Windows 8 interviews: Γιάννης Τσενές - Indice IT Consulting "όλα τα pc στο κάθε σπίτι..."

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας τα Windows και τα προγράμματά τους. Νέα & ειδήσεις.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27655
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Windows 8 interviews: Γιάννης Τσενές - Indice IT Consulting "όλα τα pc στο κάθε σπίτι..."

Δημοσίευση από cordis » 28 Σεπ 2011 22:02

Από όλα τα νέα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν στα Windows 8, ποια νομίζεις ότι είναι το πιο συναρπαστικά;

UX,UX,UX,UX. Γενικά είναι καταπληκτικό περιβάλλον. Διαφορετικό από ότι μας είχε συνηθίσει έως τώρα η Microsoft. Σαφώς πιο εστιασμένο στον καθημερινό χρήστη. Απίστευτα γρήγορη απόκριση και η METRO αισθητική, εμπειρία (UX) άψογη. Κατάφεραν και πέρασαν τα Windows από το GUI σε GUI+NUI (= MOSH modern shell) και το έχουν κάνει πάρα πολύ καλά. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια από τα χαρακτηριστικά των Windows 8 θα έλεγα ότι είναι το Windows Start Screen με τα Live Tiles, το sharing feature και οι pickers για τις εφαρμογές, ο Internet Explorer 10 και το χαρακτηριστικό που δεν μπορώ να ξεπεράσω με τίποτα είναι το πόσο γρήγορα "ανοίγει" (cold boot) και "ξυπνάει" το pc.

Ο Steven Sinofsky είναι τα πάντα για τα Windows, από το Development έως το Marketing. Πως τον ένιωσες στην σκηνή; Τι πιστεύεις για αυτόν ως μάνατζερ;

Η παρουσίαση του ήταν πάρα πολύ καλή. Σου μεταδίδει αυτό που πιστεύει και αυτό είναι χάρισμα. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις έναν executive μιας τόσο μεγάλης εταιρίας να είναι τόσο hands-on στο προϊόν. Αν εξαιρέσουμε τα Vista, τα οποία θέλω να πιστεύω ότι αποτέλεσαν ενδιάμεσο σταθμό για τα Windows, τα Windows 7 είναι πάρα πολύ καλά. Γενικά πιστεύω ότι η δουλειά που έχει κάνει με τα Windows είναι πολύ καλή και στην σωστή κατεύθυνση. Η γενναία απόφαση να στραφούν, με τα Windows 8, προς άλλη κατεύθυνση απόλυτα σωστή.

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα Windows 7, ποιες νομίζεις ότι ήταν οι ελλείψεις που ενδεχομένως είχαν τα Windows 7; Ποιες από αυτές νομίζεις ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα Windows 8;

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ελλείψεων όσο θέμα εστίασης. Η μεγάλη διαφορά με τα Windows 8 είναι ότι η Microsoft πλέον αναγνωρίζει ότι υπάρχει "desktop" και εκτός των επιχειρήσεων. Μας το είπαν νομίζω ξεκάθαρα ότι το όραμα τους πλέον δεν είναι κάθε σπίτι να έχει Windows (been there done that) αλλά όλα τα pc στο κάθε σπίτι να έχουν Windows. Τώρα αν θα υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με τα Windows 7, φυσικά και ναι.

Τι πιστεύεις για την προοπτική που δίνουν στο cloud computing τα Windows 8; Πού νομίζεις ότι θα μπορούσε να πάει;

Οι περισσότερες εφαρμογές πλέον αν δεν είναι "connected" απλά δεν έχουν νόημα για τον τελικό χρήστη. Ειδικότερα αν σκοπεύεις να διαθέσεις την εφαρμογή σου στην παγκόσμια αγορά και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό τότε το cloud είτε είναι το Azure ή οποιοδήποτε άλλο ελαστικό περιβάλλον, είναι μονόδρομος.

Πιστεύεις ότι το Kinect θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Windows 8;

Το Kinect θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο γενικά και όχι μόνο στα Windows 8. Όσο η Microsoft εξελίσσει την τεχνολογία Kinect θα την βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας από το κάθε σπίτι, στο κάθε αυτοκίνητο κτλ. Το να κάνεις έρευνα και να παράγεις τεχνολογία που κάνει τους υπολογιστές να επικοινωνούν με τους ανθρώπους τόσο φυσικά, ήταν είναι και θα είναι το μέλλον.

Ποια είναι η γνώμη σου για το χρονικό διάστημα μεταξύ των ανανεώσεων των OS από τη Microsoft; Πιστεύεις ότι το 2012/2013 είναι σχετικά νωρίς;

Μπορεί από κάποιους να χαρακτηριστεί νωρίς, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Τώρα σε σχέση με την παγκόσμια αγορά και τις εξελίξεις σε σχέση με το iPad, το App Store, το Android κτλ ίσως είναι και αργά.

Από την άποψη της επιχείρησης, τι πιστεύεις ότι η Microsoft πρέπει να κάνει με τα Windows 8 ώστε να εξαναγκάσει έναν IT manager να ανοίξει το πορτοφόλι για την ανανέωση του λειτουργικού συστήματος;

Ότι πρέπει να κάνει οποιαδήποτε εταιρία πληροφορικής που θέλει να πουλήσει κάτι: να αποδείξει το ROI και την προστιθέμενη αξία. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία πιστεύω ότι θα είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του λογισμικού. Το επιχείρημα των Windows 7 ότι τα υπάρχοντα pc θα λειτουργούν καλύτερα είναι στο σωστό δρόμο, μάλλον κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και με τα Windows 8.

HTML5 και JavaScript, τι θα κάνουν οι .Net Developers τώρα που θα είναι εύκολο να φτιάχνουν εφαρμογές και Developers που μέχρι τώρα έφτιαχναν μόνο διαδικτυακές εφαρμογές;


Το γεγονός ότι θα "ανοίξει" οι κοινότητα και ότι θα μπορούμε να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα είναι πολύ καλό. Το στοίχημα της Microsoft θεωρώ ότι είναι διπλό : και τα Windows 8 να επικρατήσουν αλλά παράλληλα (και ίσως πιο σημαντικό) να επικρατήσει το Windows Store. Αν η πλατφόρμα συνέχιζε να βασίζεται σε εργαλεία και τεχνολογίες με μεγάλη καμπύλη μάθησης σίγουρα δεν θα είχε την αποδοχή και διείσδυση που θα ήθελε. Αν θέλουμε το νέο όχημα που μας προσφέρουν για αύξηση των πωλήσεων μας να πετύχει, πρέπει να το δούμε θετικά και όχι αρνητικά. Εξάλλου τo .NET δεν καταργήθηκε ακόμα και σχέδια για LOB METRO Style applications δεν ανακοινώθηκαν. Οι .ΝΕΤ developers προφανώς έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, η Microsoft φρόντισε να είναι εύκολη η μετάβαση. Το Server development για την ώρα τουλάχιστον είναι το ίδιο και η επένδυση που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις στο .NET είναι τεράστια. Ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει και αυτό είναι απόλυτα φυσικό αλλά θα πάρει αρκετό χρόνο.

Πως βλέπεις την είσοδο των Windows 8 και του Development πάνω σε αυτά στην εταιρεία σου;

Για την Indice τα Windows 8 και ειδικότερα το Windows Store είναι ευκαιρία που δεν υπάρχει περίπτωση να μην κυνηγήσουμε. H Indice έχει την τύχη να έχει μεγάλη εμπειρία και σε Silverlight (XAML) και Web (HTML/JavaScript) και cloud (Windows Azure) development οπότε η ανάπτυξη των Metro Style applications είναι φυσική εξέλιξη και όχι δραματική αλλαγή σε αυτά που κάνουμε ως τώρα.

...

Ο Γιάννης Τσενές είναι μέτοχος στην Indice. Η Indice είναι μια νέα δυναμική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης LOB εφαρμογών στην πλατφόρμα της Microsoft και mobile εφαρμογών σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες. Η Indice έχει αναπτύξει και διαθέτει την υπηρεσία ecosense, ένα από τα πρώτα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης για επιχειρήσεις. To ecosense είναι λογισμικό σαν υπηρεσία (SaaS) που ζει στο Windows Azure και βοηθά τις επιχειρήσεις να μετρήσουν και να διαχειριστούν την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον.

linkedin: http://gr.linkedin.com/pub/giannis-tsenes/12/950/b4
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Απάντηση

Επιστροφή στο “Windows Software Guide”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες