευάσει ένα site, που ΔΕΝ παραπέμπει αισθητικά σε άλλα αντίστοιχα που έχουν δημιουργηθεί με αυτό. Δεύτερον η πολυπληθής κοινότητά του είναι ιδιαίτερη «ανεκτική» σε ερωτήσεις αρχαρίων και έχει προσφέρει θαυμάσια εργαλεία επέκτασης των δυνατοτήτων του mambo.

Η μοναδικότητα και το περιεχόμενο είναι η πραγματική περιουσία ενός webmaster στο Διαδίκτυο, και τα μοναδικά του όπλα που μπορούν να κάνουν τον τόπο του επιτυχημένο. Δείτε απλώς πόσα sites βασίζονται σε php nukes. Πόσα δευτερόλεπτα απαιτείται γα να το αναγνωρίσετε; Η ίδια δομή, με τα πολλά modules δεξιά και αριστερά του κύριου μέρους της σελίδας, με την προτροπή για registration να βγάζει μάτι, με την περίληψη των νέων να αναφέρεται στην αρχική σελίδα και από κάτω πόσοι χαρακτήρες ή bytes υπολείπονται ακόμα για να ολοκληρωθεί το άρθρο. Έλεος! Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το php nuke αλλά βλέπω παντού το ίδιο σκηνικό. Δεν υπάρχει πουθενά καμιά hackia για να διορθωθεί αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα;

Έχοντας ακούσει για τις πλούσιες δυνατότητες και τα πρωτοφανή για open source χαρακτηριστικά του typo3 είπα να το δοκιμάσω. Ένα μόνο θα σας πω. Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα έπρεπε κατά τη διάρκεια του installation να ρυθμίσεις καμιά 30αριά επιλογές. Τις ρύθμισα και προχώρησα. Δεν μπορεί λεω, όσες περισσότερες ρυθμίσεις έχει τόπο ποιο δυνατό θα είναι. Δυσκολεύτηκα πραγματικά να βρω επιλογές όπως τη δημιουργία νέου άρθρου, κατηγορίας κτλ. Δύσκολο πραγματικά scriptάκι ακόμα και γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι τα καταφέρνουν με τις πάμπολλες κατηγορίες ρυθμίσεων και επιλογών. Πραγματικά το user friendly εδώ βρίσκει τον αντί-ορισμό του. Ποτέ δεν με απασχόλησε ο παράγοντας δυσκολία εκμάθησης ενός προγράμματος. Εγώ είμαι της λογικής της επιλογής του προγράμματος που μπορεί να κάνει αυτό που θέλω και δεν κοιτάζω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το επιτύχεις, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Εδώ όμως τα είδα όλα. Οπότε αναγκάστηκα να το εγκαταλείψω.


Η τελευταία έκδοση του mambo είναι η 4.51a.

To mambo εγκαθίσταται σε λίγα βήματα. Φτιάχνεις μια νέα βάση δεδομένων με phpmyadmin, και στη συνέχεια εγκαθιστάς το mambo. Δηλώνεις όνομα database, database password, όνομα διαχειριστή της βάσης δεδομένων που έχει πρόσβαση σε αυτήν (π.χ root), και επιθυμητό password για το back end του mambo.

Το mambo επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών templates για χρήση στο ίδιο site. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε την template1 στην αρχική-κεντρική σελίδα του site σας, την template2 στη στις σελίδες ιστορία, άρθρα, αξιοθέατα, ενώ η template3 μπορεί να εφαρμοστεί στις σελίδες παιχνίδια, σύνδεσμοι κά. Η επιλογή και η εφαρμογή των templates γίνεται με λίγα clicks.

To mambo διαθέτει πολλά συστατικά στοιχεία που επιτρέπουν στον καθένα να προγραμματίσει νέες δυνατότητες σε αυτό. Τα συστατικά στοιχεία που επεκτείνουν τις δυνατότητες του ονομάζονται components, modules, και mambots.

Τα components είναι τα πιο «πολύπλοκα» δημιουργήματα. Μπορεί να είναι guest books, galleries, newsletters, forums, shops, chat rooms, κ.ά. Μια συμβουλή, το mambo διαθέτει, κατασκευασμένα από την κοινότητα των χρηστών του, εντυπωσιακότατα και ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμα συστήματα guest books, polls και newsletters. To mambo διαθέτει δυνατότητα poll ως core feature, αλλά ωχριά εμπρός το component pollxt που έχει δημιουργήσει η κοινότητα.
Οι galleries είναι κατασκευασμένες από το μηδέν και για χρήση αποκλειστικά από το mambo, γι’ αυτό δεν πρόκειται να βρείτε εξεζητημένες λειτουργίες mass uploading, thumbnailing, watermarking, vcards, user galleries κτλ που διαθέτουν άλλα κορυφαία open source gallery scripts όπως το coppermine. Η κοινότητα ασχολείται με το importing αυτών των δημοφιλών πακέτων στο mambo χωρίς αποτελέσματα προς το παρόν. Παρόλα αυτά τα galley components είανι ικανοποιητικά για μικρό αριθμό φωτογραφιών.
Υπάρχει για παράδειγμα ένα component για e-shop στο mambo. Δεν είναι επαρκές. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του zen cart ή του CRELOADED 6 και θα δείτε τι σημαίνει open source ε-shops.
Δεν υπάρχει καμία προς το παρόν αξιόπιστη λύση σύνδεσης της βάσης δεδομένων του Mambo με δημοφιλή open source ή commercial forums. Ξεχάστε τα phpbb, vbulletin, Ubb threads κ.ά. Αντίθετα υπάρχουν δύο open source forums αποκλειστικά κατασκευασμένα για το Mambo και συνεργάζονται πλήρως μαζί του. Από αυτά καλύτερο είναι το simple board. Οι δυνατότητές τους είναι οι απολύτως απαραίτητες και δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα με τα άλλα δημοφιλή forums.

Λοιπόν το ερώτημα είναι τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Απλά χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες εφαρμογές με link από το site που έχουμε κατασκευάσει με το mambo, ή τις κάνουμε wrapping. Το mambo επιτρέπει τη δημιουργία μιας νέας σελίδας που ουσιαστικά κρατά το όλο πλαίσιο της σελίδας σταθερό (κάτι σαν frame) και εισάγει το περιεχόμενο του στόχου εκεί. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως στατικές σελίδες που είχαμε δημιουργήσεις το παρελθόν με το frontpage, εφαρμογή e-shop που δεν συνεργάζεται ως component με το mambo κ.ά.


Αν βρω χρόνο θα γράψω κάτι πιο αναλυτικό και εκτενές.

Για οποιαδήποτε απορία εδώ είμαστε :D

eliasan
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 28 Ιουν 2004 00:48
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

[Review] Mambo Portal

Δημοσίευση από eliasan » 28 Οκτ 2004 02:13

Είμαι οπαδός του mambo.

Όντως είναι ένα από τα καλύτερα και ευκολόχρηστα CMS που έχω συναντήσει στην καριέρα μου, αλλά δεν μπορώ να αφήσω αναπάντηντα κάποια λεγόμενα του Nikolaoupan για τα άλλα διαθέσιμα CMSs τα οποία μπορεί να αποπροσανατολίσουν τους αναγνώστες αυτού του δημοσιεύματος, οι οποίοι είναι γενικά νέοι και άπειροι.

"Έχοντας ακούσει για τις πλούσιες δυνατότητες και τα πρωτοφανή για open source χαρακτηριστικά του typo3 είπα να το δοκιμάσω. Ένα μόνο θα σας πω. Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα έπρεπε κατά τη διάρκεια του installation να ρυθμίσεις καμιά 30αριά επιλογές. Τις ρύθμισα και προχώρησα. Δεν μπορεί λεω, όσες περισσότερες ρυθμίσεις έχει τόπο ποιο δυνατό θα είναι. Δυσκολεύτηκα πραγματικά να βρω επιλογές όπως τη δημιουργία νέου άρθρου, κατηγορίας κτλ. Δύσκολο πραγματικά scriptάκι ακόμα και γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι τα καταφέρνουν με τις πάμπολλες κατηγορίες ρυθμίσεων και επιλογών. Πραγματικά το user friendly εδώ βρίσκει τον αντί-ορισμό του. Ποτέ δεν με απασχόλησε ο παράγοντας δυσκολία εκμάθησης ενός προγράμματος. Εγώ είμαι της λογικής της επιλογής του προγράμματος που μπορεί να κάνει αυτό που θέλω και δεν κοιτάζω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το επιτύχεις, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Εδώ όμως τα είδα όλα. Οπότε αναγκάστηκα να το εγκαταλείψω."

Αδικείς κατάφορα το typo3, το οποίο είναι από, τα αντικειμενικά καλύτερα CMS, και πιο ανώτερο από το mambo.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από την κοινότητα είναι το εξής:

"Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοικτού κώδικα υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα. Το ζητούμενο όμως είναι η ευκολία στη χρήση, η υποστήριξη, και η δυνατότητα χρήσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα περιβάλλοντα, χωρίς προβλήματα.

Πόσοι από εσάς γνωρίζουν ότι το website της adobe.com της δημιουργού του photoshop βασίζεται σε CMS ανοικτού λογισμικού και συγκεκριμένα στο WEBGUI;

Το WEBGUI είναι ένα λογισμικό που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε hardware και software.

Αν κάποιος δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις και το συγκεκριμένο CMS δεν του δουλεύει σωστά, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κατώτερο των άλλων."

Συμπερασματικά, και ευχαριστώντας τον Nikolaoupan για την έκθεσή του (review) για το mambo, θα ήθελα να πω ότι τα CMSs είναι σαν το σωστό κλειδί στην κατάλληλη κλειδαριά.

Αν το κλειδί δεν ταιριάζει στην κλειδαριά δεν σημαίνει ότι το κλειδί είναι στραβό ή η κλειδαριά χαλασμένη.

Απλά ο συνδυασμός δεν είναι σωστός!

Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας την τελευταία διαπίστωση στις κριτικές σας.

Σας/Μας βοηθά να γίνουμε σοφότεροι.

Ηλίας Αντωνόπουλος

Dr_Michael
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: 10 Μάιος 2002 10:09
Τοποθεσία: Ευρώπη
Επικοινωνία:

[Review] Mambo Portal

Δημοσίευση από Dr_Michael » 28 Οκτ 2004 03:58

Νομίζω το SMF έχει bridge για mambo:

http://www.simplemachines.org/community ... board=33.0

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP έτοιμες εφαρμογές”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες