Μιας και αυτή είναι η πρώτη ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας του PriceAlert (βγήκε στον "αέρα" την Κυριακή, 1/11/2015), θα μοιραστώ και την ιστορία του:
Ως καταναλωτής, με ενδιαφέρει να βρω μία καλή τιμή για ένα προϊόν το οποίο θέλω να αγοράσω, αλλά ταυτόχρονα με ενδιαφέρει και το κατάστημα από το οποίο θα το αγοράσω. Οι λόγοι διάφοροι· η ασφάλεια συναλλαγών και προσωπικών δεδομένων, το after-sales service, η εξυπηρέτηση πελατών που προσφέρει, κλπ.
Αυτό έχει ως επακόλουθο να αγοράζω το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων από συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν ένα άλλο κατάστημα που δε μου εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη έχει κάποια (μικρή συνήθως) διαφορά στην τιμή.
Ένα από τα καταστήματα που εμπιστεύομαι είναι το Amazon, οπότε -εδώ και χρόνια- όταν θέλω να αγοράσω κάτι από εκεί μπαίνω πρώτα στο camelcamelcamel, το οποίο παρέχει ενημερώσεις και ιστορικό τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται στο Amazon. Πρώτα ρίχνω μια ματιά στο ιστορικό και αν η τιμή εκείνη τη στιγμή είναι σε χαμηλά επίπεδα και γενικά αποδεκτή, τότε το αγοράζω. Αν δεν είναι, τότε αποφασίζω ποια είναι η επιθυμητή τιμή και δημιουργώ μία ειδοποίηση, ώστε να ενημερωθώ μόλις η τιμή πέσει σε αυτό το επίπεδο και να αγοράσω τότε το προϊόν.
Πριν από περίπου 2.5 χρόνια λοιπόν, έψαξα για κάποια παρόμοια υπηρεσία για συγκεκριμένα (γνωστά) Ελληνικά eshops, αλλά δεν υπήρχε. Οπότε, σαν ένα ενδιαφέρον μικρό side-project, κατασκεύασα ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που έκανε τη διαδικασία που περιέγραψα για τα καταστήματα που με ενδιέφεραν. Γρήγορα αποφάσισα πως θα ήθελα να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο, οπότε κατασκεύασα ένα υποτυπώδες UI (αυτό που σήμερα είναι το PriceAlert), αγόρασα το domain, το άφησα να "τρέχει" σε έναν server κλειδωμένο με κωδικό ώστε να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ, και αποφάσισα πως μετά από αλλαγές λίγων ημερών θα το έβγαζα online.
Αυτές οι λίγες μέρες όμως άργησαν αρκετά και το PriceAlert έμεινε για καιρό στο... rack (πώς λέμε συρτάρι) με τα projects που ποτέ δεν είδαν το φως της 'μέρας. Μπορεί να πέρασε καιρός, αλλά είχα πάντα στο νου μου να το ολοκληρώσω, οπότε πριν λίγους μήνες βγήκε από το συρτάρι, ανανεώθηκε όσο έπρεπε λόγω ηλικίας, και ξεκίνησε το ταξίδι του.