Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Σχόλια από τον χώρο του Web Design, Web Development.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27663
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από cordis » 24 Απρ 2003 01:12

Πολλά είναι τα λάθη που μπορεί να γίνουν στο σχεδιασμό μιας σελίδας, εδώ θα δούμε δέκα από τα πιο βασικά.

1. Η χρησιμοποίηση των Frames.

Όταν χρησιμοποιούμε frames βγάζουμε, κατά κάποιο τρόπο, τον χρήστη από τα νερά του μιας και η χρησιμοποίησή τους σπάει την βασική εικόνα που έχει σχηματίσει για τις σελίδες.

Άλλα προβλήματα που δημιουργούμε στον χρήστη: Δυσκολεύουμε την εκτύπωση των σελίδων, δυσκολεύουμε την καταχώριση μιας συγκεκριμένης σελίδας στα bookmarks - favorites.

Ακόμα, όταν κάποιος βάζει σύνδεσμο από την σελίδα του στην δικιά μας θα πρέπει να τον κάνει να δείχνει στην κεντρική σελίδα που φτιάχνει τα frames, αλλιώς όσοι έρχονται από αυτόν τον σύνδεσμο θα βλέπουν μόνο μέρος από τα στοιχεία που εμείς θέλουμε να δούνε.

2. Η αποκλειστική χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Μη προσπαθείτε να δελεάσετε τους χρήστες φορτώνοντας την σελίδα σας με την τελευταία τεχνολογία που υπάρχει στο WEB. Μπορεί να δελεάσετε κάποιους που ψάχνουν συνέχεια να βρουν ό,τι πιο νέο υπάρχει, αλλά τον κυρίως όγκο των χρηστών μάλλον θα το απωθήσετε, μιας και αυτοί αναζητούν το καλό περιεχόμενο.

Όταν χρησιμοποιείτε οτιδήποτε τελευταίο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, να είστε σίγουροι πως θα χάσετε πολλούς χρήστες που ο browser τους θα κολλήσει ή θα "κρασάρει", να είστε σίγουροι πως θα απωθήσετε όσους δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα την τελευταία έκδοση των browsers ή την τελευταία έκδοση των plug-ins.

Ένα μικρό παράδειγμα από το freestuff.gr: στην αρχή είχα φτιάξει όλες τις σελίδες με style sheets (CSS), όμως άλλα έβλεπα στον MSE 4.0 και άλλα στον NSN 4, με αποτέλεσμα να αποφασίσω να τα καταργήσω και να φτιάξω ένα πιο απλό σχήμα για της σελίδες μου που θα είχε τις λιγότερες ασυμβατότητες ανάμεσα στους δύο πιο διαδεδομένους browsers.

Κάτι άλλο αρκετά ενοχλητικό για τον χρήστης είναι όταν βλέπει το μήνυμα πως για να μπει στην σελίδα μας θα πρέπει να έχει το τάδε plug-in που θα πρέπει να το κατεβάσει από την τάδε σελίδα.

Αν θέλετε σώνει και καλά να κατασκευάσετε μια τέτοια σελίδα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την φτιάξετε σε δύο εκδώσεις, μια με ωραία γραφικά και κίνηση που απαιτεί plug-in και μία κανονική, έτσι ώστε να δίνετε την επιλογή στον χρήστη.

3. Χρησιμοποίηση κινούμενου κειμένου και μεγάλων animations.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε κείμενο ή εικόνες που κινούνται αδιάκοπα. Ό,τι κινείτε στην οθόνη επηρεάζει την περιφερειακή όραση του ανθρώπου με αποτέλεσμα να μη μπορεί με ευκολία να επικεντρώσει την προσοχή του στο βασικό κείμενο που θέλουμε να διαβάσει. Μη παίζετε με τις αισθήσεις των επισκεπτών σας, αφήστε τους στην ησυχία τους ώστε να μπορέσουν απερίσπαστα να λάβουν τις πληροφορίες που θέλουν.

Ακόμα και το <BLINK> δεν είναι ό,τι πιο φιλικό μπορούμε να βάλουμε.

4. Δύσκολα στην απομνημόνευση URLs.

Ο βασικός λόγος που τα url έγιναν λεκτικά και δεν παρέμειναν αριθμητικά ήταν για να μπορούν να απομνημονεύονται εύκολα και να είναι φιλικά προς τον χρήστη. Πολλοί χρήστες προτιμούν να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις, ακόμα και αν τις έχουν καταχωρημένες στα favorites. Μη τους βάζετε να απομνημονεύσουν σελίδες με παράξενα ονόματα μέσα σε ακατανόητους υποκαταλόγους. Δώστε ονόματα στις σελίδες και τους υποκαταλόγους που να προσδίδουν το περιεχόμενό τους και προσπαθήστε να μη βάζετε παράξενους χαρακτήρες (όπως το ~), γιατί πολλοί χρήστες δεν ξέρουν πώς να τους πληκτρολογήσουν.

5. Σελίδες χωρίς ταυτότητα.

Σιγουρευτείτε πως όλες οι σελίδες σας περιέχουν καθαρά σε πιο site ανήκουν, μιας και πολλοί χρήστες μπορεί να τις επισκέπτονται χωρίς να περάσουν πρώτα από την κεντρική σελίδα. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει κάθε σελίδα που υπάρχει μέσα στο site σας να έχει σύνδεσμο με την κεντρική, όπως και κάποια ένδειξη που να δείχνει σε πια ακριβός ενότητα ανήκει.

6. Μεγάλες σε μήκος σελίδες.

Οι χρήστες μπορεί τώρα πια να έχουν συνηθίσει να κινούνται με τις μπάρες πανω - κάτω στις σελίδες, αλλά κι εμείς από την μεριά μας δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε κατασκευάζοντας σελίδες που για να διαβαστούν χρειάζετε ο χρήστης να πατήσει αρκετές φορές το Page Down.

Το βασικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι πρέπει να θυμόμαστε πως οι πιο βασικές πληροφορίες που θέλουμε να λάβει ο χρήστης θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε στο πρώτο μέρος της σελίδας μας και να μη την κάνουμε μεγαλύτερη από τρία Page Downs.

7. Κακή υποστήριξη της πλοήγησης μέσα στις σελίδες μας.

Μην νομίζετε πως οι χρήστες γνωρίζουν το site σας όπως το γνωρίζετε εσείς. Να έχετε ως δεδομένο πως τους είναι δύσκολο να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν, έτσι ώστε να φτιάξετε το site σας με μια εύχρηστη και δυνατή δομή. Αρχίστε τον σχεδιασμό με μια φιλική δομή των πληροφοριών που θέλετε να προσφέρετε και μεταδώστε πιστά αυτή την δομή στον χρήστη.

Φτιάξτε έναν "χάρτη" σελίδων και πέστε στον χρήστη που είναι και που μπορεί να πάει. Ακόμα θα χρειαστείτε κάποια φόρμα αναζήτησης, μιας και η καλύτερη δομή των σελίδων δεν είναι ποτέ αρκετή.

8. Χρησιμοποίηση διαφορετικών χρωμάτων για τους συνδέσμους.

Οι σύνδεσμοι που δεν έχουν επισκεφθεί από τον χρήστη είναι μπλε, οι σύνδεσμοι που έχει επισκεφθεί έχουν χρώμα κόκκινο. Μην ανακατεύετε αυτά τα χρώματα μιας και η δυνατότητα να καταλάβει ο χρήστης που έχει πάει βασίζετε πάνω σε αυτά τα χρώματα που είναι κοινά για τους περισσότερους browsers.

Εάν κάνετε κάποια αλλαγή πάνω σε αυτά, καλό θα είναι να την κάνετε πολύ προσεκτικά ή ακόμα και να γράψετε κάπου το τι σημαίνει το κάθε χρώμα.

9.Πληροφορίες χρονικά άτοπες.

Οι πιο πολλοί προτιμούν να ασχολούνται και την δημιουργία νέου περιεχομένου για τις σελίδες παρά να κάθονται και να συντηρούν τις ήδη υπάρχουσες. Στην πράξη, η συντήρηση των σελίδων είναι ένας φτηνός και εύκολος τρόπος να εμπλουτίζετε το περιεχόμενο του site σας, μιας και πολλές παλιές σελίδες κρατούν την επικαιρότητα τους απλά προσθέτοντας κάποιους συνδέσμους σε νέες σελίδες. Φυσικά, κάποιες σελίδες είναι καλύτερα να σβήνονται τελείως από τον server μετά από την "ημερομηνία λήξεώς" τους.

10. Μεγάλος χρόνος εμφάνισης των σελίδων.

Βάση μελετών που έχουν γίνει το αν θα καταφέρεις να τραβήξεις την προσοχή του άλλου, σε μια διαφημιστική καταχώριση ή σε κάποιο έντυπο, εξαρτάτε από τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα που το μάτι του ανθρώπου που μας ενδιαφέρει θα συναντηθεί με το δημιούργημά μας. Αυτός ο χρόνος στο Δίκτυο έχει γίνει πιο ελαστικός, μιας και οι χρήστες έχουν "εκπαιδευτεί" σε πιο μεγάλους χρόνους αναμονής, όμως δεν ξεπερνάει τα 20 δευτερόλεπτα.

Αυτό, για εμάς που φτιάχνουμε σελίδες, σημαίνει πως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η σελίδα μας να μη ξεπερνάει τα 15 με 20 δεύτερα για να εμφανιστεί ολόκληρη.

Μερικοί από τους λόγους που καθυστερούν μια σελίδα είναι τα μεγάλα σε μέγεθος γραφικά, τα γραφικά backgrounds και τα μεγάλα tables.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος cordis την 21 Ιούλ 2003 21:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από usercd80 » 24 Απρ 2003 13:09

ola auta pou grafeis einai dinaton na ta sinantisei kapios se mia istoselida! einai tixaio an auti tha einai elliniki?

poli xairomai gia ton dekalogo sou John. einai pragmata pou distixos den didaskontai kai den ta kseroun arketoi "epaggelmaties" tou xorou.

Άβαταρ μέλους
ASXETOS
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: 16 Δεκ 2000 01:00
Επικοινωνία:

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από ASXETOS » 25 Απρ 2003 04:32

Να αγιάσει το στόμα σου ...
Να προσθέσω....???
11. Οχι (Πολλά) Ορθογραφικά λάθη .
12. Χριστέ μου .... κείμενο σε Λατινική εγγραφή .... ή σελίδα "Ελληνική" μόνο στην Αγγλική γλώσσα ...
13. ΧΡΩΜΑΤΑΑΑΑ . Οχι πάνω από δύο χρώματα ...και άντε 2-3 αποχρώσεις τους .
14 . Πολλά μπανερ .... σε αναλογία με το μέγεθος και υλικό της σελίδας ....
15. Ευταξία .... (όχι όπως το κρεβάτι μας στα 16 μας) .
16. Λόγος . Ούτε "δικέ μου " ... ούτε κουλτούρα .... ανάλογα με υλικό και επισκέπτες ....
17. Ανανεώσεις υλικού . Οχι κάθε Ολυμπιάδα .... και ανάλογα με τους επισκέπτες .... και το υλικό ....
18. ΑΑααα Γιάννη θυμήθηκα ... ΟΧΙ ΜΕΤΡΗΤΗ εμφανίσιμο ..όταν έχει 5-50 επισκέπτες .... μην τρελαθώ .... δηλαδή λες ... "κύριοι έχω εδώ και ένα χρόνο συνολικά 1.000 επισκέπτες" . Είναι σαν να φοράς μπλουζάκι ... "έχω να δω γυναίκα από την χούντα" .
19. Ένα ένα .... μου έρχονται .... ON LINE ... επισκέπτες .... όχι όταν είναι 1-2 ... είναι σαν να λες "εσύ γιατί ήρθες ? .... το site είναι οικογενειακό ... ξου ξου...." .
20. Ε λίγο χιούμορ ...άμα το έχεις ρίξτο ...
21. Να κάνεις τα προηγούμενα 20 ....

Κάτσε να τα διαβάσω.... γιατί ξεχνάω λόγο ηλικίας... -))


Με εκτίμηση....
Ο Asxetos
Υπεύθυνος διαχειριστής
της Ιστοσελίδας.
www.asxetos.gr

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από usercd80 » 25 Απρ 2003 07:09

na po kai ena ...asxeto

sigxaritiria asxete pou katalaves to lathos na exeis ti selida sou se analisi 1024 kai tin allakses se 800.

einai poli pio emfanisimi etsi

Άβαταρ μέλους
ASXETOS
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: 16 Δεκ 2000 01:00
Επικοινωνία:

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από ASXETOS » 25 Απρ 2003 09:33

Το πρόβλημα δεν το κατάλαβα τώρα ....
Το ήξερα.... αλλά ήταν δύσκολη η διόρθωση .
Δεν το αλλάξαμε στα 800 ..αλλά το διορθώσαμε να είναι οκ ΚΑΙ στα 800*600.
Έπρεπε να την ξηλώσόυμε "στο σασί" για να μπορεί να είναι οκ σε όλες τις αναλύσεις (νομίζω σε 'όλες) .
Πάντως μεγάλο πρόβλημα αυτές οι αναλύσεις .
Ευτυχώς βοήθησε και το "sizer" για τις δοκιμές .

asxetos.

Άβαταρ μέλους
fmayakos
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1249
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2001 03:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από fmayakos » 25 Απρ 2003 10:15

να κάνω και μία παρατήρηση για τα χρώματα.
εγώ πιστεύω πως το πιο σωστό είναι να διαλέξει κανείς δύο ή τρεις διαβαθμίσεις του ίδιου χρώματος και ένα ουδέτερο (άσπρο/μαύρο) ή συμπληρωματικό...
βαρέθηκα να διαβάζω greeklish!
κάντε έναν κόπο http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp και μεταφράζετε τα μηνυματα σας
περισσότεροι θα τα διαβάσουν στα ελληνικά!

Άβαταρ μέλους
usercd80
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από usercd80 » 25 Απρ 2003 10:40

sostos o ayakos. polla sites moiazoun me ouranio tokso, i tin pandaisia tis Anoiksis :P

gia na petixo auto to "desimo" polles fores, otan xrisimopiousa fotografies san sistatiko stoixeio tou design, anagkastika na allakso xroma px stin mplouza tou tipa pou pozare stin fotografia.

To hue/saturation tou photoshop einai poli xrisimo ergaleio gia tetoies douleies

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10251
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από Cha0s » 10 Μάιος 2003 14:39

Epsaksa kai brika apo ena periodiko ena arthro pou eixe pano sto thema.

Sas grafo 20 kanones apo tous 50 pou eixe mesa...

1)Sxediazoume mia istoselida gia to periexomeno tis kai oxi gia tin emfanisi tis.Auto simenei oti prepei na prosarmosete tin emfanisi tis selidas pano sto periexomeno kai oxi to antitheto. An gia paradeigma exete mpolika keimena na ekthesete einai lathos na xrisimopoiite megala fonts kai polles megales eikones pou kanoun ta keimena sas terastia. Min thabete pote ayto gia to opio irthe na brei o xristis kato apo 10 selides axristes plirofories.

2)H isoropia lene oi sofoi tis HTML einai to klidi tis kalis selidas akoma kai an kapios einai arxarios. Isoropia anamesa sta grafika kai sto keimeno. Min xexnate oti i HTML kataskeyastike protistos gia keimeno kai an to periexomeno tis selidas sas den einai aploklistika sindedemeno me eikones prepei na xrisimopoieite kai ta 2 stixeia gia aisthitiki armonia. Isoropia episis anamesa ston xrono pou kanei mia selida na fortose kai to optiko periexomeno tis. Oi orees selides mporei na xreiazontai polles eikones merikes fores opote prepei na dosete idieteri prosoxi na kanete tis eikones sas oso ginetai mikroteres se kb i stin xeiroteri periptosi afereste kapies. Isoropia episis anamesa sto background tis selidas sas kai to iliko sto foreground. Min vazete poli entono background giati yperkaliptei to periexomeno.

3)An den yparxei kapios sigekrimenos logos oles oi selides enos site prepei na exoun ta idia fonts, ta idia i simbata xromata, kai genikos to idio still. Einai krima na allazete xromata kai emfanisi se kathe selida sas. Ena site pou to kanei ayto deixnei proxeirotita kai erasitexnismo.

4)Aplotita... Einai eukolo kapios na ypokipsei se ola ta "kaloudia" pou prosferei i HTML kai i DHTML kai na gemisete to site sas me tables, frames, animated eikones, polixroma background, fonts diforon megethon, eikones pou otan pernate to mouse apo pano megenthinontai, mouskika kommatia pou fortonoun kai pexoun mesa stin selida sas. O xristis anti na entiposiastei opos sxediazate mporei na barethei kai na kourasti apo ayti tin katastasi.

5)Alla otan leme aplotita den ennoume i selida na ginetai telika bareti! Xrisimopoiiste ksekatharu aplh sxediasi me tin kaliteri dynati texnologia.

6)Na thimaste oti den xreiazete na kanete xexoristes selides gia kathe thema sto opio anaferete to site sas. Omadopoiiste ta themata sas se mia selida an den einai megala. Oi polles kai sintomes selides einai enoxlitikes.

7)Min bazete links pou yposxontai polla alla den antapokrinontai stis prosdokies pou dimiourgoun i lisnks se alles selides pou den mporoun na antapokrithoun se ayto pou perimenei o xristis.

8) Elenxte syxna (akoma kai se kathimerini basi) tis selides allon site pou exete kanei link apo tin diki sas selida. Den yparxei tipota xeirotero apo ena dead link gia na sas xaraktirisei metrious erasitexnes.

9)Min epanalambanete sinexeia to idio link. Gia paradeigma grafete ena keimeno pou epanalambanetai 15 fores i lexi Computer kante link mono tin proti fora pou anaferete tin lexi kai oxi tis ypoloipes.

10)Organoste to iliko sas exontas sto mialo sas tin pithani optiki pou exei gia to thema o episkeptis.

11)Otan xreiazetai na exete simantiko keimeno (simantiko se periexomeno kai se ektasi) sthn selida sas protimiste tin lisi ton mikron kai sixnon paragrafon para ton ligon kai ektetamenon. TO keimeno pou den exei katholou paragrafous apagoreuetai dia ropalou!

12)Oi megales listes xreiazontai esoteriki organosi. An diladi stis listes sas yparxoun omoeidi antikeimena frontiste na ta katataxete konta. An gia paradigma ftiaxnete mia lista me 100 aytokinita min balete to WV-Golf stin thesi 10 kai to Polo sitn 40 kai to Passat stin 90. alla balte ta to ena me to allo i akoma kalitera ftiaxte ypo omada ga ta aytokinita tis sigekrimenis eterias.

13)Kalo einai o episkeptis tou site sas na blepei oti oi imerominies einai oso to dinaton pio psosfates. H yparxi enos xronikou simatodoti gia to teleyteo update tou site sto kato meros tis selidas eiani to minimum aytis tis diadikasias. PROSOXH: an den skopeyete na ananeonete sixna to site sas tote h yparxi xronikou simatodoti gia to teleyteo update einai apolitos arnitiki giati oi xristes den sinithizoun na kanoun bookmark kai na ksanaepiskeptontai selides pou fenetai oti den exoun ananeothei tous teleyteous 3 mines!

14)30 Deyterolepta... Tosos prepei na eiani xronos kata meso oro pou ta basika sistatika tis selidas sas (ektos apo tis eikones) xreiazontai na fortosoun. Einia genika o apodektos xronos pou anexete enas xristis prin apofasisei pou tha klikarei meta. Opote se ayto ton xrono tha prepei i "prosopikotita" kai ta link na exoun fortothei.

15)Apofeygete na prosvalete tous xristes pou episkeptonte ti selida sas (eidika tous neous xristes). Min xrisimopoiite loipon yperoptiko yfos sta keimena tis selidas sas kai min kanete ypotimitika sxolia. Min milate sinexia sto proto eniko prosopo, min ekfrazeste me poli eksidikeymenous orous opou den einai aparetito.

16)Anti na katafigete stin sinithismeni dilosi "Ayto to site eiani sxediasmeno na blepetai kalitera apo IE" i "Ayto to site eiani sxediasmeno na blepetai kalitera apo Netscape", Doulepse ligo perisotero kai kante stin xeiroteri periptosi 2 ekdosis tou site sas. mia gia ton kathe browser. Stin arxiki selida mporei na ginetai elegxos tou browser kai na pigenei ton xristi stin analogi selida.

17)3 Klik... Tosa eiani to maximum pou prepei na kanei o episkeptis gia na brei tin pliroforia pou psaxnei. An eiani anagasmenoi na klikaroun polles fores gia na broun ayto pou theloun tha xathoun kai tha fygoun eknevrismenoi.

18)Gnoriste to koino sto opio soxeyei i selida sas. Stin periptosi pou to periexomeno tou site sas apeythinetai se eksidikeymeno koino (px atoma pou asxolountai me komiks, aytokinita, logotexnia, kinimatografo, iatriki, oikologia, software, k.a.) exoun mia sigekrimeni aisthitiki alla kai gnoseis pou tha prepei na labete ypopsin sas sto sxediasmo tou site sas.

19)Prin ksekinisete ton programmatismo tou site sas ston ypologistis sas kane to logiko diagrama sto xarti i ston ypologisti. Anexartita an tha doulepsete monos i san omada gia tin kataskeyi tou site ayti i diadikasia tha sas epitrepsi na meiosete ton xrono kataskeyis alla kai na problepsete tixon problimata prin ta sinantisete praktika.

20)H dimiourgia web pages den einai mia statiki diadikasia. Einia ekfrasi, texniki kai diarkis ekmathisi kathos to internet exelisetai kathimerina san texnologia kai ergalia. Akoma kai an eiste exeretikos web designer panta yparxei perithorio gia exelixi kai beltiosi. Etsi o teleyteos kanonas einia na meletate kai na asxoliste sinexos me aytes tis exelixeis kai na anazitate na mathenete ayta pou den gnorizete.

Pigi: Computers & Internet (Arthro: 50 kanones mias petiximenis Webpage)

Sorry gia ta greekglish alla pou na grafo tora sta ellinika toso keimeno :P

Άβαταρ μέλους
nske
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2002 03:39
Τοποθεσία: Αθήνα

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από nske » 10 Μάιος 2003 15:55

Πολύ καλή δουλειά όλοι! Συγχαρητήρια :)

Άβαταρ μέλους
tsiger
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2002 13:40
Τοποθεσία: Thessaloniki Observation Center
Επικοινωνία:

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από tsiger » 10 Μάιος 2003 23:50

ayakos έγραψε:να κάνω και μία παρατήρηση για τα χρώματα.
εγώ πιστεύω πως το πιο σωστό είναι να διαλέξει κανείς δύο ή τρεις διαβαθμίσεις του ίδιου χρώματος και ένα ουδέτερο (άσπρο/μαύρο) ή συμπληρωματικό...
o xrwmatikos sindiasmos den vgainei me vash to gousto. an prokeitai gia commercial site kapoias etaireias mporei na proelthei apo ta hdh xrisimopoihmena xrwmata ths etaireias se alla mesa (print,tv etc). apo thn filosofia ths etaireias (set antithesis,glamour set kai xilia 2 alla set xrwmata) kai genika oti antiproswpeuei to content, thn filosofia kai thn grammh tou site kalytera.

Άβαταρ μέλους
pritanis
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: 01 Ιαν 2003 23:10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από pritanis » 24 Μάιος 2003 10:37

Paidia eiste oti to kalutero kukloforei stin Internetiki Ellada (den kserw an to filosofisoume auto ti ginete...stekei i malakitsa itan)
Bravo se olous sas 8)

Άβαταρ μέλους
MariaN
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 06 Ιαν 2004 16:16
Τοποθεσία: athina

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από MariaN » 11 Ιαν 2004 21:18

symfwnw kai epayksanw stis perissoteres "symboules gia ena kalo site"

alla ola ayta gia mena synopsizontai se 3 pragmata:
  • 1.eykoli periiigisi
    2.antikeimeniki kalaisthisia kai minimalismos(to proswpiko gousto den paizei rolo otan prokeitai gia mia selida pou apeythinetai se eyri koino)
    3."h baremara einai metadotiki",min kaneis tous episkeptes na bariountai(me kanenan tropo)
oson de afora ta xrwmata symfwnw pws an prokeitai gia mia idi yparxousa etairia tha prepei na xrisimopoiithoun ta xrwmata pou idi xrisimopoiei,otan omws prokeitai gia mia nea pou den exei idi taytopoieithei me kapoion sygekrimeno xrwmatiko syndiasmo tote isws na boithousan poly stin epilogi twn xrwmatwn kapoies basikes gnwseis xrwmatologias pou tha epireazan tin psyxologia tou episkepti analoga me to antikeimeno pou periexetai stin selida...

dld to prasino px einai xrwma iremias kai adraneias,statherotitas klp,den ginetai loipon se mia selida pou to periexomeno tis anferetai se taxytita i' se aytokinita i' se kapoio px extreme sport na baleis prasino,dimiourgei lathos aisthisi kathws ta xrwmata droun sto yposeinidito
i' px oi apoxrwseis tou mwb dilwnoun pneymatikotita,psyxiki embathinsi ,eswterismo klp

xwris na einai aparaitito na xrisimopoiountai panta oi epitages tis xrwmatopsyxologias einai nomizw bolikos "tyflosourtis" ws pros tin epilogi twn 1-2 basikwn xrwmatwn mias selidas..

Επισκέπτης

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από Επισκέπτης » 13 Ιαν 2004 12:11

Ένα άλλο αρκετά σημαντικό σε περίπτωση που δουλεύετε σε εταιρία
ως web designer ή web developer που δεν πρέπει να ξεχνάτε ως κανόνα,
είναι το παρακάτω:

Αν δεν έχουν συμφωνήσει οι stakeholders για το συγκεκριμένο look & feel
μην ξεκινήσετε να το φτιάχνετε. Είναι προτιμότερο να το έχετε
εντελώς στατικό, ακόμα και σε σκέτο photoshop το site
και μόλις συμφωνήσουν όλοι να το φτιάξετε.

Αλλιώς θα σας βομβαρδίσουν με αλλαγές.. κι άντε τρέχα..

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10251
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από Cha0s » 13 Ιαν 2004 14:43

Poli sosta!

Ena aplo layout statikotato kai molis poun to OK tote proxorame!

An kai outos i allos panta zitane 1002 allages leme tora :P

xeexxexeexex

Επισκέπτης

Τα δέκα βασικά λάθη στον σχεδιασμό σελίδων

Δημοσίευση από Επισκέπτης » 13 Ιαν 2004 14:48

Ναι..αλλά τότε τους λες ότι αυτό είναι change request και το "χρεώνεις" έξτρα σε χρόνο υλοποίησης κλπ..

Δηλ. δεν ήταν στα αρχικά specifications και σου αλλάζει πολλά (πάντα πολλά λες -σε μη ειδήμονες-και τίποτα να μην αλλάζεις εσύ, γιατί οι μή-ειδήμονες έχουν την τάση να "ασχημονούν" με τις απαιτήσεις τους που δεν είναι σταθερές ποτέ...)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Web Usability & Accessibility”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες