Επίσημα στοιχεία για το επιστημονικό έργο στον κόσμο

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Ray
Δημοσιεύσεις: 308
Εγγραφή: 07 Μάιος 2003 03:57
Τοποθεσία: Lost Somewhere In Time

Επίσημα στοιχεία για το επιστημονικό έργο στον κόσμο

Δημοσίευση από Ray » 24 Σεπ 2004 22:30

Κατά καιρούς έχουμε κάνει όλοι μας συζητήσεις για την παιδεία και συνήθως όλες καταλήγουν στην αντιπαράθεση των παιδιών που σπούδασαν εκτός Ελλάδος και σε αυτούς που σπούδασαν εντός Ελλάδος.

Γενικά η άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα (λανθασμένα) είναι ότι τα παιδιά που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας είναι άτομα με υψηλό εισόδημα, τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα να περάσουν στις πανελλήνιες, και πάνε και σπουδάζουν έξω όπου πληρώνοντας παίρνουν πτυχίο.

Αυτό το θέμα το άνοιξα διότι επιτέλους έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία για το επιστημονικό έργο που παράγεται σε όλες τις χώρες του πλανήτη και τα οποία θα παραθέσω παρακάτω προς προβληματισμό.

Θα παρακαλέσω όλους να σεβαστούν την σοβαρότητα αυτού του θέματος και τα σχόλια που θα γίνουν, να γίνουν με βάση πραγματικά στοιχεία τα οποία να παραθέτουν έτσι ώστε όλοι μας να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενά τους.

Καταρχήν ο οργανισμός που κάνει την έρευνα λέγεται Tomson ISI (www.isinet.com) και στην ουσία μαζεύει papers από όλα τα πανεπιστήμια του πλανήτη και παρέχει σε ερευνητές την δυνατότητα να ψάξουν για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει. Ως γνωστόν η έρευνα που παράγει ένα πανεπιστήμιο πιστοποιεί και την ποιότητά του ως ίδρυμα. Ας δούμε λοιπόν κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου σχετικά με πόσα ερευνητικά papers παράγονται από τα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα. Να σημειώσω ότι τα reviews βγαίνουν ανά δεκαετία, οπότε τα παρακάτω στοιχεία μας δείχνουν την πανεπιστημιακή εικόνα μιας χώρας ολόκληρη την δεκαετία. Ας δούμε τις δέκα πρώτες χώρες λοιπόν σε παραγωγή επιστημονικού έργου, σε όλες τις επιστημονικές ειδικότητες για το έτος 2003:

http://www.in-cites.com/countries/2003allfields.html

Όπως βλέπετε, ΔΥΣΤΟΙΧΩΣ, η χώρα μας δεν είναι πουθενά στις δέκα καλύτερες, πανεπιστημιακά, χώρες του κόσμου.

Ας ρίξουμε μία ματιά στην Αμερική κατά την δεκαετία 1993-2003, και που βρίσκετε σε επίπεδο έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια:

http://in-cites.com/countries/usa.html

Ας δούμε και που βρίσκετε η Ελλάδα στην ίδια δεκαετία:

http://in-cites.com/countries/greece.html

Όπως βλέπετε βρισκόμαστε στην 28η θέση από τις 146 χώρες του κόσμου σε παραγωγή επιστημονικού έργου, αλλά στην 76η θέση στις παραπομπές που έγιναν βασισμένες επάνω στα papers που βγάλαμε σαν χώρα. Πρακτικά δηλαδή κανείς δεν ασχολήθηκε με την έρευνα που παρήγαγε η χώρα μας ή δεν συνέχισε το επιστημονικό έργο που παραγάγαμε.

Και επειδή υπάρχει μεγάλη προκατάληψη για τα παιδιά που σπούδασαν στην Αγγλία, ας ρίξουμε μια ματιά στο επιστημονικό έργο που παρήγαγαν την τελευταία τετραετία τα Αγγλικά πανεπιστήμια και πως κρίθηκε αυτό το έργο με βάση τον μέσο όρο της πανεπιστημιακής κοινότητας:

http://www.in-cites.com/research/2004/s ... 004-1.html

Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία είναι 2η χώρα σε παραγωγή έρευνας στον πλανήτη!

Σταματήστε λοιπόν να χάβετε την προπαγάνδα ότι στα ξένα πανεπιστήμια δεν παράγετε έργο και κοιτάξτε να βελτιώσετε την δική μας εικόνα προς τα έξω. Δεν σας έχουν προβληματίσει ακόμη τα απίστευτα ποσοστά ανεργίας που έχουν οι Έλληνες απόφοιτοι ΑΕΙ;

Δυστυχώς επειδή έχω ζήσει και τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα, μέχρι 2ο έτος στο πολυτεχνείο Πάτρας και πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Αγγλία θέλω να σας εκφράσω την αηδία μου για τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών ΑΕΙ.

Όπως βλέπετε και από την επικαιρότητα τα πανεπιστήμια μας διοικούνται από άτομα επιλεγμένα με βάση τα συμφέροντα της κάθε κυβέρνησης, μεταπτυχιακός φοιτητής γίνεσαι μόνο αν έχεις πολιτικό η άλλου είδους βύσμα και για να γίνεις διδακτορικός φοιτητής ή καθηγητής σε ΑΕΙ, πρέπει να παντρευτείς την κόρη του Πρύτανη…

Όσοι σπουδάζετε σε Ελληνικά ΑΕΙ προσπαθήστε να πιέσετε και πολιτικά αλλά και με κινητοποιήσεις στους χώρους των πανεπιστήμιων και ΑΠΕΤΕΙΣΤΕ αυτά που σας ανήκουν επιτέλους. Τα πανεπιστήμια μας καταστρέφονται και, αν είναι δυνατόν, παραιτούνται υπουργοί για μια μεταγραφή. Έλεος ποια!

Έχετε ενημερωθεί ότι στην ΕΕ συζητούν να ΜΗΝ αναγνωρίζονται τα Ελληνικά πτυχία Ιατρικής, διότι στην ΕΕ χρειάζονται 5500 ώρες πρακτικής ενώ στην Ελλάδα μόλις 3500 ώρες για να γίνει κάποιος Ιατρός;

Περιμένω τα σχόλιά σας για την παραπάνω κατάσταση…


Φιλικά,

Χρήστος

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13310
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Επίσημα στοιχεία για το επιστημονικό έργο στον κόσμο

Δημοσίευση από EneMe » 24 Σεπ 2004 22:43

Θα παρακαλέσω κι εγώ να μην ξεφύγουμε από το θέμα και κυρίως να μην αναμίξουμε τα πολιτικά, μιας και τέτοια θέματα είναι στην επικαιρότητα!

Το σχόλιό μου:

Δεν θέλω να μπλέξω σε ανάλυση των παραπάνω δεδομένων...

Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως όλα όσα αναφέρονται ως σχόλια από τον Χρήστο με βρίσκουν σχεδόν σύμφωνο!
Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι το θέμα της Αγγλίας... Κανένας δεν κατηγορεί τα Αγγλικά Πανεπιστήμια συνειδητά! Απλά 4 στους 5 Έλληνες (και αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά σε μερικές ακόμα χώρες) σπουδάζουν σε Αγγλικά κολέγια και σχολές, οι οποίες χορηγούν χαρτιά χωρίς αξία αφού δεν αναγνωρίζονται σχεδόν πουθενά! Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες απόφοιτοι Αγγλικών "κολεγίων" που αφού πάρουν το χαρτί τους έξω, έρχονται και μπαίνουν με κατατακτήριες στο δεύτερο έτος της αντίστοιχης Ελληνικής σχολής! Για τα περί Αγγλίας, αποτελούν εμπειρίες φίλων και συγγενών μου.

Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ξεχωριστά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Βαλκανίων χωρών του ανατολικού μπλοκ για τους γνωστούς λόγους!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες