Δημοσίευση
από DGeorge » 08 Φεβ 2019 05:02
Παίδες, γνωρίζω πολύ καλά, ότι άργησα γύρω στα 14 χρόνια να συμμετάσχω στο θέμα αυτό.
Από βαθύ γνώστη άκουσα το εξής, και όχι μόνο για τα Ελληνικά: "Η Γλώσσα είναι Ζωντανός Οργανισμός. όπως ένας Άνθρωπος. Έχει τη δυνατότητα εξέλιξης, ανάπτυξης, ή ακόμα και μαρασμού/θανάτου (βλέπε χαμένες Γλώσσες Βαβυλωνιακά κλπ)
Πάνω στην εξέλιξή τους, τα Ελληνικά μας, χωρίς Βία, ή εκλογές, θα αναδείξουν ποιά από τις δύο λέξεις είναι δόκιμη ή όχι. Για παράδειγμα, ο όρος "διαδίκτυο" επικρατεί όλο και λιγότερο από τον όρο "Internet". Ίσως ο όρος "Internet" αφομοιωθεί και αυτός από τη Γλώσσα μας, όπως το 'καπέλο-Ιταλικό' αντί του 'πίλος'. Εδώ μιλάμε για ανάδειξη μεταξύ Ελληνικών και ξένων λέξεων ως δόκιμες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πιο εύκολα θα γίνει η ανάδειξη μεταξύ δύο λέξεων της ίδιας μας της Γλώσσας.
Η Γλώσσα μας, με ισχύ από κάποιες χιλιετίες Ιστορία και επίσης αρκετές διαλέκτους, θα αδιαφορήσει χαρακτηριστικά αν στ'αυτιά μου το "παράξω", ακούγεται πιο κοντά στο "κράξω", παρά στο "παραγάγω". Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τον χρόνο, και τη συχνότητα χρήσης κάθε μίας από τις δύο λέξεις (εφεύρε ή εφηύρε) θα καταλήξει στο αποτέλεσμα της ορθότητας της μεν, ή της δε.
Προσωπικά, αν θέλετε την άποψή μου, θα έπρεπε να είναι επεύρε, ή εφηύρε, καθώς το "φ" μεταξύ "ε" και "η" υποδηλώνει παρουσία "πνεύματος - δασείας"
Όποιος θέλει ας δοκιμάσει το "π" να περιέχεται μπροστά σε λέξεις με 'ψιλή', ή 'δασεία' όταν οι λέξεις είναι μόνες. "Αιτία"--> με ψιλή --> υπαίτιος!! Όμως "Ίσταμαι"-->με δασεία-->υφιστάμενος.
Βλέπετε πώς οι όροι αυτοί έμειναν δόκιμοι, με το πέρασμα των χρόνων.
Αν αυτά, που ακούμε, και όπως τ'ακούμε στο δρόμο, μας φαίνονται εμετικά, η ζωντανή μηχανή της Γλώσσας μας, θα κάμει για όλα το έργο της, και θα καταλήξει -πάλι για όλα- στα αποτελέσματά της!
Οπότε... Μη χολοσκάτε κι αφήστε/δώστε χρόνο στη "Μηχανή" να κάνει το έργο της!
Ελπίζω να σας κάλυψα!