Ένας ιστοτόπος 2443-38 ετών!

Διάφορες σελίδες που ανακαλύψαμε και πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν και κάποιους άλλους.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
laertes
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 28 Αύγ 2003 03:19
Τοποθεσία: Salonika

Ένας ιστοτόπος 2443-38 ετών!

Δημοσίευση από laertes » 10 Μάιος 2004 15:22

Ίσως η σελίδα του που φιλοξενείται στο Εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης να μην είναι τόσο παλιά όσο υποδηλώνει ο βαρύγδουπος τίτλος αυτού του post αλλά χρίζει κατά τη γνώμη μου μία υπενθύμιση στους υποψιασμένους επισκέπτες του Freestuff.gr.

Στη διεύθυνση http://zeus.ekt.gr/parthenonfrieze/ μπορείτε να βρείτε μία αξιόλογη ψηφιακή παρουσίαση της Ζωφόρου του Παρθενώνα. Αξιόλογη όχι για το σχεδιασμό της, αν και προγραμματιστικά φαίνεται να έγινε σε jsp, αφού ούτε καν ένα αξιοπρεπές header δεν έφτιαξαν, αλλά για το πολύ σημαντικό της περιεχόμενό.
Στο δίγλωσσο -ελληνικά κ αγγλικά- ευτυχώς ή δυστυχώς (υπάρχουν και άλλες γλώσσες!!!) ιστοτόπο μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες, αν και όχι ιδιαίτερα επιμελημένες, από αετώματα και μετόπες του ναού που δυστυχώς δεν έχουν ένα μικρό τίτλο από κάτω για την ευκολία των αδαών επισκεπτών. Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα:

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΩΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Στη διαφωτιστική για online δεδομένα εισαγωγή μπορείτε να διαβάσετε γενικά πράγματα για το ναό και το γλυπτό διάκοσμό του.
2.ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Το καλύτερο μάλλον κομμάτι της σελίδας, όπου με ένα scroller μπορείτε γρήγορα να δείτε thumbs από κάθε θραύσμα της ζωφόρου με επεξήγηση δεξιά.
3.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΛΙΘΟ
Εδώ μπορείτε να έχετε συνολική εικόνα για κάθε ζωφόρο(νότια,βόρεια, ανατολική και δυτική) με περισσότερες πληροφορίες. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο περιεχόμενο με την πιο πάνω ενότητα με διαφορετική οργάνωση που δεν εκπληρώνει τους στόχους του τίτλου.

Τέλος μπορείτε να δείτε μια προχειρογραμμένη επιλογή βιβλιογραφίας για να διαπιστώσετε με λύπη σας ότι παρατίθεται ένας μόνο ελληνικός τίτλος και ένα κεφάλαιο για την αρίθμηση των κομματιών που αδικεί τις φιλότιμες προσπάθειες των συντελεστών ή αυτουργών.

Γενικά, σε ένα προχειροφταγμένο ιστοτόπο νικητής αναδεικνύεται φευ το περιεχόμενο, η δουλειά δηλαδή των προγόνων μας, ενώ εμείς, οι νεώτεροι, είμαστε μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων. Ελπίζω το cd-rom na είναι καλύτερης ποιότητας γιατί βρωμάει μίζα το θέμα. Παρόλαυτά η Η "Ζωφόρος του Παρθενώνα" μπορεί να είναι χρήσιμη για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, και για όποιον δεν αποτόλμησε να πάει ποτέ, αν και πολλές φορές ατένισε το φωτισμένο ναό σε ρομαντικές βραδυνές τσάρκες.

Όλα αυτά προς ενημέρωσην και απάντηση στο post που διάβασα για τη ρέπλικα του ναού στη Δράμα.
http://www.freestuff.gr/forums/viewtopi ... D%FE%ED%E1

Προέχουν άλλα που πρέπει να γίνουν εκτός και αν χρησιμποιηθεί ως καζίνο :hammer: :hammer: αλά Las Vegas, οποτε και μιλάμε για ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ!!!

Ενδεικτικά αντι-παραβάλλω, προτείνω
http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/vo ... =parthenon
http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/vo ... non+Frieze

Απάντηση

Επιστροφή στο “Σελίδες που ανακαλύψαμε”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες