Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
chrisos
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 05 Ιουν 2004 23:27
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από chrisos » 28 Ιούλ 2004 13:58

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ότι μας λένε;
μόνο κατά τις πρώτες 5-6 ολυμπιάδες τα βραβεία ήταν συμβολικά , μετά από μετατράπηκαν σε καθαρούς επαγγελματικούς αγώνες καθώς οι νικητές έπαιρναν και χρηματικά βραβεία ενώ από το 600 π.χ οι πόλεις έδιναν στους νικητές χρυσό και ασημί σαν ανταμοιβή για την νίκη τους.
Οι αθλητές αγωνίζονταν να κερδίσουν αξιώματα στο στρατό και στη διοίκηση της πόλης τους καθώς και μια άνετη ζωή μια και η πόλη τους πρόσφερε μερίδιο από τα λάφυρα σε καιρό πόλεμου και ισόβια διατροφή σε καιρό ειρήνης . είχαν επίσης απαλλαγές από φορολογία , από την στρατιωτική υπηρεσία και από σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στο τότε κράτος.
Όλα αυτά δίνονταν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό κατά την περίοδο των Ελληνιστικών χρόνων .
Τους δίνονταν επίσης και αμοιβές για να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις και με την παρουσία τους να δώσουν κύρος . ( αναφέρετε περίπτωση νικητή που πήρε 130 κιλά ασημί για παρευρέθη σε μια εκδήλωση ) Ο Δεξιλαος (ολυμπιονίκης) αναφέρετε ότι με το 1/10 της αμοιβής του έχτισε πολυτελές σπίτι στην Αθήνα.
Όσο για την δημοκρατία στους αγώνες δεν υπήρξε ποτέ οι πλούσιοι είχαν την δυνατότητα να πάνε και να προπονηθούν ενώ οι φτωχοί για να πάνε στους αγώνες έπρεπε να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα μόνο για πάνε , βέβαια οι δωροδοκίες των Κρίτων ήταν κάτι παραπάνω από συνηθισμένο και προβλέπονταν βαρείς τιμωρίες (αν το ανακάλυπταν )
Οι πλούσιοι είχαν την δυνατότητα να ανακηρύσσονται νικητές χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι στους αγώνες αλλά κάποιος αντιπρόσωπος τους . Ο Φίλιος της Μακεδονίας κέρδισε σε 3 ολυμπιάδες με αυτόν τον τρόπο . Παρόλο που απαγορευόταν στις γυναίκες να πάρουν μέρος ( και να παρακολουθήσουν τους αγώνες ) η κόρη του Αρχίδαμου ( βασιλιά της Σπάρτης ) στέφθηκε νικήτρια με άρμα που ήταν ηνίοχος ένας δούλος.
Τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που που όταν κάποιος βασιλιάς που έχε νικήσει με αυτόν τον τρόπο έδωσε τον κότινο στον πραγματικό νικητή οι κριτές των μαστίγωσαν.
Κουμπερτέν ( ο αναβιοτης )
Όσο για τον αναβιοτη των ολυμπιακών αγώνων δείτε τι έλεγε ο ίδιος
<< οι αθλητικοί αγώνες προορίζονται για τους εκλεκτούς . Για τους άξιους αθλητές και τους θεατές των ανώτερων τάξεων , του πεπαιδευμένους πολίτες , του διπλωμάτες , τους στρατηγούς , >>
<< ο αθλητισμός είναι ψυχαγωγία που δεν κοστίζει ιδιαίτερα , είναι ένα μέσο έλεγχου της νεολαίας , που αποτρέπει την επιθετικότητα και τις εξεγέρσεις >>
έλεγε ότι αφορούν αποκλειστικά την λευκή φυλή και απαγόρευσε την συμμετοχή έγχρωμων και γυναικών στους αγώνες, έβλεπε την κοινωνική αδικία σαν φυσικό φαινόμενο.
Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του όταν το 1936 έγιναν οι αγώνες στην <<δωρική Γερμανία >> του Χίτλερ και των Ναζί

ΑΘΗΝΑ 2004

Το κόστος για την τέλεση των αγώνων έχει τριπλασιαστεί από τον αρχικό προϋπολογισμό 750 δισεκατομμύρια σε 3 τρισεκατομμύρια Δρχ , τα προβλεπόμενα έσοδα είναι 620 δισεκατομμύρια δρχ. το 2002 το υπουργείο οικονομίας προσπάθησε να πάρει δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων &#8364; από την ευρωπαϊκοί τράπεζα επενδύσεων μέσω της εταιρίας ολυμπιακά ακίνητα με αποπληρωμή σε 25 χρόνια. Το Μόντρεαλ ακόμα 26 χρόνια μετά πληρώνει τα δάνεια των αγώνων .
Το κόστος των προσωρινών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που θα συμπληρώσει τις μόνιμες εγκαταστάσεις είχε υπολογιστεί σε 100-120 δισεκατομμύρια Δρχ ενώ τελικά θα φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια ( κάποιοι λένε ότι θα ξεπεράσει τα 600 )
Για το χτίσιμο του ολυμπιακού χωριού για να πάρουν όλοι το κράτος παρενέβη και μοίρασε την κατασκευή σε 4 εταιρίες:
Ελληνική Τεχνοδομικη- ΑΛΤΕ-ΓΕΚΑΤ θα φτιάξουν 555 κατοικίες προϋπολογισμού 24,1 δισεκατομμυρίων Δρχ
Μηχανική Τεχνική Ολυμπιακή-Θεμελιοδομη 600 κατοικίες προϋπολογισμού 25,35 δισεκατομμυρίων Δρχ
Αττικα-Σιγαλας-Προοδευτικη 602 κατοικίες προϋπολογισμού 25,5 δισεκατομμυρίων Δρχ
ΑΒΑΞ-ΒΙΟΤΕΡ-ΓΕΚ 535 κατοικίες προϋπολογισμού 23,2 δισεκατομμυρίων Δρχ
Τα ΜΜΕ και κυρίως ο Οργανισμός Λαμπράκη και ΙΜΑΚΟ του Κωστοπουλου από την εκμετάλλευση του σήματος θα εισπράξουν 11 δισεκατομμύρια Δρχ
106 δισεκατομμύρια Δρχ θα κερδίσουν 16 αναδοχές εταιρίες από την εκμετάλλευση του σήματος εκτός βέβαια από τις πολυεθνικές που είναι μόνιμα εκμεταλλεύονται τους αγώνες
Η Εκκλησία θα πάρει χρήματα από το κράτος για να φτιάξει χώρους φιλοξενίας που μετά το τέλος των αγώνων θα περάσουν στην κυριότητα της χωρίς καμία αξιώσει από το κράτος
Ήδη έχουν από την επαρχία έχουν αντληθεί 140 δισεκατομμύρια Δρχ (στοιχεία 2001 ) για τους αγώνες
Και όλα αυτά όταν η Ελλάδα δίνει το χαμηλότερο ποσοστό του προϋπολογισμού της για την παιδεία από όλες τις χώρες τι ΕΕ ( 3,5%) 8 δισεκατομμύρια Δρχ θα δοθούν για την << Ολυμπιακή παιδεία >>
Όσο για τον << εθελοντισμό >> θα κοστίσει περίπου 26 δισεκατομμύρια Δρχ και δεν θα είναι τόσο ανιδιοτελής αφού για τους << εθελοντές >> προβλέπετε μειωμένη στρατιωτική θητεία και μοριοδοτηση για την πρόσληψη στο δημόσιο
Για να μην ασχοληθούμε και με μέτρα ασφάλειας που προβλέπουν ζώνες απαγορεύσεις της κυκλοφορίας αστυνομοκρατία-τρομοκρατία 10.000 αστυνομικοί και ειδικά σώματα μισθοφόρων θα περιπολούν στους με αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με έλεγχους και προσαγωγές . αυτές οι μονάδες θα αναλάβουν τον <<καθαρισμό>> της πόλης από άστεγους , μετανάστες από αδέσποτα ζώα ( που από ότι ακούγεται θα τα εξοντώσουν ) και από ότι χαλάει την εικόνα . Τα μέτρα αυτά φυσικά θα παραμείνουν και μετά τους αγώνες όπως και οι κάμερες . Οι αγώνες είναι ένας τρόπος να συνηθίσουμε στην ιδέα του απόλυτου έλεγχου και της καταστολής.
Το γελοίο είναι ότι έχουν αρχίσει να βάφουν τα λεγόμενα διατηρητέα απ&#8217;εξω άσχετα αν είναι έτοιμα να πέσουν και δεν κάνουν καμία ουσιαστική προσπάθεια αναστήλωσης τους νοιάζει μόνο η εικόνα για εκείνες της 15-20 μέρες και τίποτα .
Θα αλλάξουν τα ωράρια των καταστημάτων με συνεχές ωράριο από το πρωί ως το βράδυ προβλέπετε και δουλεία το Σαββατοκύριακο κτλ Όσο για το 8ωρο έχει Ήδη καταργηθεί . Υπάρχει η σκέψη να δώσουν υποχρεωτικά την καλοκαιρινή άδεια των εργαζόμενων την περίοδο των αγώνων ώστε να αδειάσει η πόλη και να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα
Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που να αναρωτιέται ποιος θα τα πλήρωση όλα αυτά ?
Θα ήθελα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις όσων διαβάσατε;
http://chrisxx.com/myarthra/kseretegia. ... m=&ucat=6&

Freegreece
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 13:06

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από Freegreece » 30 Ιούλ 2004 16:36

Καλησπέρα,

Μετά αφού διάβασα το ενδιαφέρον κείμενό σου, το διάβασε και η κοπέλα μου που είναι δασκάλα δημοτικού, και έχει μια απορία σχετικά με το ποιος ήταν ο βασιλιάς που μαστιγώθηκε. Επίσης θα ήθελε να ξέρει από ποια πηγή έχεις βρει την παράθεση του Κουμπερτέν που αναφέρει « οι ολυμπιακοί αγώνες ...εξεγέρσεις»

Ευχαριστώ.

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3513
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από aguila21 » 31 Ιούλ 2004 20:51

Chrisos δώσε τη βιβλιογραφία γι'αυτά που γράφεις.

Άβαταρ μέλους
yildirim
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 19 Σεπ 2003 17:42
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από yildirim » 31 Ιούλ 2004 21:01

Και εμένα εντύπωση μου κάνουν αυτά απο την αρχαιότητα.Το ότι ο Κουμπερτέν ήταν υπέρμαχός της θεωρίας περι αρείας φυλής το ήξερα.

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3513
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από aguila21 » 31 Ιούλ 2004 21:58

Πάντως αν είναι όπως τα λέει ο chrisos θα το είχαμε μάθει διότι οι νεοέλληνες έχουμε μια τάση να υποτιμούμε τους αρχαίους...

Άβαταρ μέλους
geraki
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1404
Εγγραφή: 26 Ιαν 2004 20:10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από geraki » 31 Ιούλ 2004 22:02

Και για την αρχαιότητα, γνωστά είναι τα περισσότερα. Ειδικά για τις αρματοδρομίες, το βραβείο πήγαινε στον ιδιοκτήτη των αλόγων, χωρίς καν να χρειάζεται να είναι εκεί. π.χ ο Φιλλιπος ο Β' ήταν στην Μακεδονία όταν κέρδισε το δικό του άρμα. Φυσικά έπαιρναν μέρος μόνο πλούσιοι, αφού αυτοί μόνο μπορούσαν να αγοράσουν και συντηρήσουν καλά άλογα.
Εικόνα &#8592; Αυτό το έκλεψα απ'τον Eneme.

Άβαταρ μέλους
af
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2928
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2003 17:18
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από af » 01 Αύγ 2004 05:44

Έχουμε να δούμε ακόμα.......

aguila21
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3513
Εγγραφή: 30 Απρ 2003 21:44
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από aguila21 » 01 Αύγ 2004 07:45

geraki έγραψε:Και για την αρχαιότητα, γνωστά είναι τα περισσότερα. Ειδικά για τις αρματοδρομίες, το βραβείο πήγαινε στον ιδιοκτήτη των αλόγων, χωρίς καν να χρειάζεται να είναι εκεί. π.χ ο Φιλλιπος ο Β' ήταν στην Μακεδονία όταν κέρδισε το δικό του άρμα. Φυσικά έπαιρναν μέρος μόνο πλούσιοι, αφού αυτοί μόνο μπορούσαν να αγοράσουν και συντηρήσουν καλά άλογα.
Γιατί τώρα ιππασία ποιοί κάνουν οι φτωχοί;Η "υψηλή κοινωνία".Είναι ακριβό άθλημα.Αν θέλεις να διακριθέις πρέπει να έχεις χρήματα για ένα καλό άλογο και για τη συντήρηση του και προπόνηση του καλό προσωπικό.Άλλα στην αρχαία Ελλάδα δεν έτρεχαν οι πλούσιοι.Ούτε οι πλούσιοι πάλευαν.Τώρα ακόμα και στην ποδηλασία αν θέλεις να προοδεύσεις πρέπει να αγοράσεις ένα καλό ποδήλατο το οποίο είναι πανάκριβο.Για να μην πως για τα φ'αρμακα που περνουν όλοι οι αθλητές απο όλες τις χώρες τα οποία κοστίζουν,εκτός αν τα χορηγεί η ομοσπονδία....

Εικόνα

pantofla
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 31 Ιαν 2004 00:49
Τοποθεσία: Πεντελη

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από pantofla » 01 Αύγ 2004 22:11

Οσα λεει ο Χρισος ειναι και σωστα και λαθος.
Ειναι λαθος οτι μετα την 5η-6η ολυμπιαδα οι νικητες αμοιβονταν με χρημα. Τουλαχιστον μεχρι τη ρωμαικη εποχη οι διοργανωτες, δηλαδη το ιερατειο του Δια στην Ολυμπια ανταμοιβε τους αθλητες ΜΟΝΟΝ με το στεφανι αγριελιας. Απο κει και περα, οταν γυριζαν στη πατριδα γινονταν αντικειμενο λατρειας και αμοιβονταν με πολλα και διαφορα βραβεια, οπως αναφερει και ο Χ. Μονον που το "στρατιωτικο αξιωμα" με τα σημερινα δεδομενα δεν ηταν καθολου λουφα.Αντιθετα σε μερικες περιπτωσεις (οπως στη Σπαρτη) οι νικητες ειχαν το προνομιο να μαχονται στη πρωτη γραμμη στη σωματοφυλακη του βασιλια (αντιθετα με τους τωρινους που τα αξιωματα τα παιρνουν μονο για να μισθοδοτουνται).
Απο αυτη την αποψη ναι, υπηρχαν ανθρωποι που μπορουσαν να κανουν καριερα απο τον αθλητισμο και να τα κονομησουν.Μονο που δεν ηταν τοσο ροδινα τα πραγματα οπως τωρα. Νικητης ηταν μονο ΕΝΑΣ, ο πρωτος.Οι αλλοι, οσο καλα κι αν ειχαν αγωνιστει δεν ησαν παρα ηττημενοι που πολλες φορες δεν ειχαν το κουραγιο να γυρισουν στη πατριδα τους. Τους περιμενε η γενικη απαξιωση κι ισως ακομη κι ιδια τους η οικογενεια δεν θα τους δεχοταν...
Ετσι βλεπουμε οτι οσοι ειχαν τη δυνατοτητα να ζησουν απο τον αθλητισμο επαιρναν και τεραστιο ρισκο..ηττας,τραυματισμου,θανατου...Αθλητες μπορουσαν να σκοτωθουν κατα τη διαρκεια αγωνισματων οπως πυγμαχια,παγκρατιο,αρματοδρομια. Το παθος ηταν τοσο μεγαλο που καποιοι προτιμουσαν να πεθανουν παρα να χασουν (οπως ο Αρραχιων που νικησε τη στιγμη που πεθαινε). Το οτι τα αγωνισματα ησαν τοσο σκληρα δεν πρεπει να μας παραξενευει, αφου οι αθλητες, αρχικα τουλαχιστον, ησαν συμβολο του ιδανικου πολιτη που οχι μονο επρεπε να ειναι γρηγορος και δυνατος, αλλα και να εχει το κουραγιο να ρισκαρει τη ζωη του.Ας μη ξεχναμε οτι η ζωη ηταν πολυ πιο σκληρη τοτε κι ο πολιτης ειδικα της υπαιθρου δεν μπορουσε να περιμενει πολλη προστασια απο την πολη. Ληστες και αλλους κακοποιους επρεπε να τους αντιμετωπισει μονος του αν ειθελε να σωσει τη φαμιλια του.
Ειναι αληθεια οτι νικητης στα ιππικα αγωνισματα και την αρματοδρομια λογιζοταν ο ιδιοκτητης των αλογων, αλλα αυτος ηταν ο κανονας σε ολους τους αρχαιους αγωνες. Δεν σημαινει οτι μπορουσες να παρεις μερος δια αντιπροσωπου. Σε ολους τους αλλους αγωνες νικητης ηταν ο ιδιος ο αθλητης. Ας μη γενικευουμε λοιπον οτι καποιοι νικουσαν δια αλληλογραφιας!!!
Κριτικη κατα των αθλητων βεβαια υπηρξε και τοτε οπως και τωρα.Ο ιδιος ο Ευριπιδης μιλαει πολυ υποτιμητικα για τους "επαγγελματιες" αθλητες (420πΧ) που φουσκωνουν τα μπρατσα μα εχουν το κεφαλι αδειο, και την ιδια κριτικη ασκει και ο μεγαλος γιατρος της αρχαιοτητας Γαληνος (180 μΧ) σχολιαζοντας την υπερβολικη και σκληρη προπονηση των αθλητων της εποχης του (τοτε πια ο αθλητισμος ειχε χασει καθε επαφη με τη κλασσικη εποχη)...

Άβαταρ μέλους
chrisos
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 05 Ιουν 2004 23:27
Επικοινωνία:

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από chrisos » 07 Αύγ 2004 15:09

Καταρχάς είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, και είμαι υπέρ τον «ρομαντικών» ολυμπιακών αγώνων και όχι τόσο των σημερινών τον πατριοτ και των αναβολικών&#8230;
Αυτό το άρθρο που διαβάσατε το πείρα από ένα site που με την σειρά του το πείρε από μια αθηναϊκή εφημερίδα πριν καιρό, που για λόγους δυσφήμησης δεν μπορώ να την αποκαλύψω.
Πάντως πιστεύω ότι τα περισσότερα συνέβαιναν, όχι μόνο το γέμισμα τον τοιχών αλλά η «επιχορήγηση» των αθλητών.
Αλήθεια γιατί συνήθως οι πρωταθλητές ήταν πρίγκιπες , βασιλιάδες και γενικά τέκνα πλουσίων;;;

pantofla
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 31 Ιαν 2004 00:49
Τοποθεσία: Πεντελη

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από pantofla » 09 Αύγ 2004 02:11

Οι νικητες των ολυμπιακων δεν ηταν ολοι πριγκηπες κλπ. Πλουσιοι ηταν οι συμμετεχοντες στα ιππικα αγωνισματα και τις αρματοδρομιες, αφου πραγματι το κοστος συντηρησης αλογων ηταν πολυ μεγαλο. Στα αγωνισματα "στιβου",παλης,πυγμαχιας,κλπ οι αθλητες ηταν απλοι πολιτες.Και σημερα ακομη μερικα αγωνισματα θεωρουνται ελιτιστικα (οπως τα ιππικα που μολις πριν πολυ λιγα χρονια ανοιξαν στο πλατυ κοινο).
Ειναι αληθεια οτι οι αγωνες δεν θα μπορουσαν ποτε να ειναι πεντακαθαροι, αφου πατα θα υπαρχει καποιος που θα θελησει να "κλεψει". Αλλα σημερα πλεον η κλοπη, η ντοπα και η απατη εχουν προχωρησει παρα πολυ (σε ολα υπαρχει "προοδος"...οχι μονο στην επιστημη). Απο την αλλη, τοολο συστημα χωριας πια καμια ντροπη προβαλλει το εμπορικο μοναχα μερος των αγωνων (αρκει να σκεφτεις οτι ουτε νερο δεν μπορεις να παρεις απο το σπιτι σου, για να αναγκαστεις να πιεις αυτο που πουλανε οι χορηγοι στα σταδια)....

Άβαταρ μέλους
JMAKR
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2004 14:32

Μερικές αλήθειες για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δημοσίευση από JMAKR » 13 Αύγ 2004 14:49

καλο ειναι οταν κανουμε ιστορικη κτιτικη να μην βαζουμε την κομματικη μας ιδεολογια. Ο νοων νοειτω.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης