Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από dimsis » 05 Δεκ 2009 20:12

Άλλη μια νέα δωρεάν υπηρεσία προστίθεται στο πλήθος των υπηρεσιών της Google. Το όνομα της είναι Google Public DNS .
Τι προσφέρει αυτή η υπηρεσία; Θα προσπαθήσω να το περιγράψω απλά. Όταν συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, συνδεόμαστε μέσω κάποιου παρόχου ( ISP ) όπως για παράδειγμα την Otenet, Forthnet, HOL κλπ. Για να συνδεθούμε με τον πάροχο μας απαιτούνται κάποιες ρυθμίσεις στο router μας, την ενδιάμεση δηλαδή συσκευή που συνδέει την τηλεφωνική μας γραμμή με τον υπολογιστή μας. Μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις που γίνονται είτε αυτόματα με την εγκατάσταση του λογισμικού που μας έχει δώσει ο πάροχος μας, είτε χειροκίνητα, υπάρχουν και γίνονται και οι ρυθμίσεις του Domain Name System ( DNS ). Συνήθως ο κάθε πάροχος έχει και τους δικούς DNS Servers που αυτό που κάνουν στην πράξη είναι να μεταφράζουν ότι γράφουμε εμείς στις διευθύνσεις των browser (URL) σε μοναδικές αριθμητικές τιμές που ονομάζονται Internet Protocol ( IP ). Όταν για παράδειγμα γράφετε www.log.gr στην διεύθυνση του browser σας, ο DNS Server το μεταφράζει στην μοναδική IP που αντιστοιχεί στον server που φιλοξενεί το site, διαφορετικά θα ήμασταν υποχρεωμένοι να θυμόμαστε και να γράφουμε νούμερα όπως π.χ. το 78.47.183.98 αντί του www.freestuff.gr
Αυτό που έκανε τώρα η google είναι να φτιάξει ένα δικό της δωρεάν DNS, το Google Public DNS, που όπως η ίδια υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας το θα μπορείτε να σερφάρετε ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μάλιστα ισχυρίζεται πως η δική της υπηρεσία ανταγωνίζεται την αντίστοιχη υπάρχουσα δωρεάν υπηρεσία Opendns .
Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Google Public DNS, θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στο router σας και να βάλετε ως primary DNS την IP 8.8.8.8 και ως secondary την 8.8.4.4
Αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν έχετε την ανάλογη εμπειρία, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της google Using Google Public DNS
Η σχετική ανακοίνωση της google για την υπηρεσία βρίσκετε στο επίσημο blog της με τίτλο δημοσίευσης: Introducing Google Public DNS 

Προσωπικά δεδομένα και η κυριαρχία της Google
Ο προσωπικός μου προβληματισμός πλέον έγκειται στο κατά πόσο ασφαλές για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων μπορεί να είναι, όταν μια εμπορική ιδιωτική εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων διαχειρίζεται: την προσωπική μας αλληλογραφία ( gmail ) , γνωρίζει τι αναζητούμε στο web ( google search , google analytics, google adwords, google adsense , google chrome ), ψάχνει στα έγγραφα μας και τα αρχεία μας ( google docs , Chromium OS , google desktop ), παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα κάποιων στην Αμερική και ίσως αύριο μεθαύριο σε όλο τον κόσμο ( google voice ) , ξέρει που βρισκόμαστε και που πάμε ( google maps navigation ), τι αγοράζουμε ( google products - froogle ) με ποιους συνεργαζόμαστε και τι συζητάμε μεταξύ μας ( google wave , google profile , google groupsgoogle friend connect ), την υγεία μας και προσωπικά μας ιατρικά στοιχεία ( google health ), τις φωτογραφίες μας ( picasa ) , τα video μας ( youtube, google video) και διάφορα άλλα προσωπικά μας δεδομένα που κατά τα άλλα ισχυριζόμαστε πως διαφυλάσσουμε.
Από την μια λες δεν σε υποχρεώνει κανείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες της, αλλά από την άλλη ένας τέτοιος προβληματισμός εντίνετε όσο η google συνεχίζει να γιγαντώνετε και να μονοπωλεί στο διαδίκτυο, προσφέροντας τις περισσότερες φορές δωρεάν υπηρεσίες, που στην τελική διαχειρίζονται προσωπικά μας δεδομένα. Βέβαια η google επειδή ήδη έχει δεχθεί κατηγορίες φροντίζει πάντα να αναγράφει ρητώς στα σχετικά κείμενα των υπηρεσιών της, ποια είναι ακριβώς τα στοιχεία που κρατάει η ίδια και για πόσο καιρό είναι αποθηκευμένα στους servers της και το ίδιο έπραξε και για την περίπτωση της νέας της υπηρεσίας. Αλλά ο υποψιασμένος συνωμοσιολόγος - και όχι μόνο - μπορεί να φανταστεί με ευκολία μια αντιγραφή αυτών των δεδομένων σε άλλες άγνωστες ή και μυστικές υπηρεσίες, πριν την διαγραφή τους από τους δικούς της servers. Οπότε καλού κακού πριν της δώσουμε την παντοκρατορία του web αρπάζοντας σαν ιθαγενείς τις ηλεκτρονικές της χάντρες, καλό θα ήταν να έχουμε και κάποιες επιφυλάξεις ή έστω να είμαστε υποψιασμένοι μη βρεθούμε εξ απήνης μια ωραία μέρα πλήρως ηλεκτρονικώς φακελωμένοι . Γιατί καλό το moto της google «Don't be evil» και την ευχαριστούμε πολύ για όσα μας προσφέρει δωρεάν, αλλά μήπως τελικά δίνουμε και εμείς «too much info» και ξαφνικά μετατραπεί σε evil;

Πηγή: log.gr : Google Public DNS και ο προσωπικός μου προβληματισμός για τα προσωπικά δεδομένα

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27668
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από cordis » 05 Δεκ 2009 20:45

Είναι και το άλλο. Ήδη εάν σου κάνει ban την σελίδα γιατί νομίζει ότι έχει malware δεν αφήνει κανέναν να μπει μέσα. Θυμάστε την ημέρα που από λάθος τα είχε μαρκάρει όλα ως malware και δεν έμπαινε κανείς πουθενά από το search..

Φανταστείτε τον έλεγχο ως προς την πρόσβαση που θα αποκτήσει εάν το Google Public DNS αποκτήσει την δημοφιλία της μηχανής αναζήτησης.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από ThyClub » 05 Δεκ 2009 21:11

Κι όπως πάντα θα πρέπει να ξέρουμε και τους λόγους που η Google κάνει κάτι: http://sites.google.com/a/chromium.org/ ... whitepaper

Ίσως αυτή η κίνηση να είναι ένα beta testing στο νέο τους προτόκολο ;)

Άβαταρ μέλους
Eirini Voutskoglou
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 20 Οκτ 2009 13:50
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από Eirini Voutskoglou » 05 Δεκ 2009 21:18

Δεν βρίσκω αβάσιμους τους όποιους φόβους, αλλά ..δεν ευθύνεται ο Άγιος Βασίλης αν εμείς κυκλοφορούμε γυμνοί στο σπίτι, εκστασιασμένοι από τα δώρα που θα λάβουμε.
Πιστεύω πως έρχεται [επιτέλους] η εποχή όπου οι χρήστες θα πρέπει να αυτορυθμιστούν αντιλαμβανόμενοι πως το "δωρεάν" δεν είναι εντελώς δωρεάν επειδή δεν αντικαταβάλεις ποσό, εφόσον "ποσό" είναι και τα προσωπικά δεδομένα.
Πέραν αυτού οπωσδήποτε μιλάμε για την αξιοπιστία μίας Google [first we trust then we distrust-hoping we won't mistrust]
Not much of a story here. I'm just e-diva

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13376
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 05 Δεκ 2009 22:51

Προσωπικά δεδομένα και η κυριαρχία της Google
Ο προσωπικός μου προβληματισμός πλέον έγκειται στο κατά πόσο ασφαλές για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων μπορεί να είναι
Εγώ την πάω πολυ την google. Εχει κανει τη ζωη μας ευκολότερη. Και όποιος έχει το κούτελό του καθαρο, δεν κοιτάει ουτε προσωπικά data ουτε τίποτε.

Αν εξαιρέσουμε την ταχύτητα που ήτε θα ειναι η ίδια είτε γρηγορότερη δε μας απασχολεί, κατα τα άλλα πιστεύω ότι ειναι καλη κίνηση απο άποψη ευκολίας σε θεμα δουλειάς.

Τωρα το να πας σε καθε πελάτη που θα έχει την χ,ψ εταιρία και να πρέπει να έχεις σημειωμένους όλους τους dns απο forthnet,cyta,hol...etc, ειναι προτιμότερο και ευκολότερο να θυμάσαι ενα 8.8.8.8 και ενα 8.8.4.4.
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από Sheena » 06 Δεκ 2009 03:55

Αν θες να προστατευθείς εξ' ολοκλήρου, τότε καλύτερα να μείνεις εκτός παιχνιδιού. Απο κει και πέρα, όσο περισσότερο εκτίθεσαι, τόσα περισσότερα ξέρουν για σένα...


.... Θυμήθηκα τώρα μια ξένη ταινία που είχα δει κάποτε, όπου ένας πιτσιρικάς παίζει ένα παιχνίδι και αυτό του γυρίζει μπούμερανγκ, και τότε προσπαθεί να βρει λύση στο πως θα το τερματίσει για να πάψει να προκαλεί καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Στο τέλος (όταν πια βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή το μήνυμα "game over") ανακαλύπτει πως η καλύτερη λύση ήταν να μην παίξει καθόλου. ;)
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από dimsis » 06 Δεκ 2009 12:46

Και η επίσημη απάντηση του ιδρυτή του OpenDNS:

http://blog.opendns.com/2009/12/03/opendns-google-dns/

( thanx stelaras )

Άβαταρ μέλους
vassilism
Δημοσιεύσεις: 1952
Εγγραφή: 17 Μαρ 2007 14:47
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από vassilism » 07 Δεκ 2009 04:00

Δημήτρη πολύ ενδιαφέρον προσέγγιση για τις δωρεάν υπηρεσίες της google και πιστεύω ότι έχεις δίκιο.

Εγώ όμως το έχω δει από μια άλλη οπτική γωνία ποιο μακρινή και τελείως διαφορετική.

Ίσως μερικοί να πουν ότι είμαι τρελός ή ότι λέω παράλογα πράγματα όμως μακάρι να βγω λάθος και αυτά που σκέφτομαι να μην συμβούν.

Οι περισσότεροι φαντάζομαι θα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάποια σενάρια που λένε πως κάποια μέρα οι υπολογιστές θα κυριεύσουν τον άνθρωπο. Δηλαδή πως ο υπολογιστής θα αποκτήσει νοημοσύνη που θα ξεπεράσει του ανθρώπου, θα μπορεί να μαθαίνει, να «σκέφτεται» και να αυτοεπισκευάζεται.

Εννοείτε πως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύουν δυο προϋποθέσεις.
Η μια είναι να βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος και η άλλη είναι να υπάρχει η υποδομή.

Τεχνικά και τεχνολογικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει στις μέρες μας.
Η τεχνική υποδομή για έναν υπερυπολογιστή φτάνει και περισσεύει.
Τα λογισμικά είναι πολύ εξελιγμένα και η ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσύνης είναι ραγδαία.

Το κομμάτι που λείπει απ’ το πάζλ για να γίνει ένα λογισμικό «έξυπνο» είναι η πληροφορία - γνώση.

Ποιος άραγε έχει στις βάσεις δεδομένων του αυτήν την πληροφορία?????? :think:

Άβαταρ μέλους
iNDEFiX
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2569
Εγγραφή: 20 Δεκ 2002 00:48
Τοποθεσία: κλειστή λόγω έργων
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από iNDEFiX » 07 Δεκ 2009 10:12

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Dim... με φοβίζει και εμένα αυτό το πράγμα στο μέλλον. Πολύ φοβάμαι πως το internet κάποια στιγμή θα γίνει πολύ ελεγχόμενο.

Άβαταρ μέλους
mechpanos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: 20 Μαρ 2003 00:59
Τοποθεσία: Athens - Pyrgos
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από mechpanos » 07 Δεκ 2009 13:56

Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω πώς θα γίνει γρηγορότερο το σερφάρισμά μου, χρησιμοποιώντας διαφορετικό DNS και μάλιστα ανοιχτό που θα χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και σε απομακρυσμένη περιοχή, από αυτόν που μου παρέχει ο ISP μου σχεδόν τοπικά, και σαν επί πληρωμή (μέσα στο πακέτο υπηρεσιών) υπηρεσία...

Γίνεται να το εξηγήσει κάποιος;
Πύργος θεός Πανηλειακός!!

Άβαταρ μέλους
geomatical04
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 17 Φεβ 2003 00:27
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από geomatical04 » 07 Δεκ 2009 15:17

Δεν κατάλαβα τι ακριβώς ενοείτε. Δηλ. δωρεάν ιντερνετ μέσω της google?

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27668
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από cordis » 07 Δεκ 2009 15:20

Public DNS. Διάβασε ξανά, και προσεκτικά, την πρώτη και την δεύτερη παράγραφο του αρχικού μηνύματος.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
apitsos
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2007 22:37
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από apitsos » 08 Δεκ 2009 21:10

Καλησπέρα και από μένα!

Μελέτησα και είδα τι ακριβώς πάει να κάνει η Google με το Chromium OS. Ουσιαστικά θέλει να κυριεύσει (άσε που το έχει σχεδόν καταφέρει)! Και μετά λέμε ότι η Microsoft μονοπωλεί... :think:

Εγώ πάντως θα συμφωνήσω απόλυτα με τα λόγια του David Ulevitch, ιδρυτή του OpenDNS και κυρίως με το πέμπτο σημείο που θίγε. Το άρθρο του (http://blog.opendns.com/2009/12/03/opendns-google-dns/) και οι σκέψεις του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Thank you dimsis για το post του άρθρου. Πολύ χρήσιμο.
Anything can be achieved!

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10251
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από Cha0s » 12 Δεκ 2009 15:03

mechpanos έγραψε:Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω πώς θα γίνει γρηγορότερο το σερφάρισμά μου, χρησιμοποιώντας διαφορετικό DNS και μάλιστα ανοιχτό που θα χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και σε απομακρυσμένη περιοχή, από αυτόν που μου παρέχει ο ISP μου σχεδόν τοπικά, και σαν επί πληρωμή (μέσα στο πακέτο υπηρεσιών) υπηρεσία...

Γίνεται να το εξηγήσει κάποιος;
Υποθέτω θα είναι το ίδιο γρήγορο όπως η αναζήτηση.
Η διαφορά (τουλάχιστον από Forthnet) σε σύγκριση με τους DNS servers της Forthnet είναι ~20-30ms (30-40ms για τους dns της Forthnet & 60-70ms για Google.com)

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει την διαφορά είτε είναι στην Ελλάδα είτε στην άλλη άκρη της Γης.

Το θέμα είναι ότι ποια είναι η χρησιμότητα του;
Ο καθένας μπορεί να σηκώσει έναν dns server και να κάνει ότι θέλει όπως τον βολεύει.
Και όσοι δεν ξέρουν έχουν πάντα δίπλα τους τον dns του ISP τους να τους ξελασπώσει.

Με άλλα λόγια τι παραπάνω θα προσφέρει;
Όλοι οι ISPs έχουν dns servers και παρόλο την περιπλοκότητα και περιορισμούς σε επίπεδο Internet, λειτουργεί μια χαρά.

Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δικό της TLD και να μοιράζει domains δωρεάν όπως το Gmail.
Μάλιστα θεωρώ πως θα ήταν αρκετά ποιο οικονομική υπηρεσία απότι το gmail που δίνουν ήδη :P


Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη.
Έχω εκφράσει και εγώ ανα καιρούς τις ανησυχίες μου για την Google και το μονοπώλιο που κάνει στο internet σήμερα.

Ο λόγος που δεν είναι τόσο εμφανές στην πλειοψηφία του κόσμου είναι ότι είναι δωρεάν.
Και από μόνη της η λέξη 'Μονοπώλιο' φέρνει το μυαλό την αγοροπωλησία, κάτι που δεν γίνεται άμεσα με τις δωρεάν υπηρεσίες της Google.

Γνωρίζει κανείς αν η Google ανήκει σε κάποιον όμιλο; Αν έχει εξαγοραστεί ή είναι στα σχέδια κάτι τέτοιο;

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Google Public DNS και ο προβληματισμός μου για privacy

Δημοσίευση από dimsis » 13 Φεβ 2010 15:16

Ένα bump στο θέμα γιατί πρίν λίγο διάβασα και αυτό:
To επόμενο επιχειρηματικό «πείραμα» της Google φαίνεται πως θα είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υλοποιήσει δίκτυα οπτικών ινών που θα προσφέρουν στους Αμερικανούς χρήστες ταχύτητες 100 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές.

Σε πρώτη φάση τα δίκτυα θα δοκιμαστούν σε ένα μικρό αριθμό τοποθεσιών και θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε 50.000 έως 500.000 συνδρομητές, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Google στο επίσημο εταιρικό ιστολόγιο.
...

Ολόκληρο το άρθρο στο in.gr: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1104958

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες