Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Συζητήσεις σχετικές με την Delphi και την πρόγονη της Pascal

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
maryland
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013 15:07
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από maryland » 08 Μαρ 2013 11:01

Καλημέρα παιδιά, έχω τελειώσει πληροφορική και στο πρώτο εξάμηνο είχα ως μάθημα την γλώσσα pascal. Νομίζετε ότι αξίζει να υπάρχει ως μάθημα στις σχολές; Λυπάμαι που το λέω, αλλά εμένα μέχρι τώρα δε μου έχει φανεί χρήσιμη σε κάτι, ίσα που την έμαθα κι αυτό ήταν...
Νομίζω πως αξίζει να μπει κάποιο άλλο μάθημα περισσότερο χρήσιμο ή κάποια άλλη γλώσσα "σοβαρότερη" όπως η php για παράδειγμα, που απλώς κάναμε ένα "πασάλειμμα" κι αυτό επειδή το ζητήσαμε εμείς ως τμήμα, δεν υπήρχε καν στη διδακτέα ύλη. Παρόλο που τη ζητάνε πολύ στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με την pascal που δεν υπάρχει πουθενά.
Ποια είναι η δική σας γνώμη;
www.rizaelliniki.gr (Ένας τόπος χωράει όλη την Ελλάδα)

Άβαταρ μέλους
burnmind
Script Master
Δημοσιεύσεις: 954
Εγγραφή: 26 Σεπ 2009 02:14
Τοποθεσία: UK
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από burnmind » 08 Μαρ 2013 12:52

Δε ξέρω αν χρησιμοποιείται ακόμα η Pascal κάπου (λογικά θα υπάρχουν ακόμα εταιρείες που έχουν συστήματα που την χρησιμοποιούν). Πάντως κι εγώ, προτού πάω να σπουδάσω, η Pascal και η GW-Basic ήταν οι πρώτες γλώσσες που γνώρισα. Στο 1ο 6μηνο της σχολής ξεκινήσαμε με c++ απ' ότι θυμάμαι.

Όπως και να'χει, η γλώσσα ως γλώσσα δε λέει τίποτα. Αυτό που θα πρέπει να μάθει ο οποιοσδήποτε είναι κατ'αρχήν όλα τα βασικά του προγραμματισμού (μεταβλητές, loops, κλπ), να σκέφτεται... προγραμματιστικά (αναλυτικά κλπ) και γενικά τη λογική του προγραμματισμού. Sorry, αλλά δε μπορώ εξηγήσω καλύτερα, άργησα να κάνω καφέ σήμερα και οι λέξεις δεν κατεβαίνουν εύκολα! :lol:

Αυτά μπορούν να διδαχτούν σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα. Έπειτα, αν κάποιος έχει αυτές τις γνώσεις, μπορεί τρομερά άνετα να μάθει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, ακόμα και μόνος του. Άλλωστε, για να εντρυφήσει κάποιος σε μια συγκεκριμένη γλώσσα και να μάθει όλα τα "μυστήρια" που την αφορούν, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός με συνεχή ενασχόληση μαζί της, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σε ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Άβαταρ μέλους
nikosdimos
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 22 Σεπ 2007 17:07

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από nikosdimos » 08 Μαρ 2013 12:59

Θα συμφωνήσω με τον burnmind και θα ήθελα να προσθέσω πως μεγάλη σημασία έχει να «σκέφτεσαι προγραμματιστικά» (διάσπαση ενός σύνθετου προβλήματος σε άλλα πολύ πιο απλά μικρότερα προβλήματα, θέση περιορισμών και υλοποίηση των μικρών αυτών λύσεων) παρά να ξέρεις μια γλώσσα.

Τώρα για να μάθεις να σκέφτεσαι προγραμματιστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και μια γλώσσα προγραμματισμού για να κάνεις τα πρώτα πειράματά σου. Τώρα αν αυτή η γλώσσα θα είναι η Pascal, η C, η C++, η Java, η Haskell, η Perl, η Python και δεν ξέρω 'γω ποια άλλη δεν έχει διαφορά.

Το θέμα είναι να μπορείς να μετατρέψεις το πρόβλημα σε μια αλγοριθμική λογική που το λύνει και μετά υπάρχουν τα manuals της κάθε γλώσσας για τις συγκεκριμένες «παραξενιές» της κάθε γλώσσας.

Υπάρχει και ένα βιβλίο αρκετά καλό κατά την γνώμη μου που προσπαθεί να σε κάνει να κατανοήσεις την παραπάνω λογική, δηλαδή του πως να σκέφτεσαι σαν προγραμματιστής.

Book Review: Think Like a Programmer

Think Like A Programmer: An Introduction to Creative Problem Solving by V. Anton Spraul
Permalink: http://www.amazon.co.uk/dp/1593274246

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13312
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από EneMe » 08 Μαρ 2013 21:00

[offtopic]

Από το χελωνάκι της LOGO

Κώδικας: Επιλογή όλων

FD 100 RT 120 FD 100 RT 120 FD 100 RT 120
...

...πήγα σε basic

Κώδικας: Επιλογή όλων

100 PRINT "Hello FreeStuff.gr!"
500 END
...

...και τελικά στην σχολή ξεκίνησα με Fortran και μετά τελείωσα λόγω σπουδών με προγράμματα τύπου MatLab και Mathematica.

Το χελωνάκι όμως... Αγάπη παντοτινή!

[/offtopic]

Άβαταρ μέλους
giannis17
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1216
Εγγραφή: 06 Ιαν 2005 19:50
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από giannis17 » 10 Μαρ 2013 14:42

H pascal είναι η πιο κοντινή γλώσσα προγραμματισμού στην αλγοριθμική και χρησιμοποιείτε στις περισσότερες σχολές πληροφορικής για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Να μάθεις δηλαδή όταν σου δίνουν ένα πρόβλημα πως πρέπει να το χωρίσεις σε υποπροβλήματα, διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη λύση του αλλά και τι μεταβλητές και σταθερές θα χρησιμοποιήσεις.

Για κάποιον που είναι τελείως αρχάριος με το προγραμματισμό αυτή τη στιγμή η Pascal είναι η καλύτερη εισαγωγή αλλά γενικά πλέον δεν χρησιμοποιείτε σαν γλώσσα στο εμπόριο (όχι ότι το απαγορεύει κανείς αλλά έχει τόσους περιορισμούς που δεν αξίζει να ασχοληθείς). Από εκεί και πέρα σίγουρα must γλώσσες είναι οι C++ και Java αλλά και πάλι πρέπει να εξειδικευτείς σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι όπως είναι οι εφαρμογές .net, ios, android κλπ αλλιώς δύσκολα θα κάνεις κάτι εμπορικό ενώ μη ξεχνάμε ότι μπορούμε να γράφουμε scripts σε Python, Ruby κ.α. που σίγουρα βοηθούν στην επέκταση των προγραμμάτων μας χωρίς να αλλάζουμε το core.
"There is only one problem with common sense; it’s not very common."
– Milt Bryce

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από dva_dev » 10 Μαρ 2013 17:22

giannis17 έγραψε:...αλλά έχει τόσους περιορισμούς που δεν αξίζει να ασχοληθείς...
Τι είδους/ποιους περιορισμούς έχει;

Άβαταρ μέλους
giannis17
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1216
Εγγραφή: 06 Ιαν 2005 19:50
Τοποθεσία: Παγκράτι - Αθήνα
Επικοινωνία:

Αξίζει η εκμάθηση της pascal;

Δημοσίευση από giannis17 » 10 Μαρ 2013 17:49

dva_dev έγραψε:
giannis17 έγραψε:...αλλά έχει τόσους περιορισμούς που δεν αξίζει να ασχοληθείς...
Τι είδους/ποιους περιορισμούς έχει;
Δεν υποστηρίζει πολυγλωσσικά string (εκτός αν θες να μετατρέψεις όλους τους χαρακτήρες σε unicode τιμές), δεν υποστηρίζει μαθηματική πράξη εκτός του +1/-1 (to/downto) στον ένα και μοναδικό δείκτη-μεταβλητή που ορίζεις στην for και γενικά για να κάνεις πράγματα που στη C ας πούμε θεωρούνται απλά και δεδομένα στη pascal για να τα εφαρμώσεις πρέπει να "επανεφεύρεις τον τροχό".

Και ναι υπάρχουν και νέες εκδόσεις τις pascal (βλ. Lazarus) που της δίνουν στοιχεία απο Delphi για να κάνεις μερικά "extreme" πράγματα όπως σύνδεση με βάση δεδομένων και πλήρες υποστήριξη GUI αλλά και πάλι μέσω Λαμίας. Γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με "πατέντες" για κάτι που υπάρχει ήδη έτοιμο σε πιο σύγχρονες γλώσσες.
"There is only one problem with common sense; it’s not very common."
– Milt Bryce

Απάντηση

Επιστροφή στο “Delphi, Pascal”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης