'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση

Πιστεύετε πως η Φιλοσοφία χρειάζεται να έχει λόγο στις τεχνολογικές εξελίξεις ;

Το δημοψήφισμα λήγει την 26 Μάιος 2006 17:05

Ναι
9
75%
Οχι
3
25%
Δεν ξέρω
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
 
Σύνολο ψήφων: 12

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 30 Απρ 2006 17:05

Κάτι πολύ ενδιαφέρον θα συμβεί από τις 24-28 Μαΐου στη χώρα μας και συγκεκριμένα
στο νησί της Κρήτης στο δήμο Ηρακλείου. Μιλάμε για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας το οποίο διοργανώνει ο δήμος Ηρακλείου και αναμένεται να είναι πλούσιο τόσο σε ύλη όσο και απο πλευράς καλεσμένων.

Φυσικά, οι περισσότεροι θα έχετε είδη αναρωτηθεί ποια η σχέση ενός Φιλοσοφικού συνεδρίου με την Πληροφορική και ποιος αλήθεια ο λόγος αναφοράς του εδώ..
Θα έλεγα πως μεταξύ Φιλοσοφίας και Πληροφορικής - την επιστήμη της πληροφορίας - υπάρχει μεγάλη και σημαντική σχέση που τείνει όλο και περισσότερο σε σχέση αλληλεξάρτησης προς το μέλλον μιας και είδη διαφαίνεται πως η μία επιστήμη σε πολλά σημεία μπορεί αληλοκαλύπτωντας
την άλλη να δώσει σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που η άλλη φαίνεται πως δε μπορεί .
Θέματα όπως η ελευθερία, τα προσ.δεδομένα, η τεχνιτή νοημωσύνη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηθική.. που άραγε σταματούν και τελειώνουν
όλα αυτά ;
Που υπάρχει το μέτρο και πως η ραγδαία έλευση της τεχνολογίας στη ζωή μας και στη κοινωνία γενικότερα θα επηρεάσει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες, την δημοκρατία και τις ελευθερίες του;
Πιστεύω πως είδη θα καταλάβατε πως η Φιλοσοφία σήμερα δεν μένει μια "κλασσική" επιστήμη αλλά αντιθέτως μπορεί και έχει λόγο στην εποχή μας και οι απόψεις φαίνεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσες !
'Αλλωστε όποιος έχει να κάνει με την επιστήμη της πληροφορικής σίγουρα θα γνωρίζει ή έστω θα έχει ακούσει για τον Νόαμ Τσόμσκι , τις Τυπικές γλώσσες (formal languages) κτλ

Η λίστα με τα ονόματα, που ανακοινώθηκε πως θα συμετάσχουν στο συνέδριο είναι όντως πλούσια μιας και κορυφαία ονόματα (διανοητές, στοχαστές) του χώρου θα πάρουν μέρος . Ενδεικτικά αναφέρουμε τους : Τσόμσκι, Μορέν, Ρόρτι, Κλάους Οφε κ.α
Περί τα 60 ονόματα βρίσκονται στη λίστα καθώς και 15 έλληνες συνάδελφοι τους .

Η Θεματολογία του συνεδρίου λοιπόν είναι άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα με πολλά απ'τα θέματα να "αγγίζουν" τομείς της πληροφορικής . Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων προς συζήτηση βρίσκονται και ενδεικτικά αναφέρουμε : Η Δημοκρατία στο σύγχρονο κόσμο, Νέες τεχνολογίες και βιοηθική, Πολιτισμός και πολιτική ('σύγκρουση πολιτισμών' ή πολιτισμός συγκρούσεων;Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνία πολιτών (πόλεμος, μετανάστευση, παγκόσμια κοινωνία ελέγχου και δικτυακή εξουσία) κ.ά

Να σημειώσουμε πως ο θεσμός θα είναι μόνιμος και ανα τρία χρόνια ενώ ο χώρος διεξαγωγής του 1ο Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας θα είναι η αίθουσα της βασιλικής του Αγίου Μάρκου, με κεντρικό θέμα «Ηθική και πολιτική» .

Μερικές ημέρες έχουν απομείνει ως την διεξαγωγή του φιλοσοφικού συνεδρίου και αυτή η συνεύρεση ιδεών συνιστάται σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει μια άλλη ματιά στις εξελίξεις και σε κύρια ζητήματα που άπτωνται έμεσα ή άμεσα της τεχνολογίας και της πληροφορικής κατεπέκτασην .

* Σας παραθέτουμε σύνδεσμο (link) της ανακοίνωσης του Συνεδρίου, από την επίσημη σελίδα του Δήμου Ηρακλείου στο διαδύκτιο : εδώ

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από usercd80 » 30 Απρ 2006 18:44

Δεν πρέπει να ψάχνουμε το αν υπάρχει σχέση γιατί αν αμφιβάλλουμε, τότε δεν γνωρίζουμε τίποτα από την ιστορία όχι μόνο της πληροφορικής, αλλά και όλων των επιστημών. Όλοι οι εξέχοντες εξειδικευμένοι επιστήμονες πρώτα είναι φιλόσοφοι. Πρώτα κάποιος ρωτάει για παράδειγμα σχετικά με τη δυνατότητα ή την ηθική διάσταση του προβλήματος να αποκτήσουν συναίσθημα οι μηχανές και μετά προχωρά στην υλοποίηση.

Αν κάνετε μια βόλτα στα επιστημονικά περιοδικά του ΜΙΤ ή άλλων πανεπιστημίων πρωτοπόρων στα τεχνολογικά θέματα θα διαπιστώσετε ότι ΟΛΟΙ στα άρθρα τους πρώτα φιλοσοφούν και μετά προχωρούν στα πορίσματά τους. Πρώτα αναφέρονται σε γνωσιολογικές θεωρίες, σε παιδαγωγικές και ψυχολογικές αντιλήψεις.

Επομένως δεν είναι διόλου παράξενο ή πρωτότυπο. Πάντοτε γινόταν, από την εποχή του Θαλή, του Πυθαγόρα ή του Δημοκρίτου.

Γι αυτό και το ερώτημα της δημοσκόπησης είναι λαθεμένο γιατί τίθεται σε αμφιβολία κάτι που εκ των πραγμάτων πάντοτε ίσχυε και πάντοτε θα ισχύει.

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 30 Απρ 2006 19:45

Φίλε cdhyper ,
συμφωνώ μαζί σου και γνωρίζω αυτά που διατύπωσες όπως και αρκετοί, όμως υπάρχουν και άλλοι τόσοι που δεν είναι πληροφορημένοι σχετικά και δεν γνωρίζουν αυτές τις σχέσεις που υπάρχουν - της πληροφορικής - και των άλλων επιστημών, οπότε είπα να κάνω και μια νύξη!
Ξέρεις πολύ καλά πως δεν γνωρίζει ο καθένας για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής..
'Οσο για το ερώτημα της δημοσκόπησης, είναι απλά ένα 'γκάλοπ' και απλά θέλω να δω το κατά πόσο ο κόσμος είναι ενημερωμένος και εν γνώση , περί αυτού, που εμείς εδώ μιλάμε..(τις απόψεις, τις τάσεις..)
Είναι αυτονόητο νομίζω ..και ώς αποτέλεσμα δεν νομίζω πως η ερώτηση είναι λάθος, η ερώτηση απευθύνεται στον κάθε έναν.
Πάντως, θέλω να σημειώσω πως χάρηκα ιδιαίτερα για την απάντηση σου , μιας και δείχνει για ακόμα μία φορά πως το freestuff έχει ψαγμένα μέλη ;)
..Από την άλλη για να μη ξεχνιόμαστε πως η είδηση ήταν το 1ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο(και οι προεκτάσεις του στην Τεχνολογία και την Πληροφορική).

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από usercd80 » 30 Απρ 2006 21:44

Η σχέση φιλοσοφίας-τεχνολογίας είναι από τα αγαπημένα μου αντικείμενα και ασχολούμαι ενδελεχώς στα πλαίσια του μεταπτυχιακού που κάνω αυτόν τον καιρό. Μπορώ να σου στείλω την έρευνά μου πάνω στο θέμα αφούμου στείλεις με pm το email σου.

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 01 Μάιος 2006 04:02

Μόλις τελείωσα την ανάγνωση της έρευνας σου φίλε cdhyper ,
πολύ καλή και αρκετά,προσεγμένη ιστορική αναδρομή από τις αρχές της τεχ.νοημοσύνης έως σήμερα εμπεριστατωμένη και κατανοητή γραφή ;)
.. σχολιάζοντας,
θα ήθελα να πω πως το παιχνίδι σήμερα κατα την άποψη μου βρίσκεται στην προσπάθεια για κατανόηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αν ποτέ αυτό επιτευχθεί εν μέρη το πιο πιθανό, τότε πολλές ερωτήσεις θα απαντηθούν όπως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν .
'Ομως μιας και κάνοντας συχνές αναφορές στο ρόλο των συναισθημάτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης - και πολύ σωστά μάλιστα - στην έρευνα σου, θα ήθελα να πω πως το παιχνίδι του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του προσπαθώντας να την πιάσει γυρίζοντας γύρω απο τον εαυτό του είναι χαρακτηριστικό, δίχως ποτέ να το καταφέρει φυσικά μιας και αυτό είναι αδύνατο, όμως τίθεται εδώ το ερώτημα σε τι διαφέρει ο άνθρωπος με το ζώο όταν και εκείνος σκεφτόμενος τον εαυτό του (εννοώ τη σκέψη του) κάνει κάτι παρώμιο όπως ο σκύλος με την ουρά του πρίν ;
Εγκέφαλος, νεβρώνες η διαφορά, η ψυχή, τα συναισθήματα μήπως.. κανείς δε ξέρει με σιγουριά σήμερα..ποιος αλήθεια ο λόγος της ενέργειας και των χαοτικών φαινομένων σε όλα αυτά.. ισώς η αλήθεια να είναι για ακόμα μια φορά κάπου στη μέση, ένα είναι πάντως σίγουρο πως δίχως καλά καλά να το συνειδητοποιούμε οδεύουμε με τον ένα η άλλο τρόπο στη δημιουργία της τεχνιτής νοημοσύνης, άραγε ξέρουμε όμως γιατί ;

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από usercd80 » 01 Μάιος 2006 05:52

Όταν η τεχνολογία μπορεί να φτάσει κάπου, θα φτάσει. Το θέμα είναι κατά πόσον εμείς είμαστε ηθικά ώριμοι να αποδεχτούμε την αλλαγή της ζωής όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Αυτό που με έχει κάνει η έρευνα να συνειδητοποιήσω είναι η απεγνωσμένη μου λαχτάρα να βρω αυτό το κάτι που θα με διαφοροποιήσει οντολογικά από μια τέλεια μηχανή (η οποία είναι θέμα -αρκετού- χρόνου να φτιαχτεί). Και όσο ψάχνω, τόσο περισσότερο σε απόγνωση βρίσκομαι γιατί δεν βρίσκω τίποτα! Δεν είμαι το κέντρο του σύμπαντος, δεν με έχει ανάγκη το σύμπαν, και μάλιστα ενδέχεται να υποβαθμιστώ οντολογικά ακόμη περισσότερο αφού θα με ξεπεράσουν τα δημιουργήματά μου!

Επειδή συλλογιζόμενος τέτοια πράγματα βρίσκεται κανείς στα πρόθυρα της παράνοιας, προτείνω να ανοίξετε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το pc σας και να είστε ευτυχισμένοι για το γεγονός ότι ακόμα βρίσκονται υπό τις διαταγές σας :kaloe:

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 01 Μάιος 2006 07:20

..μην ανησυχείς, φτάνει να έχουμε καλό πλανητάρχη ώς τότε και όλα θα πάνε καλά ! 'Ετσι και αλλιώς ο Ασίμωφ εδώ και χρόνια έχει θέσει τους κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθούν ώστε να μην μας κάνουν απο αφεντικά, δούλους :lol:

Πάντως ναι, σαφώς, είναι θέμα ηθικής, ελευθερίας, δημοκρατίας, κανόνων και διακυβέρνησης πάντως, εκεί υπάρχει μια ελπίδα όπως θα ξέρεις ;) ..η ενσωμάτωση των τεχνολογιών στο σώμα του ανθρώπου οπότε και θα είναι δυνατή η επιβίωση σε ένα κόσμο που οι νοήμονες μηχανές θα θέλουν να ελέξουν, εάν η ανθρωπότητα έχει χάσει πια τον έλεγχο.

'Ομως για την ώρα είμεθα με τα Pc'§ και μικροσυσκευές στα σπίτια μας , τίποτα τεχνολογικά νοήμον δεν έχει όπως υποθετικά σκεφτομαστε, ανακαλυφθεί και μας εξουσιάσει..

..όμως τα θέματα της Ηθικής,Ελευθεριών,Δημοκρατίας,Πολιτικής,Διακυβέρνησης κτλ.. παραμένουν και είναι εδώ στο παρών, στις ανθρώπινες μας τεχνολογικά συνεχώς αναπτυσόμενες κοινωνίες , μαζί και το 1ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο στην Κρήτη ! ;)

dimitrios67
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 15 Φεβ 2006 22:29

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από dimitrios67 » 03 Μάιος 2006 19:39

Αγαπητέ cdhyper θα ήθελα κι εγώ μια κόπια της εργασίας σου, διότι κι εγω δουλεύω ενα μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, συγκεκριμένα στην οντολογία...
Πάντως κατα τη γνώμη μου για την "τελεια μηχανή", μήπως πρεπει να λάβουμε υπ'όψιν το θεώρημα της μη πληροτητας του Goedel, οτι δηλαδή τα Μαθηματικά ΔΕΝ γινεται να αυτοματοποιηθούν, και ότι ΔΕΝ μπορούμε να φτιάξουμε μια μηχανή με άπειρους βαθμούς ελευθερίας(δηλαδή με συνείδηση, ετσι όπως την εννοούμε εμεις σήμερα...)
Ευχαριστώ, σου στελνω με ΠΜ το mail moy...

Άβαταρ μέλους
ALKIVIADES
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: 07 Απρ 2005 03:39

'Οταν η φιλοσοφία "κλείνει το μάτι" στην πληροφορική!

Δημοσίευση από ALKIVIADES » 04 Ιουν 2006 04:44

..μιάς και τελικά στο τέλος μιλήσαμε εδώ για μηχανές ,
για ρίξτε και μια ματιά σε αυτό το blog με ρομπότς :o
http://www.techeblog.com/index.php/tech ... est-robots

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες