Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Συζητήσεις και νέα σχετικά με την ασφάλεια των υπολογιστών και των virus που τους προσβάλουν...

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13312
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Δημοσίευση από EneMe » 07 Νοέμ 2004 15:04

1.- Χρησιμοποιείτε μία καλή εφαρμογή προστασίας και ενημερώνετέ τη συχνά.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύεστε από ιούς είναι να εγκαταστήσετε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας.
Ενα πρόγραμμα προστασίας (antivirus) είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να εξουδετερώνει ιούς. Καθότι το λογισμικό μπορεί και αναγνωρίζει τους ιούς, ξέρει πως δρουν και πως να τους εξουδετερώσει.
Παρόλα αυτά, πάνω από είκοσι καινούριοι ιοί εμφανίζονται κάθε μέρα, τους οποίους πολλά προγράμματα προστασίας δεν μπορούν να αναγνωρίσουν. Για τον λόγο αυτό είναι βασικής σημασίας για την αναγνώριση και εξουδετέρωση των ιών η συχνή ενημέρωση του προγράμματος προστασίας που χρησιμοποιείτε.
Η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος προστασίας έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα ενημέρωσης που έχει (προτιμότερο να είναι καθημερινή).2.- Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα προστασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες: τεχνική υποστήριξη, υπηρεσία άμεσης απόκρισης και υπηρεσία ειδοποίησης.

Μολονότι είναι γεγονός ότι ένα σωστά ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των ιών, συνιστάται επίσης και η χρήση ορισμένων προσθέτων υπηρεσιών.
Μία υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης, είτε μέσω e-mail είτε μέσω τηλεφώνου, θα φανεί πολύ χρήσιμη στην επίλυση κάποιου προβλήματος ή ερωτήματος σχετικά με κάποιον ιό ή με το ίδιο το πρόγραμμα.
Στην περίπτωση προσβολής από κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο ιό, συνιστούμε να έχετε στην διάθεσή σας κάποια υπηρεσία άμεσης απόκρισης που να μπορεί να τον εξουδετερώσει το ταχύτερο δυνατό.
Επίσης απαραίτητη είναι η υπηρεσία ειδοποίησης για την παρουσία νέων ιών. Αυτές οι ειδοποιήσεις μπορεί να διανέμονται μέσω e-mail.3.- Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα προστασίας είναι πάντοτε ενεργοποιημένο.

Ενα πρόγραμμα προστασίας είναι ενεργό όταν διαθέτει μόνιμη προστασία εγκατεστημένη στην μνήμη που παρακολουθεί διαρκώς όλες τις λειτουργίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξετε ότι η μόνιμη προστασία είναι σε ενεργή κατάσταση: από το εικονίδιο στην γραμμή εργασιών, και από τις ρυθμίσεις παραμέτρων του προγράμματος.
Για προστασία εναντίον των ιών επιβάλλεται μόνιμη προστασία αρχείων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.4.- Ελέγξτε κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα πριν το ανοίξετε.

Το e-mail είναι το πιο δημοφιλές μέσο διάδοσης των ιών. Γι αυτό το λόγο σας συνιστούμε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με αυτήν την εφαρμογή.
Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνετε μπορεί να εμπεριέχει κάποιον ιό, ακόμα και αν δεν έχει ένδειξη συνημμένου αρχείου (τον γνωστό συνδετήρα). Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη η εκτέλεση του συνημμένου για την μόλυνση: σε μερικά συστήματα αρκεί το άνοιγμα ή η προβολή του μηνύματος μέσω της επιλογής προεπισκόπησης για να ξεκινήσει η διεργασία μόλυνσης.
Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής μολύνσεων είναι η επαλήθευση όλων των αζήτητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων που λαμβάνονται από ασυνήθεις πηγές. Μία υπόνοια παρουσίας ιού είναι η ύπαρξη στο σώμα του μηνύματος λέξεων που είναι γραμμένες σε γλώσσα άλλη από αυτή του αποστολέα.5.- Αποφεύγετε την λήψη στοιχείων από μη ασφαλείς δικτυακούς τόπους.

Πολλές ιστοσελίδες επιτρέπουν στον χρήστη την λήψη προγραμμάτων και αρχείων. Αυτά τα αρχεία όμως μπορεί να είναι μολυσμένα.
Καθότι δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος εξακρίβωσης της αξιοπιστίας μίας λήψης, ο χρήστης πρέπει να αποφεύγει να λαμβάνει προγράμματα από επισφαλείς δικτυακούς τόπους. Γενικά, ασφαλείς θεωρούνται οι τόποι που παρέχουν σαφείς πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους, καθώς και για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ασφαλείς επίσης μπορούν να θεωρηθούν οι τόποι που υποστηρίζονται από οργανισμούς όπως οι εκδοτικοί οίκοι, κυβερνητικές υπηρεσίες, κτλ.6.- Απορρίπτετε αζήτητα αρχεία που λαμβάνετε κατά την συμμετοχή σας σε δωμάτια συζήτησης ή ομάδες ειδήσεων.

Χάρη στο Internet είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών και οι συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο πάνω σε διάφορα θέματα μέσω ομάδων ειδήσεων και δωματίων συζήτησης αντίστοιχα.
Οι ομάδες ειδήσεων, οι οποίες διαφέρουν από τις λίστες e-mail και χρησιμοποιούν δικό τους πρωτόκολλο επικοινωνίας μέσω Internet (το NNTP), επίσης απαιτούν διαρκή, αποτελεσματική προστασία.
Και τα δύο συστήματα, πέρα από την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, επιτρέπουν την μεταφορά αρχείων. Γι αυτό και σας συνιστούμε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να αποδέχεστε μόνο αρχεία που λαμβάνετε από γνωστούς, αξιόπιστους αποστολείς.7.- Ελέγχετε πάντοτε κάθε δισκέτα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας.

Μαζί με το Internet, οι δισκέτες είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους μετάδοσης των ιών.
Σας συνιστούμε τον έλεγχο κάθε δισκέτας που χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή σας με ένα καλό πρόγραμμα προστασίας.
Επίσης σας συνιστούμε να ενεργοποιείτε την προστασία από εγγραφή στις δισκέτες σας όταν τις χρησιμοποιείτε σε άλλον υπολογιστή. Για να το επιτύχετε αυτό, απλά αποκαλύψτε την εγκοπή προστασίας εγγραφής στο πίσω μέρος της δισκέτας.8.- Αφαιρείτε όλες τις δισκέτες από τις μονάδες κατά τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Παρά το γεγονός ότι το Internet είναι μία από τις πιο κοινές οδούς διάδοσης των ιών, οι δισκέτες συνεχίζουν να είναι μία σημαντική είσοδος ιών σε ένα σύστημα.
Πέρα από τον έλεγχο κάθε δισκέτας που χρησιμοποιείτε, άλλος ένας τρόπος αποφυγής ιών εκκίνησης είναι να αφαιρείτε όλες τις δισκέτες από τις μονάδες κατά τον τερματισμό και την εκκίνηση του υπολογιστή σας.
Στην περίπτωση που ξεχάσετε να το κάνετε, θα ήταν βολικό να έχετε ένα πρόγραμμα προστασίας που να ελέγχει για μολυσμένες δισκέτες στον υπολογιστή σας.9.- Ελέγχετε και εντός των συμπιεσμένων αρχείων.

Τα συμπιεσμένα αρχεία, τα οποία είναι χρησιμότατα καθότι μπορούν να αποθηκεύσουν πολλά αρχεία σε μικρό χώρο, είναι εστία αναπαραγωγής ιών.
Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα προστασίας σας να έχει την δυνατότητα ελέγχου όσων περισσότερων μορφών συμπιεσμένων αρχείων είναι δυνατόν.
Πριν ανοίξετε κάποιο αρχείο τέτοιου τύπoυ, π.χ. ένα αρχείο .zip, σας συνιστούμε να το αποθηκεύετε σε έναν προσωρινό φάκελο που έχετε δημιουργήσει (του οποίου τα αρχεία μπορούν αργότερα να διαγραφούν), αντί να το ανοίξετε απευθείας σε έναν φάκελο εργασίας, όπως τον φάκελο Windows, τον φάκελο Τα Εγγραφά μου, την Επιφάνεια Εργασίας, κ.λ.π.10.- Επαγρυπνείτε για ύποπτες λειτουργίες.

Οταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας μπορεί να παρατηρήσετε διάφορα συμπτώματα που σας προειδοποιούν για την παρουσία ενός ιού στο σύστημα: αύξηση του μεγέθους αρχείων, μηνύματα που σας προειδοποιούν για την ύπαρξη μακροεντολών σε έγγραφα Word και Excel που δεν θα έπρεπε να τις περιέχουν, άλλοι χρήστες που λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από εσάς που εσείς όμως δεν στείλατε...
Η καλύτερη λύση σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι να έρθετε σε επαφή με την υπηρεσία άμεσης απόκρισης που παρέχει η εταιρεία που κατασκευάζει το antivirus σας.11.- Πέρα από τη χρήση του προγράμματος προστασίας, να χρησιμοποιείτε και τις δυνατότητες προστασίας της κάθε εφαρμογής.

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα υπολογιστών έχουν γίνει στόχοι για τους συγγραφείς ιών. Γι' αυτό και οι παραγωγοί λογισμικού κανονικά συμπεριλαμβάνουν και επιλογές προστασίας εναντίων ιών στα προϊόντα τους.
Αυτό ισχύει για προγράμματα περιήγησης Internet, κειμενογράφους, προγράμματα e-mail, κτλ., τα οποία ενσωματώνουν δυνατότητες προστασίας δεδομένων. Αν ο χρήστης δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές τις δυνατότητες, μπορεί να συμβουλευθεί τα αντίστοιχα αρχεία βοήθειας των προγραμμάτων αναζητώντας τον όρο 'προστασία' και μαθαίνοντας για αυτές τις δυνατότητες.
Σας συνιστούμε θερμά την χρήση αυτών των συγκεκριμένων δυνατοτήτων ασφάλειας, πέρα από την χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου προγράμματος προστασίας.12.- Δημιουργήστε εφεδρείες αρχείων κατά καιρούς.

Ενας καλός τρόπος για οικιακούς αλλά και εταιρικούς χρήστες για την ελαχιστοποίηση των πιθανών καταστροφικών αποτελεσμάτων ενός ιού είναι η επαναφορά των εφεδρικών τους αντιγράφων.
Οι συχνές εφεδρείες των πιο σημαντικών πληροφοριών του συστήματος είναι η βέλτιστη πολιτική ασφάλειας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η απώλεια δεδομένων που μπορεί να προκληθεί από ιό ανατρέπεται από μία απλή επαναφορά του πιο πρόσφατου εφεδρικού αντιγράφου.13.- Μένετε ενήμεροι.

Ενας καλός τρόπος για να προστατεύετε τον εαυτό σας από καινούριους ιούς είναι να ενημερώνεστε διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής.
Παρόλα αυτά, αν ληφθεί υπόψη ο υπερβολικός φόρτος πληροφοριών από τα ΜΜΕ, συνιστάται η σύγκριση αυτών των πληροφοριών με τις πλήρεις, εξειδικευμένες και ενήμερες πληροφορίες που σας παρέχονται από συγκεκριμένες εταιρείες και οργανισμούς: παραγωγούς λογισμικού προστασίας, συμβούλους ασφάλειας πληροφορικής, οργανισμούς που παρέχουν προειδοποιήσεις για την παρουσία νέων ιών, κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια, κτλ.14.- Χρησιμοποιείτε πάντα νόμιμο λογισμικό.

Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι μικρότερος εάν εγκαθιστάτε μόνο νόμιμο λογισμικό στον υπολογιστή σας.
Αντιθέτως, αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε προέρχεται από "πειρατικό" CD-ROM ή είναι νόμιμο λογισμικό που έχει τροποποιηθεί για να παρακαμφθεί η προστασία που έχει τοποθετήσει ο κατασκευαστής, δεν υπάρχει τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν περιέχει ιούς.
Επίσης, στην περίπτωση antivirus, η νομιμότητα του προγράμματος επιτρέπει στον χρήστη την χρήση των πρόσθετων υπηρεσιών που εγγυώνται την αποτελεσματικότητα και την προστασία του προγράμματος.15.- Απαιτήστε από τους παραγωγούς λογισμικού, τους παροχείς υπηρεσιών Internet και τους εκδότες δημοσιευμάτων να ασχοληθούν με την καταπολέμηση του φαινομένου των ιών.

Ολοι οι φορείς στον τομέα της πληροφορικής πρέπει να ασχοληθούν με την καταπολέμηση των ιών: εταιρίες, χρήστες, παραγωγοί προγραμμάτων προστασίας, τα ΜΜΕ, κλπ.
Καθότι το Internet είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος διάδοσης των ιών, η συνεργασία των παροχέων υπηρεσιών Internet στην καταπολέμηση των ιών είναι ζωτικής σημασίας.
Πέρα από αυτό, είναι μείζονος θετικής σημασίας η λήψη μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης ιών από τους παραγωγούς λογισμικού και από τα περιοδικά που διανέμουν CD-ROM.
Η συνεργασία όλων αυτών των φορέων θα βοηθήσει στην μείωση του προβλήματος των μολύνσεων από ιούς υπολογιστών.


Πηγή: Αρχείο Βοήθειας Panda Antivirus TitaniumΥγ: Πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Panda μεγαλώνει το μερίδιό της στην αγορά, είναι και η φιλική αντιμετώπιση των πελατών της και η ενημέρωσή τους με απλό, προσιτό και κατανοητό τρόπο, όπως, για παράδειγμα, το παραπάνω κείμενο!

Άβαταρ μέλους
hik-hok
Reporter
Δημοσιεύσεις: 3571
Εγγραφή: 09 Μαρ 2003 10:45
Τοποθεσία: Agrrrrrrrrrr...... γάβ γάβ!!
Επικοινωνία:

Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Δημοσίευση από hik-hok » 07 Νοέμ 2004 15:29

κουβέντα δέν λέει η panda για τα worm που έρχονται "φυτευτά" απο το Internet
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13312
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Δημοσίευση από EneMe » 07 Νοέμ 2004 15:49

Το παραπάνω κείμενο απευθύνεται στον απλό user που πιθανότατα δεν έχει ιδέα τί είναι ένα worm και δεν κατέχει "τεχνικούς όρους".

Λέγοντας όμως για προσοχή σε sites, προσοχή σε μη αναμενόμενα αρχεία, κλπ, ουσιαστικά περικλύεται και η έννοια του worm!

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Δημοσίευση από skeftomilos » 22 Μάιος 2005 06:45

Δεν είμαι ειδικός στη security αλλά προσωπικά δε χρησιμοποιώ ούτε firewall ούτε antivirus, και επισκέπτομαι κάθε είδους sites στο Internet. Παρόλα αυτά αισθάνομαι πολύ ασφαλής, και πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε μισός ιός στον υπολογιστή μου. Η αγαπημένη μου μέθοδος προφύλαξης είναι να μην μπαίνω ποτέ στο Internet έχοντας κάνει login ως administrator. Τα Win XP (και τα Win 2000) δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας restricted accounts. Είναι αλήθεια ότι έτσι δε μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα (δημιουργία - μεταβολή - διαγραφή αρχείων, μεταβολή του Registry, εγκατάσταση προγραμμάτων) αλλά το ίδιο ισχύει και για κάθε κακόβουλο πρόγραμμα! Στην επόμενη έκδοση των Windows οι χρήστες θα πάψουν να είναι administrators από προεπιλογή.

Εκτός από την παραπάνω βασική προφύλαξη φροντίζω να χρησιμοποιώ την τελευταία έκδοση του Firefox και του Thunderbird - παρόλο που ως πρόγραμμα υστερεί του Outlook Express - καθώς και να βγάζω το καλώδιο της τηλεφωνικής σύνδεσης όταν είμαι offline.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Pc Security: 15 απλές και πρακτικές συμβουλές

Δημοσίευση από KGP » 22 Μάιος 2005 07:17

hik-hok έγραψε:κουβέντα δέν λέει η panda για τα worm που έρχονται "φυτευτά" απο το Internet
an milas gia parasiteware aute den einai worms -den theorountai worms- gia auto kai echoun diaforetiko definition.

gia auta prepei na eise prosektikos vevea iparchoun kai antisticha "programatakia" alla kai pali ton teleuteo logo ton echeis esi kai mono.


ena allo thema pou mporei na apotelesei megali sizitisi einai oti akouo akoma kai apo "educated" se tetia themata atoma oti den echoun messenger logo security issues auto kai an den einai psema.

ta legomena kai san IM apoteloun -ston diko tous area- kati antisticho tou email client mono pou einai kathara gia messaging skopo.

den prokite tora na katso na analiso security issues pou elocheuoun i panda anefere ena quick check list.

pantos se ellinikes eteries pou echo kanei IT and Security audit echo vrei frikta pragmata kai ochi mono oikogeniakes alla kai poliethnikes.

to pio aplo poli spania -eidika palaiotera- tha evriskes eteria pou echei analogo policy gia tetia themata -apopsi mou prepei na iparchoun clear and defined policies akomi kai gia ta pio apla themata opos to fax- alla oute kan gia backup, min archiso na milao gia contigency plans....giati paei makria i valitsa.

eicha kanei contigency plan gia mia eteria stin opia eimoun ipeuthinos gia themata ecommerce kai it&security gia ton tomea euthinis tis -valkania- kai mou eiche erthei megali eteria gia na mas valei voip -milame gia 2000- pou fimizete oti efere to internet stin ellada....kai otan milousame na to kanoume include sto contigency plan pira tin eksis ekpliktiki apantisi....ela more siga tora...ama einai na ginei kati se auto tha kolisoume?????? (ipopsin oti me vasi ta dedomena/anagges tis eterias sto chirotero event pou tha ginotan eprepe na itan back online ola ta sistimata stin proteri katastasi prin to even -me apoklisi 7 minutes- mesa se -maximum- mia ora).
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Security, antiVirus & antiSpyWare”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης